GEOPOLITIKA: Rojavě akutně hrozí konec

V seriálu o Blízkém Východě jsme celý jeden díl věnovali syrským Kurdům v oblasti, které říkají Rojava, v níž se odehrává cosi jako (dosud docela úspěšný) blízkovýchodní pokus o progresivně-demokratickou formu vládnutí. Včera se nad její budoucností s největší pravděpodobností zavřela voda.

 

V minulých Aktualitách padla rovněž zmínka o koridoru mezi turecko-syrskou hranicí a demarkační linií čtyřicet kilometrů na jih od zmíněné hranice, kterou chce obsadit turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Důvodů k tomu má několik:

 

  • Jedná se o úrodnou oblast
  • Je tam většina kurdských měst v Sýrii, nedávno těžce vybojovaných z rukou Islámského státu
  • Jedná se o území pod kontrolou Syrských demokratických jednotek, sestávajících mimo jiné z jednotek YPG a YPJ navázaných na kurdskou organizaci PKK
  • Chce do něj přesídlit na tři miliony syrských (většinou sunnitských arabských) uprchlíků, kteří v Turecku dnes žijí.

 

Včera oznámily Spojené státy americké, že ačkoliv nebudou pomáhat Turecku v obsazení tohoto území, nebudou mu ani bránit, a stahují se proto, že pomáhat Kurdům toto území držet je pro USA – cituji prezidenta Donalda Trumpa – „příliš drahé“.

 

Pro kurdskou samosprávu v severní Sýrii jde ovšem prakticky o odsouzení k smrti, protože není myslitelné, že se proti druhé nejsilnější armádě v NATO ubrání. Armádě, která má letadla, pokročilé zbraňové systémy nebo zkrátka a dobře daleko víc vojáků i techniky. Pokud se USA skutečně stáhnou a nepřijde místo nich území chránit někdo jiný, nová fáze války v Sýrii je na spadnutí. Kdo může Kurdům pomoct?

 

Z Evropy pomoc nejspíš nepřijde, protože Evropu drží Erdoğan v šachu svou hrozbou, že ony zmíněné tři miliony uprchlíků vyhostí směrem do EU. Evropa tedy nepřichází příliš v úvahu; ostatně i náš premiér Andrej Babiš vzkázal Erdoğanovi něco v duchu „éto váše dělo“, přímo pokud jde o postoj k této operaci; a ojedinělá jeho pozice byla spíš jen v tom, že jinak nikdo v EU nechce moc k této věci říkat nahlas; samozřejmě s výjimkou Evropské komise, která řekla, že si nemyslí, že vojenské obsazení tohoto koridoru Tureckem je řešením krize. Což ovšem Kurdům stejně moc nepomůže.

 

Rusko ani Čína nemají v Rojavě žádný geopolitický zájem – ruských základen v Sýrii se to nedotkne a Čína vede svou novou Hedvábnou stezku přes Turecko, s nímž nechce kazit vztahy víc, než momentálně kazí jejich vzájemná rivalita o osud Východního Turkestánu (čínsky provincie Sin-ťiang) a vliv ve Střední Asii.

 

Nepomůže ani Izrael. Izrael má dobré vztahy s iráckým autonomním Kurdistánem, jehož vláda ovšem není příliš přátelsky nakloněna vůči Rojavě, kterou vidí – zejména historickou optikou – jako socialistickou a potenciálně exportující socialismus i do jasně kapitalistického a celkem prosperujícího autonomního Kurdistánu, a Izrael nebude chtít toto spojenectví ohrozit. A hlavně: nechce příliš dráždit Turecko, které i tak vytrvale podporuje Hamás v Gaze. Nemluvě vůbec o tom, že by nebylo jednoduché pro Izrael Kurdům do Rojavy vůbec nějaký materiál dodat, o lidech nemluvě, protože po cestě je území pod kontrolou Bašára Assada.

 

Saúdská Arábie teoreticky může vidět za pomocí Rojavě pomoc sunnitských Arabů v oblasti, kterou má SDF pod kontrolou, kteří by se pod vládou Turecka, o Assadovi nemluvě, měli hůř, než dnes, ale jednak udržet takové teritorium v nepřátelském prostředí nebude Saúdské Arábii dávat žádný finanční smysl (příliš mnoho úsilí za příliš málo výhod z toho plynoucích) a hlavně: Saúdská Arábie má momentálně priority jinde.

 

Pomoci mohou jen dvě entity, které si ale za pomoc mohou říct o nesmírně vysokou cenu. Konkrétně jde o syrského prezidenta Bašára Assada a Írán.

 

Íránu by se posílení moci v tomto regionu, zejména proti Turecku, hodilo, a íránský režim je ochotný udělat hodně pro to, aby rozšířil svůj geopolitický vliv. Už i tak má pod kontrolou Irák a Assad je jeho blízký spojenec, takže by neměl problém se zásobováním, jenže pro Kurdy by to znamenalo jen malou útěchu. Íránský teokratický režim docela určitě nebude mít zájem o nějakou kurdskou demokracii, o lidských, a obzvlášť ženských právech, které si kurdská společnost v Rojavě prosadila, ani nemluvě. Proti Turecku to pro Kurdy znamená pouze dvě výhody: jejich země nebude osídlena arabskými „kolonisty“ a nebude jim hrozit, že je bude taková vláda vyloženě cíleně zabíjet, jak to Turecko předvádí v případě Kurdů ve své vlastní zemi.

 

Zbývá tedy Bašár al-Assad, což je asi jediný směr, kterým se Kurdové musejí vydat, pokud nechtějí všichni tak akorát zemřít heroickou smrtí, po níž nic nezbude. Potíž je, že SDF nejsou čistě kurdské jednotky a Rojava není čistě kurdské území; obsahuje i tamní demokratické vládě více či méně loajální sunnitské Araby, kteří vědí, že to, co je pod Assadem čeká, nechtějí zažít. Kurdové by se mohli, s trochou štěstí, pod Assadem stát jednou z „privilegovaných syrských menšin“, mezi něž patří tamní alávité/šíité a křesťané. To privilegium ovšem až do začátku syrské občanské války znamenalo kontrakt: pohodlný život výměnou za to, že člověk bude ticho vůči vládní moci. Těžko se mi představuje, jak se s tímhle bude Kurdům, kteří už několik let mají víceméně demokratické zřízení, bude žít.

 

Zdá se, že všechny možnosti jsou špatně, a pozice Kurdů v Rojavě rozhodně není záviděníhodná. Má ovšem širší dopad: je to poslední ze série vážných varování americkým spojencům v regionu, že se na takové spojenectví nedá moc spoléhat. Nejvíce jsou na něm závislí zejména dva: Saúdská Arábie a Izrael. Oba se sice těší podpoře Donalda Trumpa, ale vzhledem k demografickým změnám v USA a možné (úspěšné) kandidatuře Alexandrie Ocasio Cortez v roce 2024 to pro obě země znamená možnou změnu, po níž mohou dopadnout když už ne přímo jako Kurdové (přeci jen, mluvíme o regionálních velmocích), tak docela určitě v nezáviděníhodné pozici.

 

A to je nejspíš hlavní důvod, proč saúdsko-izraelsko-egyptská spolupráce poslední dobou tak akceleruje, a proč se k ní přidává každý, kdo se v té či oné podobě bojí amerických soupeřů a kdo žije aspoň částečně pod americkou ochranou.

 

Pokud se tedy nestane zázrak, Rojava brzy skončí. Připravme se na to, že uvidíme Kurdy, kteří se budou bránit s pick-upy s kulometem proti tankům, stíhačkám a bombardérům; muže, ženy a nejspíš i děti na frontové linii. Dost možná uvidíme rozsáhlou devastaci kurdského života v severní Sýrii s tím, že kdo bude moct, se uchlýlí buď do autonomního Kurdistánu v Iráku, nebo pod „ochranná křídla“ Assadova režimu. Tak či onak, těžce vybojované, a od té doby pečlivě obnovované Kobani bude v dohledné době obývat nejspíš někdo úplně jiný a bude se mu říkat už jen Ajn-al-Arab.

 

Turecký plánovaný koridor je na mapě modře, červené území je pod kontrolou Bašára Assada, zelené je pod kontrolou Turecka už dnes, žluté je pod kontrolou kurdských jednotek SDF.

Safe zone

Aktualizováno: 7.10.2019 — 16:30

25 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Trump prostě nemá myšlení politika. Je to businessman, který vidí vše optikou finančních výhod a zisku. Nemá ideály, ale umí počítat.

  2. Od Američanů je to opravdu mimořádně zákeřná rána do zad Kurdů.
    Náhodou jsem ráno v MFD četla článek na stejné téma a závěr byl obdobný – že totiž Kurdům nezbyde nic jiného než se „bez lásky“ schoulit v náruči Asada.

  3. Dalsia vec ktora sa v tejto suvislosti spomina, ked sa stiahnu americania a kurdi budu zdecimovany je len otazka casu ked sa znovu zmobilizuje ISIS a kolotoc zacne odznova.

    1. Je to tak. Hlavně když Kurdové jich mají plno ve vězení (jedna věc) a když ještě pořád nebylo úplně zničeno území držené IS; pořád se ještě na syrsko-iráckém pomezí vyskytují (druhá věc).

  4. USA otevřeně vysílá poselství světu, že bude vždy bojovat už jen tam, kde je to pro USA výhodné. Takže už nikdy nepůjde o demokracii,nikdy nepůjde o žádnou spravedlnost ale jen a jen o vlastní ,zejména finanční zájmy a ochranu investic.Jak pozoruhodné a novátorské. Bylo to však někdy jinak?! I nás se takhle všichni po 2. sv. válce zbavili.
    Co k tomu říct? Díky Andy, že si nás informoval a rozšiřoval obzory, Kurdů je mi líto,protože vím, že oni raději padnou, než by se vzdali.

    1. Takhle flagrantně se to ale stalo skutečně poprvé; je to něco, co tu zatím ještě nikdy nebylo. Když byla dosud jakákoliv realistická šance, že se Amerika za své spojence postavit může, udělala to, a nevzdala to hned. Ale tohle je vážně poprvé, a právě jak Izrael, tak Saúdská Arábie, tak Egypt z toho už dnes vyvozují důsledky.

      1. Teď je otázka jestli spojenci zaujmou stanovisku „přežijeme Trumpa, než ho vymění“ nebo už definitivně hodí USA přes palubu. Každopádně už se nedá na nikoho spolehát. Smutné a dost nebezpečné vzhledem k jiným velkým hráčům

        1. A mne napadá velmi kacířská myšlenka,už na ní uvažuji celé odpoledne. Co když tohoto stavu využije jiná velká mocnost,která Turecku a NATO nefandí a půjde do silné podpory Kurdů, což se klidně může stát. Je to uvážené, co trampík udělal,či je to vlastně plánované?! Je třeba odvrátit světovou krizi?!

          1. Myslíš, že něco z toho, co on dělá, je uvážené? 🙂
            Těch Kurdů je mi fakt líto, takhle se na ně vykašlat.

  5. Což je přesně ta situace, kdy člověk kouká do zdi a přemýšlí o interbrigadistických možnostech. :/

    Každopádně díky za článek a za to, že nestojíš za Trumpem.

  6. Je to hrozné, vypadá to bezvýchodně a je to strašně nespravedlivé – což je světu obvykle jedno, zvlášť, pokud jde o malé národy.
    Když si vezmu, čím prošli v bojích proti islámskému státu, tak tohle je víc než rána pod pás. nevím, jestli jsou za tím Trumpovy osobní ambice se obohatit, ale změnu by snad mohli přinést jen američtí voliči – kdyby hlasitě křičeli, mohl by se Trump rozmyslet, konec konců volby se blíží. A proč si myslím, že by mohli křičet? Američané obecně obdivují hrdiny a Kurdové se zachovali hrdinsky. Američané chtějí vidět velkou Ameriku, ale s tím se neshoduje hodit hrdiny supům. Nevím, jinou naději pro ty lidi nevidím. Rozhodně nevím, jak by se jim dalo pomoct od nás.
    Mimochodem, člověka kapku mrazí, když se poohlédne do historie a uvědomí, že i my jsme jen malý národ, nijak významný ve hře mocných.

    1. Proti Trumpovi velmi razantně vystoupila spousta lidí, kteří ho podporovali, právě kvůli tomuhle – že není americký princip opouštět hrdiny.

        1. Tak pustil se do něj i ten magor (televangelista) Pat Robertson, což je co říct.

          1. OT:
            Andy, přiznám se k lenosti hledat to, co jiní už vědí, a tak se zeptám, proč je teleevangelista P. Robertson magor? Podotýkám, že o něm nic nevím, v dlouhé řadě odkazů jsem viděla hlavně jeho reakci na Trumpovo rozhodnutí a nepopírám, že nemám trpělivost se jimi prokousávat. Přestože jsem věřící z letniční církve, mám na teleevangelisty svůj názor – a ten souhlasný opravdu není.

            1. Hezky je to shrnuto na wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Pat_Robertson#Controversies_and_criticisms

              Cituji: „Robertson’s service as a minister has included the belief in the healing power of God.[54] He has cautioned believers that some Protestant denominations may harbor the spirit of the Antichrist;[55] prayed to deflect hurricanes;[56] denounced Hinduism as „demonic“[57] and Islam as „Satanic“.[58] Robertson has denounced left-wing views of feminism,[59] activism regarding homosexuality,[60] abortion,[61] and liberal college professors.[62] Critics claim Robertson had business dealings in Africa with former presidents Charles Taylor[63] of Liberia and Mobutu Sese Seko[28] of Zaire who both had been internationally denounced for claims of human rights violations. Robertson was criticized internationally for his call for Hugo Chávez’s assassination[28] and criticized in the United States and Israel for his remarks concerning Ariel Sharon’s ill-health as an act of God.[64]

              Robertson made American national news in October 2003 for interviews with author Joel Mowbray about his book Dangerous Diplomacy, a book critical of the State Department. Robertson’s commentary implied that if a small nuclear device were to be found at the department, such a thing might wake up America’s leaders to actually realize a potential threat; however, government officials expressed disdain at the thought of such a scenario.[65]
              During the week of September 11, 2001, Robertson discussed the terror attacks with Jerry Falwell, who said that „the ACLU has to take a lot of blame for this“ in addition to „the pagans, and the abortionists, and the feminists, and the gays, and the lesbians [who have] helped [the terror attacks of September 11th] happen.“ Robertson replied, „I totally concur“.[66] Both evangelists were seriously criticized by President George W. Bush for their comments,[67] for which Falwell later issued an apology.[68]

              Less than two weeks after Hurricane Katrina killed 1,836 people, Robertson implied on the September 12, 2005 broadcast of The 700 Club that the storm was God’s punishment in response to America’s abortion policy. He suggested that the September 11 attacks and the disaster in New Orleans „could … be connected in some way“.[69]“

              A tak dále, a tak dále…

  7. Je to hrůza. Hodili je přes palubu, naprosto jednoznačně. Včera, když jsem se to dočetla,mi z toho bylo fakt těžko a smutno. Kurdů je mi fakt líto, takový hrdý národ a tak těžký osud.

    1. Jinak dnešní izraelské noviny jsou už plné přesně těchto úvah: hození Kurdů přes palubu znamená, že příště může hodit Amerika přes palubu kohokoliv. Fakt je ten, že takhle otevřeně to ještě Amerika nikdy dosud neudělala; leckdo říká, že byl hozen přes palubu Jižní Vietnam, ale vzhledem k tomu, jak dysfunkční byl a kolik amerických vojáků tam zemřelo se nedá říct, že by se Amerika dlouho nesnažila pomáhat. Ale tohle je hrozné a nejhorší na tom je, že to nejspíš udělal kvůli Trump Towers v Istanbulu, které tam chce postavit.

          1. Je. A viděla jsi ten dnešní?

            ‚So many people conveniently forget that Turkey is a big trading partner of the United States, in fact they make the structural steel frame for our F-35 Fighter Jet. They have also been good to deal with, helping me to save many lives at Idlib Province, and returning, in very good health, at my request, Pastor Brunson, who had many years of a long prison term remaining. Also remember, and importantly, that Turkey is an important member in good standing of NATO. He is coming to the U.S. as my guest on November 13th. We may be in the process of leaving Syria, but in no way have we Abandoned the Kurds, who are special people and wonderful fighters. Likewise our relationship with Turkey, a NATO and Trading partner, has been very good. Turkey already has a large Kurdish population and fully understands that while we only had 50 soldiers remaining in that section of Syria, and they have been removed, any unforced or unnecessary fighting by Turkey will be devastating to their economy and to their very fragile currency. We are helping the Kurds financially/weapons!‘

            1. tak ten ještě ne… já nevím, jedním zadkem na dvou židlích nelze být. Turecko v NATO je samostatná kapitola, Ergdogan drží všechny Evropu pod krkem hrozbami, že do ní pošle ty tři miliony uprchlíků, Američani pokud z toho nebudou mít zisk, tak už nehnou prstem… divná doba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN