PSI: Psi z Kočičí naděje se představují

Ahoj, jmenuji se Eda/ Charley – ne, nejsem rozdvojená osobnost (otázku svých jmen vysvětlím později) a jsem jedním ze psů, kteří čekají na nový domov OS Kočičí naděje.Vím zcela jistě, že jsem PES i když pobývám v něčem co se jmenuje po kočkách. Mimochodem víte, že se s kočkou dát třeba i vytírat podlaha? Rozhodl jsem se, že o nás něco naštěkám, abychom já a moji kamarádi našli nové domovy.

Eda

Eda

Takže nejdřív já – Eda, když už jsem se stal mluvčím naší minoritní skupiny v houfu kočičáků. Narodil jsem se někdy koncem dubna 2010 v jedné romské rodině ve Svitavech. Moji bývalí majitelé nás měli asi 12 psích obyvatel a někdy v květnu se rozhodli, že je nás prostě moc a šli na městský úřad s tím, aby s námi město něco udělalo. Celé akce se ujala mladá úřednice, která zorganizovala rozvoz pejsků po různých depozitech a útulcích.

Mě i s mojí ségrou Eliškou hned vrazili ke kočkám – to jsme byli ještě malá psí klubíčka, se spoustou dalších zvířátek – škrkavek. No prostě každý jsme byli asi tak 1+100 zdarma. Bylo řečeno, že naší maminkou byla jezevčice a tatínkem docela drobný pejsek. Tudíž posluha o nás tvrdila, že budeme malého vzrůstu – což se ukázalo být fatální chybou.

Našel jsem si domov, jenomže moje slečna, když se ukázalo, že malý vzrůst je pouhou pomluvou, mě vrátila zpátky posluze. V novém domově jsem se jmenoval Charley, posluha po mém návratu střídala různé obměny Charlese – třeba když hulákala princi Charlesi, já tě roztrhnu jako hada – nebylo vůbec špatné… Ale nakonec se jí stejně nejlíp na mě volá Edo, takže jsme se k Edovi zase vrátili. Posluha stejně tvrdila, že je docela jedno na jaké jméno neposlechnu :).

Jaký jsem? Posluha tvrdí, že velice milý, mazlivý a neagresívní pejsek. Dobře vycházím s ostatními zvířaty, jsem kápo štěňat. Celkovým kápem být nemůžu, protože má teta Aranka se stala domácím psem a rozhodla se, že šéfovat smečce bude ona a proti tomuto rozhodnutí, není odvolání. Už dokonce prý začínám trochu poslouchat – no rozhodně víc než Alinko 🙂

Podle lidí, kteří se trošku vyznají v psích plemenech, vypadám jako kříženec holandského ovčáka (podle posluhy, která se vyzná v kočkách mám prý zbarvení jako želvovinová kočka). Vážím momentálně něco mezi 15 – 20 kg a má kohoutková výška je asi 45 cm, a myslím, že už moc nevyrostu – vždyť mi brzo bude rok. I když s tímhle tvrzením opatrně – něco o malém vzrůstu se už říkalo…

Mám spoustu energie – klidně by její přebytek mohli dodávat do sítě – byl bych taková malá ekologická elektrárna. Vyrostl jsem v bytě, takže jsem čistotný. Hledám nový domov buď v bytě, u lidí, kteří na mě budou mít čas a dopřejí mi hodně pohybu – já když se vyběhám, tak zalehnu a jsem hodný pejsek. Anebo bych bral domeček se zahrádkou. Nechci bydlet v žádném kotci a ani nechci být uvázaný u boudy – v tom jsme s posluhou zcela zajedno.

Lily

Další mojí kamarádkou a někdy i tak trošku obětí je Lily. Lily našli lidi na jednom pardubickém sídlišti. První informace zněla, že by to mohlo být štěně jezevčíka – omyl, snad ještě větší, než u předpovědi že budu malým psem. Když Lily přišla – nebo-li byla přinesena, měla 2,80 kg a byly jí necelé dva měsíce. Názor našeho veterináře zněl, že to bude menší kříženec ovčáka.

Lily

Další OMYL – jak tak Lily roste, tak vypadá buď jako belgický ovčák a nebo kříženec, který má k němu hodně blízko a podle nás bude fakt velká. My už jí v soukromí říkáme Maxipsice Fíková. Představte si, ona je ve svých zhruba čtyřech měsících stejně vysoká jako já… Lily je moc milé štěněcí telátko – momentálně samá ruka, samá noha. Lily měla smůlu – už jednou byla umístěna, ale posluha bohužel sáhla vedle.

I když s novou majitelkou, která již psa velkého plemene měla, probírala, co Lily potřebuje a vyžaduje a majitelka vypadala, že to pochopila – tak nepochopila vůbec nic. Lily podle všeho v novém domově, měla vždycky jenom krátkou procházku na vyvenčení a pak byla zavřena v bytě a dle majitelky nebyla VŮBEC hodná. Jenomže s tím musí člověk počítat – my se řídíme poučkou, že unavený pes = hodný pes. Lily je učenlivá, ráda se učí a docela rychle chápe – ale musí se jí člověk věnovat a dát jí hodně ze svého času – není to plyšák, se kterým oběhnete panelák a pak se na něj budete dívat, jak dekorativně leží na koberci.

Pevně věříme, že někde je ten správný páníček pro Lily, který s ní bude rád trávit svůj volný čas, který s ní bude chodit na dlouhé procházky a bude se věnovat jejímu výcviku… Hledáme pro ni nový domov buď v domečku se zahrádkou se stálým přístupem do domu, nebo v bytě – u lidí, kterým nebude na obtíž.

Slováčci

A pak máme u nás šest malých prcků, kteří pocházejí z jedné karanténní stanice na Slovensku. Jsou to kříženci německého ovčáka, ale podle momentální velikosti to vypadá, že z nich vyrostou pejsci maximálně střední velikosti. Je to docela drzá drobotina, která je naprosto všude – všude rozhořčeně huláká, že z toho jednoho (mou maličkost) občas i bolí hlava.

Bela

Největší z prcků je Bela – je to černá fenka s pálením – Bela je docela hodná, její životní náplň je papání a spinkání. Občas se proběhne, pohoní kamarády nebo hračky, ale pak zase zalehne a sleduje jak přibírá. Nejmenší z prcků je Bea – čertík s tváří andílka. Je maličkatá, ale všudypřítomná a vždycky ochotná k nějaké lumpárně – je taky děsivě ukecaná a rozená stěžovatelka. Zrovna dnes ráno sprdla posluhu tak, že by od ní pes (tedy Eda) ani maso nevzal 🙂

Další lump a pokušitel první kategorie je Janko – Janko je všude, kde se něco děje a většinou ten děj i vyvolává. Juro je tak trošku citlivka – je klidnější povahy a velice rád se lituje (prostě správný chlap). Poslední dvě holčičky Ela a Majka si jsou hodně podobné, nejen fyzicky ale i co se chování týče. Jsou takový zlatý střed mezi aktivistou a flegmatikem – rády si pohrají a rády se pomazlí.

Všechna štěňátka jsou důvěřivá vůči lidem a drzá vůči ostatním psům – nebojí se ani Čerta a ani Edy… Naštěstí byla hozena na krk Lily – Lily si s nimi hraje, olizuje je a má s nimi větší trpělivost než já. Já se je snaží udupat, ale oni hbitě uhýbají… Hledáme pro ně nový domov buď v domečku se zahrádkou se stálým přístupem do domu nebo v bytě – u lidí, kteří je budou milovat a rádi se jim budou věnovat.

My všichni na nové majitele čekáme v Sezemicích u Pardubic – kontakt 605458087, mail cymb@centrum.cz

Hektor

Hektor

Ahoj, jmenuji se Hektor. Je mi asi rok. Pocházím ze Slovenska, kde mě měl mùj „páníček“ uvázaného u stromu. Nemohl jsem se ani proběhnout. Díky dobrým lidem, kteří mě chodili krmit a pouštěli mě aspoň občas z řetězu, jsem se dostal do Čech k mojí pečovatelce. Byl jsem vyhublý a všeho a všech jsem se bál. Zažil jsem spoustu zlého. Ale rychle jsem zjistil, že jsou i dobří lidé, kteří se o pejsky starají, hrají si s nimi a krmí je. Přestal jsem se tolik bát. I když jsem ještě opatrný a občas při leknutí lehnu k zemi a nejradši bych byl neviditelný.

Na cizí lidi ze začátku štěkám. Pro jistotu. Přeci jenom „člověk, ani pes nikdy neví…“. Jsem moc rád, že jsem se dostal pryč od „páníčka“ a teď bych rád našel rodinu, která mě bude mít ráda a dá mi domov. U své pečovatelky jsem rád, mám tu vše, co potřebuji. Ale chtěl bych mít už konečně SVÉ místo. Pečovatelka o mě říká, že jsem moc hodný a poslušný. Mùžu chodit venku bez vodítka. Přiběhnu na zavolání.

Občas se mi nechce, zvlášť když mě něco opravdu zajímá a chci si to očuchat. Ale poslechnu. Nevadí mi pejsci (zvlášť fenečky mám moc rád), ani kočičky, s těmi bych si moc rád hrál (jim se to kupodivu nelíbí, když na nì skočím). Děti mi taky nevadí. Myslím, že se hodím ke každému, ať starému nebo mladému. K rodině s dětmi nebo k někomu osamělému, který hledá kamaráda. Najde se někdo, kdo by mě měl rád?

Max

Mám tu ještě kamaráda. Jmenuje se Max. Je mu také asi rok. Je to kříženec asi spousty ras. Každý ho tipuje na něco jiného. Nìkdo říká vlčák, někdo chodský pes, nikdo bernský salašnický… Každopádně je to číslo. Strašně rád si hraje. Nejraději běhá a aportuje. Toulal se tu po okolí asi dva týdny. Nechtěl se nechat chytit, bál se. Ale nakonec se umoudřil a sám skočil naší pečovatelce do auta.

Max

Musel chodit na vodítku, protože jak zahlédl nějaký pohyb, hned byl pryč. Ale rychle se naučil poslouchat a už může běhat venku volně. Hodil by se k aktivním lidem nebo do rodiny s dětmi. Rád se vytahuje na psy, takže se hned chce prát. Kočky mu nevadí, pokud před ním neutíkají. To si pak s nimi chce hrát. Ale je to ještě puberťák a určitě si nechá vysvětlit, že se to nedělá. Chce to s ním mít trošku trpělivosti a vycvičit ho. Líbil by se někomu?

A my dva na nové majitele čekáme u Police n. M. – kontakt 737 787 061,e- mail: siam.cat@seznam.cz

Fotky najdete ZDE

Aktualizováno: 22.2.2011 — 19:55

137 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Včera jsem neměla čas reagovat a odpovědět na otázky, které zde zazněly. Takový menší náhled do problematiky slovenských karanténních stanic je dobře popsán na těchto stránkách – http://slysim-psi-plac.profi.cz/15464-jak-to-skutecne-chodi-ve-slovenskych-karantennich-stanicich.html a věřím tomu, že pokud by například vlčata zůstala v karanténní stanici, tak by už nežila ….
    Co se týče dopravy – tu neplatíme, dopravu platí „slovenská strana“, buď přímo ten kdo pejsky převáží z vlastní kapsy a nebo se platí ze sbírky, která byla na převoz psů založena.
    Neznám až tak problematiku umisťování opuštěných psů (na rozdíl od problematiky opuštěných koček), ale myslím si že hodně také dělá intenzita inzerce. Je pravdou, že bereme většinou psy, kteří mají šanci na umístění – ale zatím se nám docela umisťování daří. Je přímá úměra mezi velikostí psa a rychlostí umístění – malá plemena jsou v inzerci třeba jenom den nebo dva a už jsou zamluvena. Nejdéle mi zůstal v inzerci Eda – 4,5 měsíce.
    Jinak si myslím, že pokud je zvíře (pes) v přímém ohrožení života, tak je docela jedno na jaké straně hranice se nachází. Nikdy se nepomůže všem, ale je jednoduché říct, že tedy raději nepomohu nikomu – když problém nemohu vyřešit celkově …..

  2. Matylda napsala věc, která by neměla zapadnout. Kdyby se to stalo někomu z nás, věděli bychom, co se 13 nevychovanými psy? Do domku bychom se zřejmě nastěhovat nemohly – do skončení dědického řízení jistě ne, mimo to máme každý svůj život, vlastní zvířata.
    To, že útulek chce peníze, to je v pořádku. Kolik činí průměrné reálné náklady na jeden den, to si netroufnu odhadnout, asi to bude dost – otop, svícení, jídlo, veterina a pod. I když třeba obec tolik na jedno zvíře nepřispívá, tak se počítá i s příspěvky dobrovolných dárců. Ale pokud tam někdo psa/psy dává dobrovolně, tak je asi správné, aby platil celý náklad.
    Popsaná situace je hodně složitá a třeba je na místě otázka, zda psi nejsou i druha zemřelé paní, ačkoli to má význam jen teoretický, když on je stejně neuživí.
    Za sebe jsem moc ráda, že se na Zvířetníku útulková problematika otevřela, protože člověk, který se nepohybuje kolem útulků, většinou spoustu věcí neví, nebo je jen tuší a vůbec mu nedochází jejich závažnost – což je třeba můj případ.

    1. 13 nevychovaných psů by byl problém pro každého z nás. Za příbuzné nemůžeme a může se vyskytnout nějaký, který situaci prostě nezvládne. Ale … myslím, že tady jsou lidé, kteří by to nesvalovali na obec a nedělali, že jich se ten problém netýká, ale snažili by se situaci nějak řešit a jistě ne tím, že by je jen tak beze všeho strčili do útulku (ono 60 – 70 tis. Kč měsíčně stejně nikdo z nás nemá). Tam přijela televize, protože se evidentně všichni navzájem pohádali a se psy nechtěl mít nikdo nic společného.
      Zde je majitel, respektive jsou dědic a spíše dědicové celkem jasní, tudíž odpovědnost je primárně na nich. Možná by zpočátku bývalo stačilo přispět ovdovělému druhovi na granule, psy rozdělit (ve smečce se stejně ovládat nedají, ale samostatně jsou možná vstřícnější) a zkusit po vlastní ose inzerovat. Eventuelně požádat útulek o pomoc s inzercí, to by asi mohli udělat. Šlo by to těžko a pomalu, ale šlo. Nějaká kamarádka zemřelé nebo známí by si třeba některé z pejsků vzali a nechali je dožít na svých zahradách. Jenže on je tady ten dům, který má nějakou hodnotu, že. A evidentně je třeba se k němu dostat co nejsnadněji. Ten, kdo vidí pouze majetek, ale ne zodpovědnost, je u mě ubožák.
      Mimochodem samotnou mě kdysi napadlo, co bych dělala, kdyby má teta bývala měla zvíře. S kočkou by problém až tak velký nebyl, ale se psem, když náš kocour se psy nechce mít nic společného a velmi se jich bojí, to by bylo složité. Řešit jsem to sice nemusela, ale v útulku by to zvíře neskončilo, to vím.
      Bohužel nakonec to odskáčou ti psi, o tom jsem skoro přesvědčená. A opět bohužel, nikdo nikomu nemůže zakázat hromadění psů do nezvládnutelného stadia. Řešení problému je v nedohlednu.

    2. na mě asi moc teoretická modelová situace. Prostě nevíme, jak rodina fungovala, kdo mohl a nemohl něco změnit už za života té paní. Jestli psy sbírala (a zachraňovala) a nebo sama množila …
      Já nevím, jak to řešit – u nás rodiny (moje i polovičky) hodně táhnou dohromady, rodiče máme doma, výborně vycházíme se sourozenci, mládežníci ze všech stran se táhnou domů… i mládežníci jsou schopni dohlídnout na prarodiče a postarat se. Pro mě je to tedy situace špatně představitelná – prostě bychom to nedopustili.

      Jinak můj názor na problematiku starých, nesocializovaných, nemocných… velmi špatně umístitelných zvířat je zde znám. Budu osobně dělat vše proto, aby tuláci nepřibývali (podporuju kastarce koček a zodpovědný chov psů), sama štěňata neprodukuju (i když Arona i Xerxes byli chovní a Beta by taky uchovnit lehce šla) a produkovat nehodlám… ale vím, že zachránit všechny opuštěné psy a kočky prostě nejde.
      Podívejte se někdy do psích inzerátů. Daruji, levně prodám, přenechám… Můžete si vybrat libovolnou rasu, velikost, věk, pohlaví. Jsou jich tisíce a tisíce. Nemá cenu zavírat oči před realitou, která je. Psi se utrácejí a pokud se něco výrazného nezmění, tak se i utrácet budou. Ne všichni starostové mají tak široké srdce, jako Jenny. A obecní pokladny nemají na množství opuštěných zvířat prostředky. Opravdu si to vynásobte… Jenny dala čísla jasná. Ne všechny útulky mají podmínky třeba na tuhle zimu. Co je lepší?? Nechat psa utratit a nebo nechat ve venkovním kotci umrznout a nebo zemřít na selhání ledvin a zápal plic… ??
      Je to bohužel realita. A opravdu stojí za to, někdy ty inzerce otevřít. A zjistit si třeba i počty útulků v okolí a stavy zvířat v nich… a k tomu „velkochovy“ množitelů, kde jsou stovky týraných jedinců… Je to hnus – ale zavírání očí nikam nevede.

      1. V tomto máš pravdu Xerxová, o něco níže jsem ještě zapomněla na náklady na otop a vodu v těch útulcích.
        Ještě uvádám, že dle platných norem vystavěný útulek na Karvinsku stál 45.mil. Kč , je možno dohledat na nettu. Např. město Hranice, kde mám kontakty, odmítlo prostřednictvím zastupitelů útulek postavit s ohledem na rozpočet města. Dříve ho provozovali jedni tamní nejmenovaní veterináři, museli však skončit, páč jim fakt došly síly a prostředky. (headbang)

      2. Ano, tady bude problém v celé rodině. Proč příbuzní nechali paní, aby si opatřila celkem 13 psů? Někteří se u ní mohli narodit, ale stejně… Proč teď vnučka dává od toho ruce pryč? Tam je něco špatně od samého základu.

        Ostatně, teď už si ledacos dovedu představit. O naši tetu jsme se starali já a mí rodiče. Příbuzní druhého tetina, ale již zemřelého bratra, se s ní rozhádali několik let předtím poté, co jim mnoho let finančně pomáhala. Shodovalo se to s dobou, kdy druhý bratr zemřel – respektive to bylo jen o pár měsíců později. Kdo se potom u dědického řízení nejvíce dožadoval majetku? Kdo řekl mé mámě, že bude dědit po tátovi ( a tudíž i jeho podíl po tetě?)…. od té doby je nepokládám za příbuzné.

  3. Barbucho, silně se ohrazuji proti větě „taková HLADOVOST dobré jméno útulku nedělá“ – a to vůbec nevím, jaký útulek to je. 150 Kč za den není na obohacení, jak si asi myslíš. Co jídlo, kotec, deky, odčervení a případné naočkování? To to má dělat útulek za své? Ano, spousta lidí si to myslí a párkrát jsem na to narazila – když jsem chtěla za dvakrát odčervenou a dvakrát očkovanou kočku 200,- Kč, tak jsem byla za vydřiducha, co díky útulku bohatne…….že to nepokrylo ani náklady na veterinu, to jim bylo jedno.

    1. Ale ne, já netvrdím, že by to měl sponzorovat majitel (vedoucí?) útulku…jen se mi zdály ty náklady přehnaný, no. Kotce už mají, deky určitě taky – to asi nepořizovali kvůli těm psům nový? A že by tolik prožrali? Nevím, já nikdy nepočítala, kolik nás stojí Otík, ale 150 denně to asi nebude…Náklady na veterináře jsou věc jiná a jistě doložitelná – i když by původní majitel třeba v životě k veterináři s těmi psy nešel, a s těmi náklady nesouhlasil, tak už je to věc útulku.
      Jen jsem se pozastavila nad tím nepoměrem – proto jsem se ptala, jestli dostává tolik „na hlavu“ i od obce. Pokud ano, tak v pořádku. Pokud ne, tak už (pro mě) tolik ne. Protože na jednu stranu se spokojej s menší sumou, a když zavětřej někoho takzvaně solventního, napálej mu cenu mnohonásobně vyšší? To je to, co mi nesedí…
      Vave sice píše „pokud tam někdo dává psy dobrovolně…“ ale vždyť do útulků voděj lidi psy každou chvíli – a dobrovolně! – většinou sice po jednom, ale i tak…ze sociálních důvodů nebo kvůli zdravotnímu stavu etc. etc., a ještě jsem neslyšela, že by museli tolik platit, pokud zvíře ten útulek přijme. Nebo jo?

      1. Milá Barbucho, na ten poslední odstavec Ti odpovím, že většina lidí tam řekne , že psa našli nebo ho rovnou přiváží k plotu aby byli nezjistitelní.
        Náklady na psa denní vútulku musí být pojímány komplexně tedy např.takto .
        2 pracovníci měta s min. mzdou znamená 16. tis. měsíčně
        investice do budovy a zařízení se vyšplhají pro město do milionů a je třeba dále zdržovat,
        topit, denní očista kotců wapkou, desinfekce kotců, min. jednou za 3 měsíce generální očista,průběžné dohlídky veta, zákroky veta, odčervení, vakcinace, doprava a odvoz kadaveru,kafilerní box a jeho údržba, samostatný odvoz odpadů na ČOV, uskladnění potravy, náklady na potravu, vybavení doplňky, prostor a jeho údržba pro výběh, evidence + další administrativa, to je jen to co jsem si vzpomněla.
        I tak města doplácí každoročne na provoz útulku a to je pravda. Bohužel. Proto mně tak nasí – rají nezodpovědní množiči. ;( (headbang) (bat) (wave)

        1. Ne – zdržovat , ale nevím , když to čtu po sobě, co jsem tam chtěla napsat za slovo, napadl mně asi němec. (chuckle)

          1. udržovat?
            jinak 16 tisíc je hrubá mzda, superhrubá (skutečné náklady) je vyšší

            1. ano, 16 tis x 1,35 = 21,6 tis. Kč x12 měsíců = 259,2 tis. Kč/ rok.

              Mimochodem, chtěla bych vidět, kdo mimo restaurací (kde počítají s nějakým tím dýškem) a zajištěných matek bude dělat za minimální mzdu. Ale na venkově s vlastním domem a záhumenkem je asi jednodušší si to představit než ve velkém městě. To uznávám.

              1. Jen otop rodinného domu přijde bratru na 30 litrů ročně, tady se dělá třičtvrtě roku na to aby se přes zimu přežilo. Většina topí levným dřevem,ze zbytků z lesa a odštěpky z dřevovýroby. Záhumenky už nemá nikdo, všechno je pronajmuto zemědělským společnostem, ti co dělali dříve na záhumencích mají dnes 80 let a více, ti produktivní se vracejí z města z práce večer. Za minimální mzdu dělá spoustu lidí, nastoupí do práce , dostanou minimálku a za tři měsíce zkušební lhůty je propustí a vezmou další čerstvé za minimálku. Pokud město či obec zaměstná nezaměstnané na veřejně prospěšné práce, dotované z nějaké podpory nezaměstnanosti musí na ně doplácet do výše min. mzdy, případně více, když jim chce přidat. Tady u nás má průměrný dělník max. 11 tis. čistého,exponovaný dělník 17, manažerských míst je nedostatek protože jsou obsazena, nejbližší větší město je Olomouc, max. Přerov, takže pro střední mangment se oplatí dojíždět, pro dělníka skoro ne. Bohužel se nemohou všichni odstěhovat a paneláky tu nikdo nepostavil, takže celé generace žili a žijí v těch domech. Vím, že je tu možnost volby , no možná se ta zemědělská půda bude ještě všem jednou hodit.
                Osobně s tím problém nemám, já jsem tady městská náplava a užívám si venkova, zároveň poznávám dobře ,jak se tu žije.

                1. Jo, jsem evidentně mimo realitu, nesrovnávala jsem sice tolik s Prahou (i tady existuje minimální mzda, jenže tady je zpravidla něco načerno k tomu),ale s naší obci v JČ, jenže tam je jedna docela velká firma a i ženské ve výrobě okolo těch 10 mají. A všichni se třesou, co by bylo, kdyby firma skončila. Díky za uvedení do reality.

        2. „Většina“…ale určitě jsou lidi, jako například ta babička v článku od Štětinky (já vím, že to byla jen ilustrace), a fakt taky musej zaplatit aspoň ten měsíc, dostaví-li se osobně?
          No nic, máte rozhodně všichni víc zkušeností než já, která se ke zvěři dostala až jako bába 😉 , takže když říkáte že je to v pořádku, tak u mně dobrý 🙂

      2. a zkusila jsi někdy do peněz za psa napočítat eletriku,vodu,práci zaměstnance útulku? Kromě toho jídla a pobytu tam, očkování …? :O

      3. pokud má být péče dobrá, není levná. Deky a podložky jen mizí. Psiska v kotcích je často upravují k obrazu svému, pod nemocné, štěňata, staré psy se dlouho stejná dát nedá… Spousta úklidových prostředků, drahé odčervení, očkování. Topení (tahle zima je děsná), vysoká spotřeba vody, ale i obojky, hračky, misky… Krmení – taky spousta diet pro nemocné – pro jednoho psa doma je to sranda, pro desítky psů už je to dřina. A lidi nebudou dělat zadarmo ( a odvody a daně)…
        Ony i ty kotce a boudy a oplocení na údržbě něco stojí… Ta kalkulace vychází dost vysoko…

        Na straně druhé – jsou jedinci, kteří se na podnikání útulkovém solidně živí. Obce jim platí (často ale nekontrolují co), nalezení psi se k majitelům vracejí pomalu (čipy se raději nečtou – aby zaplatili více dnů), bezproblémoví psi se nevydávají a problémoví utrácejí… I to je realita. Dva úhly pohledu…

  4. Dakujem za clánok-konečne som/podľa formy písania/pochopila,prečo vznikla taká búrlivá diskusia pri clánku od Štetinky.

    1. Taky děkuju za článek a pejskům moc držím palce na najití nových páníčků.
      A stejně jako Verenka jsem si taky vybavila předchozí články Majky a Štětinky a chtěla bych napsat jen jednu věc – já určitě nerozumím dobře všem věcem v péči o zvířátka bez domova – neznám všechna pro a proti. Co ale znám, je bezmoc, do který se člověk dostává, když se snaží někde pomoct a nejde to. Člověk je tím frustrován sám a pochopení okolí je v těchto případech hodně problematické. Všechna „pomáhající povolání“ jsou v jistým směru těžce vyčerpávající a tak chci jen vyjádřit obdiv a úctu těm, kteří zvířátkům pomáhají, a moc jim držím palce na „co nejméně špatný řešení“ těch problémů, který to „správný řešení“ prostě nemají. (h)

  5. Je dobře, že jsou ti pejsci představení, každá šance ne jejich udání je dobrá a Lily je prostě nádherná, i když bude velká. S těmi štěňaty ze Slovenska mám podobný problém jako někteří jiní. Nechtěných zvířat je bohužel prostě moc a moc a zrovna štěňata je snad jednodušší udat. Ale je to složité a nedokážu soudit, když jsem daleko a neznám podrobnosti, podle kterých se rozhodovalo.
    Třeba zrovna včera jsem v televizi viděla také odstrašující případ. Zemřela paní, zbylo po ní 13 psů – klasických vetajů. Otázka je, zda paní měla vůbec trochu zdravého rozumu, protože 13 psů chovaných jen tak to je prostě moc, ale někteří lidé psy prostě shromažďují. Druh paní je na podpoře, psy neuživí. Vnučka paní se psy nechce mít nic společného, že prý je to povinnost obce (v tom se plete, psi za daných okolností spadnou do dědického řízení, ledaže by odmítla dědictví, ale tam je zřejmě ještě dům). Obec s tím nechce mít nic společného, že netušili, kolik má paní psů a že to není fér takhle to na ně házet (a mají pravdu). No, psi nakonec byli odchyceni a útulek si prý míní účtovat 4.500,- za psa – neřekli za jak dlouho, předpokládám, že měsíčně. 4.500 x 13 x kdovíkolik měsíců – to se asi vnučka hodně prohne.

    1. Až to vnučka zjistí, no hádejte jak to dopadne. Nebo radši nehádejte.
      Není ono to přímo nějaká choroba nebo úchylka, to hromadění zvířat? Jen se stářím to nesouvisí, řekla bych.

      1. Určitě ne- ale zato tím spolehlivě odradí lidi, aby odkládali psy, kteří je omrzí, do útulku. Tak je někde vypustí nebo pohodí… Já vím, že útulky nejsou nafukovací. Jenže pochybuji, že by těch 13 psů bylo ovladatelných nebo socializovaných natolik, aby mohli odejít bez potíží do nových domovů, i kdyby se nakrásně našly. Pokud bude chtít vnučka psy utratit, bude s tím mít problém, protože veterináři to obvykle nechtějí udělat. Je to trošku začarovaný kruh. Takové dědictví je velmi problematické…

        1. Hlavně mi to přišlo vůči tý vnučce vyloženě sprostý…jako by za to mohla…A to má fakt prošustrovat barák?! Ne, taková hladovost dobrý jméno tomu útulku nedělá.
          A s těmi dalšími následky máš samozřejmě taky pravdu.

          1. Já vím, že za to nemůže, jenže bohužel je to opravdu součást dědictví. A přiznejme si, že pro malý útulek je 13 psů skoro strop jejich kapacity.

            1. Jenže tohle je hotelová cena. Navíc určitě za nehotelové služby. Chápu útulek že není nafukovací, ale kdo dá měsíčně 60 tisíc na „cizí“ psy? Když zdědí barák za půl milionu, za jak dlouho ho psi „sežerou“? Vsadím se že do útulku nepůjde žádný, všechny psy dědicové „rozdají“ (na guláš) 🙁

              1. No, psi byli odchyceni odchytovou službou, protože je druh paní nezvládal. Odchytovým pracovníkům je vypustil z nějaké místnosti rovnou do náručí a pánové se evidentně dost zapotili než je pokrotili. Nevypadali vyloženě zle, spíše nevycválaně, nevychovaně a ve smečce si navzájem dodali odvahy. A teď v tom útulku prostě jsou. Na jak dlouho, to je samozřejmě otázka, protože vnučka brzy zjistí, že je to drahá legrace. Jestli je to vůči ní fér nebo není, to tu nevyřešíme, mohla se pokusit usměrnit babičku, když to ještě šlo. Ale je možné, že babička byla prostě podivínka a „sběratelka“ a nedalo se s tím nic dělat. Vnučka, pokud je dědička pouze ona, může udělat jednu věc a sice kompletně odmítnout dědictví. Počítám, že tohle si útulek pohlídá a přihlásí se k dědickému řízení s pohledávkou.

                1. Pokud vnučka odloží city stranou a dědictví za to stojí, psy si z útulku co nejdřív vyplatí a po jednom utratí/rozdá na guláš/“ztratí“. Nejrozumnější řešení, zejména pokud dědictví není nic moc, je dědictví se zříct. Ale to těm psům taky nepomůže.
                  Do budoucna – povinné čipování, kauce za každého vlastněného psa, ze které by se platily případné průšvihy nebo právě péče po smrti majitele. Pokud by se postaral někdo jiný, kauce by se samozřejmě přesunula na něj, tedy by měl psa skoro zadarmo, zatímco pořízení štěníka = zaplať kauci. Vysoké kauce na vrhy, zadržené dokud nebudou udaná (=zaplacené kauce) všechna štěňata… Vrácení kauce pouze při smrti psa, podložené veterinární zprávou. Pokuta ve výši několikanásobku kauce při vlastnění neregistrovaného psa. Krucinál jednou se to přece pod kontrolu dostat musí! ČR je v tomhle bleška v moři, chtělo by to aspoň EU, ideálně postupně celý svět, ale někde se začít musí…

                  1. Bohužel se bojím, že jen co zmizí kamery, vnučka to asi takto provede. Tvé řešení s registracemi psů a odpovědností majitelů je sice vynikající, ale pro nejbližší budoucnost ho nevidím reálně. Na to by musel být zase nějaký zatracený zákon a v parlamentu to celá léta vypadá tak, jak vypadá. Navíc nevím, jak by se to dokázalo uvést do praxe. Vždycky se podaří nějaké psy utajit mimo systém a nebude jich málo. A zrovna ti budou ti nejzranitelnější, nejubožejší, nejtýranější. Možná ještě více než bez zákona, protože je ještě ke všemu lidi budou více schovávat a snažit se, aby se na to nepřišlo. On slušný páník psa vždycky zaregistruje… špatný… nedělám si iluze

                    1. Jenže teď je schovaný pes „v pořádku“, zatímco takhle by to bylo porušení zákona. A stačí anonymně nahlásit že sousedka už má druhého psa a pochybuju že má za oba kauci – je to hnusný, ale nebude jich mít 13. Největší problém navrhovaného (kromě toho že není žádná vůle něco takového protlačit) je zavedení, protože v okamžiku kdy by tohle vstoupilo v platnost, octnou se na ulicích tisíce psů, ke kterým se nikdo nebude znát. Takže postupně, začít s čipováním, pak s registrací vrhů, pak postupně zavádět kauce na nově narozené/dovezené psy… běh na dlouhou trať, ale do budoucna by mohl být úspěšný.

                    2. Tak já řeknu nahlas to, co napadlo nás všechny- co se dá dělat se 13 pravděpodobně problematickými psy? Tak nějak doufám, že něco takového nebudu muset nikdy řešit, protože rozumné řešení nemám.

                2. Já prostě nechápu, jak si můžou účtovat dvojí ceny – příspěvku od obce dostávají leda tak zlomek (jinak by byl útulek zlatej důl patrně).
                  No jo, těm psům je to ale stejně fuk…

          2. sprostý, nesprostý…… dědění je důležité pro zachování kontinuity majetku v rodině, ale takzvaných neopominutelných dědiců je jen pár – vlastně jen děti zesnulého a pozůstalý/á manžel/ ka má ze zákona nárok na půlku. Dále se postupuje buď podle zákona, který upravuje další skupiny dědiců, aby se mezi sebou vůbec odkázali porovnat a nebo podle závěti, pokud je platná. Ta má přednost před zákonem. Principielně tedy vnučka může být dědičkou, pokud nežijí její rodiče. Kromě toho je tu druh paní, pokud prokáže, že s paní žil alespoň rok před její smrtí (viz článek Ely nedávno), tak má také své nároky. Ani v takovém případě kromě dětí nemá nikdo automatický nárok – pokud zemřelý sepsal závěť (v tomto případě si nemyslím) a příslušnou vnučku třeba v závěti nezmínil, tak má prostě smůlu. Zemřelý má právo dům odkázat třeba své sousedce, charitě nebo komukoli jinému, kdo šel zrovna okolo, a spravedlnost není třeba v tom hledat. Je sice smutné „prošustrovat“ barák kvůli psům, ale kdyby její babička nezemřela, tak by ho stejně neměla a nikde není řečeno, že by ho musela za každou cenu získat. Takže tady nějakou výraznou nespravedlnost nevidím. Zákon mluví jasně, dědictví se přijímá se všemi klady i zápory – tedy domy i dluhy. Dotyčný má vždy nárok dědictví odmítnout a tak se zbavit veškerých problémů. A nebo se k tomu postavit čelem…

              1. Přečti si, co napsala Jenny. To mluví za vše. Prostě tyto taxy jsou evidentně normální. Ono ale zase tolik jednoznačných majitelů psa v útulku nemá, snad jen když se pes zaběhne a majitel ho doopravdy hledá.

    2. Už jsem to tady psala. My v obci ,kde je 400 obyvatel ,útulek nemáme. Nalezence nám n i k d e nevezmou, protože nemáme s žádným městským útulkem , placeným městem, úřední smlouvu.Městské útulky, které jsou nám nejblíže,což je Přerov či Olomouc tuto smlouvu požadují, páč v ní se zástupci obce zaručují , že na pobyt psa budou platit požadovanou částku, která činí min. 200 Kč denně ,po celou dobu pobytu psa. Když toto projednám na vesnickém zastupitelstvu obce, která má tak nízký rozpočet, že může hradit sotva obecní infastrukturu, co myslíte že zástupci lidu vesnického odhlasují. Proto mi nezbývá, než psy osobně umisťovat a kastrace koček platit ze svého. Samozřejmě, že bych se mohla pokusit psa vrazit do nějakého soukromého útulku ale na to nemám povahu abych ještě někoho kdo těžko shání nějakou tu korunku, obtěžovala. A tak psy umisťuju u pár okolních dobrodějů a u sebe, než něco najdu. Tož tak to tady chodí. Uf,uf.

      1. 200 x 30 = 6 000,- , 200 x 31 = 6200,- Kč – za měsíc – to je tam u vás opravdu hodně, zlaté 4500,-, co chce tamten útulek. Jo, chápu, že tohle ekonomicky si slabší obec nemůže dovolit. Jednoho psa za rok možná, desítky, stovky už určitě ne.

      2. Jenny dostane za ucho !! (wait) Na zvířetnickém účtu jsou jak známo korunky na kastrace „zvířetnických“ tulaček a jinak nevykastrovatelných zvířat (Yga má tulačky, Dalmi sice zná majitele, jako by nebyl…). A Jenny co?? Jenny si nevybere zálohu pro svého dvorního veta… Proč máš kastrace cizích koček platit ze svého ?? Co na to správce účtu ??

        1. Přesně to se chystám napsat Jenny několik dnů, vlastně už od Pražení. Jsem ostuda, že jsem to dosud neudělala.

        2. Jenny, tohle opravdu není nutný. Když mi pošleš účet od veta (a číslo účtu, kam mám poslat peníze), zaplatím to z účtu. Už jsme to tu psali 😉

  6. Proboha, to je zase nadílka!! Pořád opakuju, že se hluboce skláním před lidmi z útulků, protože na mě z toho padá nejen beznaděj, ale chytá mě i těžká depka. Kdyby nám byla neodešla za Duhový most Boninka, ale Bojárek, tak bych si určitě vzala toho chudáčka Hektora, co má rád fenečky, ale náš Bojárek by ho i přes svých sedmnáct bohužel neakceptoval, protože je u nás šéfem harému a psí kluky k nám nechce pouštět….

  7. Psi jsou pěkní, ale je to beznaděj. Souhlasím s tím, že vozit k nám psy ze zahraničí se mi jeví jako nesmysl. Inzerovat u nás, ano – pomoct je dovézt pro konkrétního zájemce – možná (i tady je to s výhradou – co když zájemce zjistí, že si se psem nesedl?). Obdivuju lidi z útulků, kteří si tváří tvář v té nekonečné záplavě dokáží zachovat zdravý rozum a otevřené srdce. Opravdu to není snadné (h)

  8. Pejsci jsou představeni hezky. Jen se obávám, že vlčákoidní pejsci se udávají dost špatně…

    1. je krásná, viď? taky jsem se zálibně dívala…snad se najde někdo,kdo si tu nádhernou holku vezme…. (h) (f)

          1. Díky, díky, jsou pěkně zdá se, nasazeni, v nových domovech, tak ať se jim u nových páníčků daří. (y) (h)

            Mně se podařilo tento týden vypátrat majitele takového maluška, yorkshira (dog) ,byl docela vymazlený a tak jsem věděla, že ho bude někdo hledat a taky jó, to bylo radosti. (h)
            A taky po dědině na silnici běhaly perličky, tak jsem je musela zahnat do ohrádky k sousedům a dohledat majitele. Taky se podařilo a brzo, jistě chápete proč. (rofl)
            To jen tak na okraj ať furt v tom únoru nesmutníme. (sun) (f)

  9. rozumně a přehledně napsané představení opuštěných psisek (nod) . Ze stránek Kočičí naděje vím, že už někteří našli nový domov. Doufám, že šťastný a „napořád“ (inlove)

    Jen trošku nechápu, proč sem vozíme slovenská štěnítka… nemáme „svých“ psů v průšvihu ažaž ???

    1. S těmi pejsky ze Slovenska – s ohledem na bouřlivou diskuzi u Štětinky (teď myslím to, že i u nás se přebyteční psi utrácejí) se tomu taky divím.

      1. Ono to není jen ze Slovenska – chrti z Irska, psi ze Španělska, každou chvíli něco. A u nás jsou útulky narvané až po strop a každou chvíli žádost „jsme v nouzi, máme stop stav“… A peníze které se vkládají do dopravy by se mohly vynaložit smysluplněji.

        1. jde o to, že na Slovensku, v Irsku i ve Španělsku,…se psy utrácí naprosto veřejně a systematicky, i mladí a hodní. Já v tom nevidím ¨rozdíl, jestli zachránit slovenského psa z KS nebo českého. Když jde o život, vlastenectví jde stranou.

          1. Tady se utrácejí taky, jen neveřejně. Nejsme nafukovací. A rozdíl je v penězích vynaložených na dopravu a v tom že rozdáváme to co nemáme – v tomto případě vhodné umístění. Ještě chápu lidi co na slovenských stránkách narazí na toho pravého a jediného a dojedou si pro něj, ale tyhlety masové akce, převoz z útulku do útulku… vezmem 6 štěňat ze Slovenska a místo toho utratíme ty dva staříky co jsi o nich psala. Protože na všechny místo ani peníze nemáme.

            1. V otázce kastrací se spolu neshodneme, milá Petro (inlove) , ale v tomto náhledu stoprocentně.

        2. Například vysloužilí závodní chrti se obvykle ani neutrácí, protože to by majitele stálo zbytečné peníze. Prostě se přestanou krmit a nechají se být a oni zanedlouho hlady a žízní pojdou sami bez jakýchkoli nákladů. (Kdysi se tak hlavně na venkově řešily nechtěné děti, narodily se, nekojily se, za pár dní zemřely a problém byl vyřešený.) Možná proto je jich některým lidem líto a snaží se jim dát druhou šanci. Problém pomoci potřebným zvířatům je podle mě hodně těžký. Někdo je racionální povaha, lehce se od toho odstřihne a rozumně uváží, co se rentuje a co už ne. Někdo racionální není a trápí se tím a dělá i věci nerozumné. Já vůbec nevím, který přístup je lepší. Při jednom i při druhém je vždycky někomu pomoženo a někdo zůstane bez pomoci. Nemá to řešení. Snad jen v jednom i v druhém případě nepřemýšlet o těch, na které se nedostalo. Ale to asi málokdo dokáže.

          1. Ale vyřeší se tím problém chrtů? Nevyřeší, jen pokud si někdo někdy dělal hlavu s tím že se chrti trápí, tak teď vlastně není důvod cokoliv řešit, vždyť si je ti pitomci zachrání…
            Nepřijde ti rozumnější tlačit na jejich úřady a zákonodárce aby se o to postarali oni? Shromažďovat důkazy o týrání a zveřejňovat je? Poštvat na ně ochránce z celého světa? Je mi jedno jestli to vyřeší důslednou kontrolou a vysokými pokutami nebo nějakou dostihovou daní, ze které by se pro takové chrty postavily a živily útulky. Tenhle systém je prostě chybně nastavený, nemůžeme zachraňovat všechny, musíme se pokusit změnit pravidla tak aby nebylo koho zachraňovat.

            1. Máš pravdu Petro, absolutně nechápu, že jim to prochází? Vždyť na těch chrtech vydělávají, lidé je znají podle jmen (stratovací listina, ne?) jakoto, že úřady nic nedělají? Vypadá to, jako by majitelé chrtů měli na úplatky (nikdo týrání nevidí), ale na na to, aby se o vysloužilé závodníky postarali. To, že to dělají ostatní, majitele chrtů zbavuje práce a posledních zbytků zodpovědnosti. Tam je nutné systémové řešení – ty adopce tu hrůznou praxi podporují.

            2. Petro, máš pravdu, nevyřeší. Bude pomoženo jen těm několika šťastným (a zaplaťpámbu za ně!) a mašinérie pojede v klidu dál.
              Jistěže je třeba tlačit na různé úřady a orgány, což se i děje a v ochraně zvířat se toho povedlo jistě už nemálo. Ale takových a podobných a ještě dalších případů je tolik, že z toho je člověku smutno.
              Někdy, když to na mě dolehne, tak mě napadne, jak je vůbec možné, že k tomu, abychom se chovali ke zvířatům, ale i k sobě navzájem, slušně a neubližovali si, potřebujeme předpisy, zákony, sankce. To by přece mělo být samozřejmé, a ne podle zákona a pod hrozbou trestu. Ale to už jsem hrozně OFF TOPIC.
              Pesanům přeju hodné páníčky a pěkné a stálé domovy.

              1. Právě že to není „zaplaťpánbu za ně“, ale jak píše Dede, ty adopce opticky zmírňují tu hrůzu – vždyť přece neumírají, vždyť si je lidi berou, jen občas na nějakého se nedostane včas – a tím tyhle praktiky nechtěně podporují. Kdyby se ty peníze co už se nastrkaly do adopcí použily na účinné kampaně, kdyby se dostatečně tlačilo na zákonodárce, ale i na obyčejné lidi… Já vidím jako nejrozumnější řešení chrtí útulky budované z vyššího zdanění závodních zisků (jak majitelů, tak závodišť a sázkových kanceláří) + z darů. A povinnost po ukončení kariéry tam psa dát nebo prokázat že je o něj dobře postaráno. Dobrá evidence, kontrola uhynulých psů – při prokázání týrání taková pokuta aby se to nikomu nevyplatilo riskovat. Zároveň podpořit obyčejné lidi (v dané zemi!) v tom aby si tyto psy z útulků brali oni, ne aby se vozili do jiných zemí.

                  1. Ti co organizují adopce by místo toho měli zdokumentovat co nejvíc případů, jít s tím na veřejnost (u nich!), tlačit na jejich úřady – předpokládám že nějaké zákony na ochranu zvířat mají i tam. A přes média, a tím přes veřejnost tlačit na změny v zákonech. Dostat do podvědomí lidí že tohle je špatně a MUSÍ se to změnit. Předložit nějaké smysluplné návrhy (útulky+vyšší daně, čipy+kauce, cokoliv proveditelného) a opět přes veřejnost tlačit na to aby prošly a pak aby byly dodržovány. Všechno je ale potřeba řešit tam kde se to děje, ne z druhého konce Evropy. I když přes EU by to taky jít mohlo, ale myslím že mnohem obtížněji… chce to ale organizaci, která do toho vloží všechny síly, dodá rozumné návrhy a sežene jim podporu…

                    1. Do problematiky adopce chrtů jsem měla možnost trochu nahlédnout. Kamarádka si takhle vzala dva, kteří opravdu už měli poslední šanci a jelikož sem dorazili naprosto neplánovaně ve chvíli, kdy její fenka právě rodila, měla jsem je nějakou chvíli doma. Na jednu stranu lidi, co tohle organizují, obdivuju, co všechno jsou schopni pro ty chudáky podniknout.Na druhou stranu – nemám ráda fanatiky a mezi těmito lidmi se jich pohybuje fakt hodně. Kdyby to své svaté nadšení směrovali k tlaku na úřady, odpovědné organizace a podobně, bylo by to určitě mnohem užitečnější, než pár chrtů složitě stěhovat přes půl Evropy. Ano, je skvělé, že několika pomůžou. Ale ta lavina nemá konce a tím, že se zachrání několik vyvolených, se problém opravdu vyřešit nedá.

      2. Od rána na to také myslím. Na kočky-Španělky, které (mj.) podemlely nohy Báře z Mnohapsína. Je tak málo peněz a míst v útulcích. A třeba je těžké chtít peníze po městu, když se dovážejí zvířata ze zahraničí. I úlevu na poplatky za pejska od města dostanete jen tehdy, když si ho vezmete z jejich útulku.
        A velcí psi se jistě umisťují hůře, navíc myslím, že malý pejsek bude spíš doma, kdežto velkého čeká někdy jen dvorek a řetěz.
        Pejskům držím palce, to jo, ale celkově je mi z toho příspěvku hodně smutno.

        1. Jojo, i pěkní a vymazlení psi se špatně umisťují. Momentálně mám 7 psích bezdomovců s PP 😀 Problém je, že u štěněte křížence člověk neví, co z toho vyroste. Což exteriérově, na tom by nezáleželo. Ale namícháním plemen vzniká všelijaká povaha – od báječné po řekněme, problémovou. To jsou ještě praví voříšci to nejlepší.
          Přeji psíkům spokojený domov.

          1. Muhehe, si představuju Tvé plyšové bezdomovce, Evi (inlove) , a musím se usmívat. (h) S oteplením se páníci najdou, určitě, jste skvělá CHS a už máte své jméno. (y)
            Já sama bych si od Tebe vzala štěně stoprocentně, kdybys teda chovala plyšáky-gaučáky, kteří na vycházkách ohlídají roztržitou paničku a bez úhony ji dovedou domů. (chuckle) Bohužel, Dáma s kachnou ze mě vážně nikdy nebude. (chuckle)

            1. Tak ona to sranda moc není, to se může smát jen ten, kdo psy nechová. Malý příklad – ještě před čtyřmi lety byl chodský pes nedostatkové zboží, štěně sehnat byl zázrak a teď je problém je udat…V několika stanicích mají odrostlá štěňata a nenašli se zájemci, dokonce i hlavní poradkyně chovu inzeruje poslední, už sedmiměsíční fenku. Za plnou cenu prodala jen část vrhu, ostatní šli pod cenou (i za polovinu běžné ceny). Mnozí chovatelé ne úplně dobrovolně rozšířili smečku, protože se zájemců nenašlo dost. Evo, přejeme, aby se podařilo všem štěňátkům najít nový domov.
              U nás asi štěňata nebudou – vet na UTZ nic neviděl, jenomže naše kráska si myslí, že je bude mít – nejdříve čtrnáct dní stávkovala s jídlem, teď poslední týden to do ní padá jak Němci do krytu, nad miskou vrčí, ikdyž jí dříve nevadilo, když se u misek střídaly…a začala nějak tloustnout. Alfa Fleur jí neustále očuchává a přečůrává její čůránky. Tak nevím, jestli má falešku celá smečka. K vetovi už nepůjdu, byla bych na blázna, ale jestli se nakonec něco narodí, tak mu donesu křišťálovou kouli- mohl by jí používat jako diagnostický přístroj pro určování březosti u chodských fen.

              1. Milá Ivo (inlove) , já z toho srandu nemám – jen se snažím Evě říct, že stejně jako loni věřím v to, že štěňátka dobře umístí – stejně jako se jí to povedlo loni, i když to trvalo déle.
                Bohužel, i chovné stanice se musí řídit poptávkou, prostě pejsků je stále nějak víc než vhodných lidí.
                Je škoda, že seriózní a skvělí chovatelé, zaměření na „svá“ plemena, na toto pravidlo dbají, kdežto množičům je to docela fuk. Maximálně se zbaví feny jednoho plemene a nahradí ji fenou plemene momentálně žádaného. 🙁

                1. Právě. A nezodpovědní množiči kříženců produkují a v nejhorším „však on se někdo postará“. Jinak samozřejmě, že už prodáváme se sníženou cenou. Ještě se náklady na vrh zaplatí, ale už je to tak tak. Že bych vydělala na „provoz“ holek, tůdle… Jo a flet je hlavně pes, který si hlídá pána (paničku). Ta kachna je jen drobný bonus pro psy a zábava, dá se říci naše úchylka. Naprostá většina retrívrů kachnu viděla jen na rybníku. Naopak vhodnějšího společenského psa si těžko představíš. Proti módě loveckých ohařů, které je nutné zaměstnat (i když to nemusí být lovem, viz PetraK) je retrívr domácký pohodář. Pes do rodiny. Ale je velký… i když gaučák ochotně.

                  1. Evi (inlove) , já vím, že i černý retrívr je zlatý – jsem řádně zvířetnicky vzdělána. (nod) Ale já mám pochybnost o sobě jako o psí paničce bez ohledu na rasu. A zcela určitě by mi teď další zvíře neprošlo. Takže jsem úplně přestala o dalším psu přemýšlet a nechám to na někdy, doufám za hodně dlouho, až to bude aktuální. Pak uvidím. Ale jelikož už budu muset myslet na roky, na moc let dopředu, tak pokud bych brala pejska, tak bych moc chtěla, aby byl tak vymazlený a s velkou zárukou, jako jsou černá torpéda od Tebe. (h)

              2. No, stejně bych radšiv termínu hlídala. Už posledně jste měli problém s tím, aby vet viděl štěňata. Možná ta koule… 😉
                A jinak je ve smečce klid?

                1. Už si to trochu sedlo, ale mlaďošku musím občas trochu uzemnit. Zrovna dneska si chtěly dámy vjet do kožichů, ale byla jsem u toho, takže jsem ze sebe udělala strašně zlého psa – zařvala jsem, mladou chytla za obojek a vyhodila ven. A zase to bylo u misky s granulemi…nějak se to té Ellie v hlavě přeskládalo, no. Jsem zvědavá, co zítra na ní páníček, který ji čtyři dny neviděl, řekne. Mě se zdá tlustší, ale vidím ji každý den…S „neviditelnými“ štěňaty nemám problém jen já – známé řekli, že fena má v sobě dvě a narodilo se jich osm, u další choďandy vet tvrdil, že nic – velké zklamání, měla to být poslední štěňata, fenka tloustla, bylo to o Vánocích, tak děcka dostali sprda, že jí moc přilepšují a pak milá fenka porodila tři krtečky. No a nebyl to ten sám vet, ale tři různí 🙂 🙂

                  1. Oni veti jsou někdy poněkud nonšalantní. Já, nevet, jsem našla dva štěníky štastně usalašené v břiše sousedovic angličanky (setr), o které vet suveréně prohlásil, že má vsugerovanou březost. Zachytila jsem pohyb při jejím drbání den po navštěvě kliniky. Soused se bránil, nechtěl tu zvěst vůbec poslouchat a byla jsem mu v tu chvíli velice, ale velice nesympatická. No, sklaplo mu. Pohyb byli opravdu dva kluci jako buci, kteří nám s láskou obraceli byt vzhůru nohama, když se soused rehabilitoval v biografu.

                    1. Jeden pan vet tvrdí, že je zbytečné stresovat fenu ultrazvukem nebo RTG. Že pokud je štěňat dost, tak se to opravdu včas pozná jen pouhým okem a pokud je jedno někde schované, tak to často ani vyšetření neprokáže. Navíc je řada případů, kdy potvrzené plody fena vstřebala… A že se to má nechat na přírodě… že se pravda stejně zanedlouho ukáže 😉

                    2. Však já to beru s rezervou, čubinu krmím jako by byla březí, tj. co sežere, to sežere. Jestli jen „zbytečně“ ztloustne, neřeším, na léto dáme méně výživné granule 😉 .
                      Pro Xerxovou – to už jsme všechno zažili – u Fleur po prvním krytí 2x potvrzená štěňata a vstřebala se, po druhém krytí nám vet suverénně tvrdil, že březí není, no nakonec horkotěžko dvě našel, narodilo se jich sedm. A teď to opět bude překvápko, třeba se trefil a nic nebude. Asi se na to příště vykašlu, opravdu, když se podívám do skleněné koule, tak na tom budu stejně, tzn. budu vědět houby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN