ROZHLEDNÍK: Užitečná obludka

Příroda to má všecko nádherně zcuknutý. O všecko je postaráno a vědecká komunita tomu říká balanced ecosystem. Tedy pěkně vyvážené přírodní prostředí je obvykle do té doby, než se do toho začne míchat homo sapiens.

To svoje jméno si taky dal sám a nejsem si tak jist zda tam to sapiens také patří. To jen soudím podle toho, jak se na kuličce Zemi chová a co tropí. Zvláště v posledních pár stovkách let.

Takové ukázkově vyvážené prostředí je na příklad na tropických a subtropických korálových útesech. Po ponoření pod hladinu oceánu se jeden octne v pohádkové zahradě světa ticha. Korály a jejich obyvatelé hýří těmi nejfantastičtějšími barvami a všichni jsou na sobě vzájemně závislí. Třeba taková clownfish. Tedy rybička klaun.

Tyto mají jméno podle svého zbarvení, připomínající ksichtík klasického klauna s ostře ohraničenými barvami. Těchto rybiček žije všeho všudy asi 27 druhů a všechny jsou symbiotické s jedovatými potvůrkami, mořskými sasankami. Největší rybičky dorůstají až 18 cm.

Clownfish se obvykle živí malými bezobratlovci, kteří by mohli jinak být mořské sasance škodliví. Mořská sasanka jí na oplátku poskytuje úkryt před potenciálními nepřáteli ve spleti svých vysoce jedovatých chapadel. Pro tuto rybičku však jedovatá není, nebo rybičku nevnímá jako potravu a jed není aktivován. Exkrementy clownfish představují pro mořskou sasanku výživnou potravu. Clownfish je všežravec.

Další příklad jak se tento kouzelný ekosystém udržuje v rovnováze je maličký mořský slimáček zvaný „Blue sea slug“ (Glaucus atlanticus). Je to obludka k pohledání! Nejenže fantastické výrůstky po obou stranách nožičky neslouží jako pádla či ploutve, ale k dýchání, zažívání a obraně. Ale má i obrácenou stavbu těla. Svalnatá „noha“ je umístěna na hřbetě, kdežto u jiných i pozemských slimáků či plžů je na břiše.

V břiše má vzduchový měchýř, pomocí kterého udržuje kladný vztlak ve vodě. Ovšem nejzajímavější je jeho dieta. Tato 5 – 8 centimetrová obludka se živí nechutnými jedovatinami. Už nás nepřekvapí, že také barvy modré.

Požírá jedovatá chapadla blue bottles, (Physalia), modré knoflíky, jinak blue buttons (Porpita) a Velella Velella. Když se nedostává zmíněné potravy, tak neváhají a s chutí se věnují kanibalismu.

Tyto potvůrky jsou dvoupohlavní a tak po páření každý jedinec klade oplodněná vajíčka.

Takže díky těmto nádherně modrým šnečkům je ve zdejších vodách korálových útesů méně jedovatek tak nebezpečných pro ty co chtějí do tohoto kouzelného světa ticha nahlédnout.

Další fotky najdete zde 

Aktualizováno: 22.2.2010 — 16:17

67 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Dobrý den, tak já mám dnes korálovou středu. Krásný oušn, krásné rybky, naprosto pozoruhodný modrý dráček. Zdá se, že moře nám stále ještě něco chystá.
    Jiří , děkuji Vám za nádherný pobyt v moři. (clap) (wave)

  2. Georgi, moc pěkné, jako vždy.
    A když jsme u těch rybiček, vracím se k sobotě a butterfish. Trochu jsem to gůglovala, a zjistila, že pod stejnou přezdívkou se nejspíš skrývá rybiček víc, viz. obrázky http://images.google.com/images?hl=en&source=hp&q=butterfish&oq=&um=1&ie=UTF-8&ei=nS2ES-jjFJCImAPMpYC3Ag&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CBoQsAQwAw – pokud to beru podle latinských názvů, jedná se o Lepidiocybium flavobruneum nebo Hyperoglyphe antarctica, Schedophilus maculatus, Poronotus triacanthus, případně Peprilus triacanthus, resp. týž simillimus, v úvahu taky přichází Odax pullus. Anglicky se rozlišuje butterfish atlantický, japonský, americký a ještě jakýsi. Česky na mě pro změnu vyskakuje pestroun obecný (nebo zářivý, to je podle EurLexu ten Peprilus triacanthus), modrohlav nebo ta o víkendu zmiňovaná pamakrela tmavá. Jsem z toho fakt jelena. Nevěděli byste (asi Terrovi?), která je to ta ryba doopravdy, co jsme to vlastně měli v neděli na oběd?

    1. butterfish … butterfish … překládám dobře, když říkám, že je to máslová ryba? A přitom na tom prvním obrázku to vypadá jak nějaký flekatý úhoř – no to jsou věci :O :O

      1. No, právě, že máslová ryba je blbě, takový název v češtině fakt není, leda v takové té kuchařské (když si kuchaři hrají na hogofogo a píšou jídelní lístky).

        1. A to je škoda, už vidím ten recept „Máslovka na máselnících s bylinkovým máslem“ . No ty byl trhák 😉 (happy)
          Překlad: máslovka = butterfish; máselnik = suchohřib; bylinkové máslo = máslo s bylinkami.

      2. No to sou Angláni, to je holt těžký. Vem si, že motýlům, těm snovým stvořením z jiného světa, říkají máslové muchy… poezie neznámá veličina, kdepak bří Preslové! Můj kožený Webster, foliant z 19. věku: jakákoli z ryb několika druhů, jimž je společný slizký pokryv těla.

  3. Jestliže je úterý, musíme být v… Klokánii! 😀 Hurá, George je zpět, australské úterky taky, vše je jak má být! (y)
    Georgi, klauna očkatého tady zná skutečně každé malé dítě (že Terro), ale ten šneček… Na pohled krásný, ale ty následky! A ještě požírá další jedovatce. Není to náhodou ten případ, kdy on vlasně sám jedovatý není, jen si v těle hromadí jed svých kořistí? Máte v té Klokánii zvláštní tvory. Jsem moc rád, že nás s nimi seznamuješ.

  4. pravily by dcerenky při spatření téhle nádherné korálové rybky. Je fakt, že pro poznání mořské biologie udělal kreslený film o Nemovi docela dost. A prakticky neobsahoval z pohledu biologie žádné flagrantní nesmysly (y) . Pane Jiří, jsou to moc pěkné fotky, tiše závidím.
    Jen pro zvídavé (aby nemuseli hledat) dodávám, že ten přízračný Glaucus české jméno prostě nemá, jako ostatně řada druhů vzniklých za Wallaceovou linií, zato ty druhy z jeho jídelníčku jsou trubýši, známí pro své mimořádně účinné jedy i v Evropě – Physalia je měchýřovka, někdy také zvaná portugalská galéra, Porpita je česky paruska čočkovitá a Velella její blízká příbuzná paruska desková. Na jméně ovšem tentokrát málo záleží, všechny disponují jedem silnějším než je jed kobry a mohou být nebezpečné i člověku (zvlášť pokud má slabší srdce, navíc požahání těmito miláčky hrozně bolí, takže přichází v úvahu i poúrazový šok…) Prostě drahouši (bat) .

  5. Díky za moc zajímavý a pěkný článek. Blue sea slug nemá chybu, vypadá spíš jak dráček.

  6. Sorry, ale já jsem slyšel, že klauni přežívají v sasankách díky slizové vrstvě, která je tak měkká, že na ni spouštěcí mechanismus žahavých buněk nereaguje. Prý byl učiněn pokus, že klaun byl odchycen, vrstva slizu setřena a rybka vypuštěna zpět. Dopadlo to tak, že sasanka ji ulovila.

    1. No, nějak přibližně tak, ale s tím „setřením“… nevím, jestli by to bylo tak jednoduché. Protože klaunům očkatým („náš Nemo“) a jeho blízkým příbuzným se na kůži vytvářejí hned po vykulení z jiker ochranné látky totožné s látkami sasanek, takže sasanky na ně nereagují jako na cizorodé a nechávají klauny v klidu. Existují práce uvádějící, že jsou stejným mechanismem chráněny už jikry klaunů. Citovaný článek jsem nečetl, ale váhal bych, zda byly tyto ochranné látky „setřeny“, nebo byl při tom stírání nanesen na chudáka klauna nějaký cizorodý materiál, na který sasanka reagovala a svého nájemníka poobědvala…

      1. stejně je to pěkný mít takhle za zádama chytrýho odborníka.
        Díky, Terro za průběžně trousené poznámky 🙂 (y) .

        1. Jo jo – s Terrovýma v zádech se jeden furt cítí pozorován a sledován… nále je to jistější být jištěný, že?
          S Pidlou v zádech byla nějaká pidlovoká knížka kdysi…

      2. Tak jsem pohrabal v paměti a vylovil fragment z knihy Kurka/Pfleger Jedovatí živočichové. Píše se tam zhruba toto: žahavé buňky všech žahavých živočichů, zvané nematocysty jsou složité útvary, které vznikají kdekoli v tkáni žahavého živočicha a postupně jsou transportovány do povrchové vrstvy kůže, při čemž zároveň dozrávají. Nematocysta je samostatný útvar, zanořený těsně pod povrch, má přibližně tvar cibule, uvnitř je jedový váček a spirálovitě stočené žahavé vlákno. To je duté a má ostrou špičku, která se po zanoření do těla oběti odlomí (je to podobné, jako u žahavých ostnů kopřiv) a tím otevře kanálek, kterým proudí do rány jed. Jediné, co dokáže tento mechanismus spustit, je mechanické podráždění spouštěcího ostnu, na chemické podněty sytém nereaguje. Po jeho aktivaci se otevře víčko a smrští okolní svalovina, což vede k tomu, že žahavé vlákno je z buňky prudce vystřeleno. Po zabodnutí do těla oběti se odlomí hrot a jed vnikne pod tlakem do rány. Nematocysta je jednorázová záležitost, po spuštění dojde většinou k tomu, že oběť ji z těla žahavce vytrhne, nebo je po velmi krátké době vypuzena. Jed žahavců je specifický, podle toho, čím se tito tvorové živí. Některé druhy jsou člověku smrtelně nebezpečné, zejména trubýši (physalia) a vůbec nejhorší je čtyřhranka Chironex fleckeri, známá z australských pláží. Jde o malou medůzu, jejíž čtyřhranný zvon je sklovitě průhledný a čtveřice ramen, které medůzka vleče za sebou může dosáhnout až 1 m délky. Jed je velice účinný a pokud není do 10 – 15 minut podán protijed, člověk umírá.

  7. Hurááá,
    Jiří se nám vrátil a s ním i Klokanské úterky (clap) (clap) . A dnešní povídání je opět zajímací – klauny asi známe všichni (jojo, Nemo), ale slimáček, co si pochutnává na modrých jedovatostech, tak ten je pro mě novinkou. A vypadá spíš jako dráček. Ach ta Austrálie …

  8. No to je ale důmyslná obludka! A krásná jako krtek. (nod) ( Pro mého syna býval krtek mírou všeho krásna.)

  9. Jiří, díky. Klauníky znám, ale to stvoření fialové jsem opravdu ještě ani nezahlédla. Myslím v bedně, nebo na obrázku. Osobně určitě nebudu mít tu čest. Velice zdravím nejen Tebe, ale i Tvoji ženu jedinou. Mávám do horké Klokánie. 🙂

  10. Milá Georgi, jsem moc ráda, že zase vidím od tebe článek (skvělý článek!). Obludka je kouzelná. Klauni … kdysi dávno jsme při návštěvách Liberce chodili do restaurace, kde měli mořský akvárko, když si člověk vzpomněl včas, dalo se sedět přímo u něj.
    Mávám do mořských dálek tobě i korálovejm potvůrkám.

    A PetřeK. přeju všecko nej nej, hodně radosti a spokojenosti a zdraví a překvapení (hezkejch!) a vůbec (rose1) .

  11. Hurá! George (h) se nám vrátil a je kráááásně barevný! 🙂
    Krásné počtení – už mi moc chybělo klokánské putování. (y) Doufám, že už Tě tlapka bolí méně; nestihla jsem odpovědět, než se mail propadl dolů, do nedohledna. (think) 8-| Tak se moc omlouvám a zdravím milou Mílu. (f) (wave)

  12. Tak ta modrá potvůrka je úžasná, nikdy bych neřekla, že je tohle šneček!!! 😡
    Zase jsem o něco chytřejší!
    Hlásám OT, že Melíšek navzdor mým strastem včera po návratu domů z kanceláře spucnul kapsičku JUNIOR s jehněčím téměř na posezení a loudil tyčinky, bonbonky s játry a kvasnicemi. Asi byl z té práce v kanceláři pěkně unavený!!! Byl totiž středem pozornosti! Měli jsme tu odpoledne na návštěvě – pracovní návštěvě – Rádio IMPULS, kde budu mít nějakou sérii povídání a článků na jejich stránkách, docela se na tu spolupráci těším. A oba zástupci rádia muchlovali a muchlovali, že jsme málem nestihli to, proč vlastně přišli! (sun)

    1. Tak to měl Melíšek muchlovačku k narozeninám (f) Tomu říkám dárek. Mějte se oba hedvábně…

  13. A já to řeknu, já to prásknu hned z kraja dne. Máme na pořadu vinšování k dalším narozkám.

    (f) (f) (h) Všechno nejlepší k dnešním narozeninám pro PetruK (h) (f) (f)

    Ať Ti Ešusek ohubičkuje celý ksichtík i za nás (chuckle)

    1. Všecko nejlepší, Petro i všichni ostatní slavící! Zdravíčko, pohodu a tak! Klidného Ešusa – nééé. Jednak takový neexistuje a druhak – co bychom četli a nad čím bychom se řehtali?
      Viszlu jsem na nebíčkových fotkách nenašla, tak se musíte všichni spokojit s pudlem:
      http://www.astro.cz/apod/ap030813.html

    2. Milá Petro K (h) , naši (cat) (cat) a (dog) Anka Ti posílají :* a k narozeninám Ti upekli (^) . Prý je tam všechno, co mají rádi. Kdyby Ti nechutnal, prý ho máš dát (dog) Ešuskovi, je v něm prý zapečená obzvlášť dobrá kostička. A Ty sama si máš dát (d) , trošku se vylepšit (makeup) ,na hlavu posadit čepičku (party) a trošku si (dance) .
      Do dalších dnů ať Ti svítí (sun) a na cestách kvetou (f) . A hlavně hodně piš, ať se máme dobře! (wasntme) (inlove) (rose1) (wave)

      1. Milá Petro, koukám, že z Modřan už máš slavnostní pohoštění, tak musím vymyslet něco jiného. Hodně sluníčka na prolety s Ešusíkem (sun) . Hodně lásky (u) a pohody, kamkoliv vás pánik odveze po celé (cz) a kousek legrace (party) každý den, aby bylo co psát pro věrné čtenáře. (inlove) (rose1)

    3. Milá naše PetroK.
      Já malé poupě, já tu stojím v koutě, já vinšovat neumím, já tě radši virtuálně políbím :* – a přeju ti všecko to, co ostatní a navíc splnění jednoho malého tajného snu.
      A ještě kytičku (rose1) (f) (rose1)

    4. Přeju hlavně zdraví a hodně úsměvných příhod s Ešusem – ať si pak taky přijdem na svý 😀 (f)

    5. Ešus s páníky se dovolenkují v Jizerkách – asi zase u papouška. Mají kliku na počasí – slůňo krásný sníh, teplíčko…

    6. Jasně, práskat se nemá, ale hlásit se to musí! Tak všechno nejlepší PetroK., hodně zrzavé radosti ze života, a večer si na zdraví tvé smečky dáme něco malého (d) Tak kdybys náhodou začala tak kolem deváté škytat… (rose1)

    7. Jůůůůůů!!!!! (party)
      Petro, přeju všechno nejlepší, hodného, vlastně ne, raději inspirativního (chuckle) Ešuska, co nejukecanějšího Kostičíka a hlavně pořád tolik elánu a optimismu. Krásné narozeniny. (rose1) (f) (^) (d)

      1. .
        Hodně zdraví, zrzavýho štěstí a pernatého potěšení, milá Ešusová (f) (sun) (dog) (^) (d) (music) (hug)

    8. Dovoluju si… teda nedovolím si si na tebe dovolovat – si skromně a závistivě dovoluju ti blahopřát k neotřelému brožovanému životu se slavným šusem Ešusem!

  14. Jiří, to modré je opravdu slimáček? Ten je tak krásný, až jsem si myslela, že sem z „Aukra“ zabloudila nějaká starožitná ozdůbka. Kdyby to nebyla obludka jedatější než já, docela by se mi líbila jako nádherná brož. A klauník? To je celosvětově profláknutý tvoreček … Každý řekne: „To je přece Nemo!“ Ovšem, díky Tobě, o těch dvou vím zase o drobet víc. tak díky.

  15. no, to je zase úterní překvápko! Obludka je kromobyčejně krajkově dekorativní a ti dobromyslní vykukující šašourci jsou naprosto neuvěřitelní. Tak si tam ten Velký korálový opatrujte!! A sebe taky!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN