BTW: Lektvary pro zahřátí a bacilocidu:))

První letošní podzimní chorobu jsem si v říjnu odbyla skutečně ve velkolepém stylu – začalo to jako klasická viróza, kdy potřebujete na nos kohoutek, pokračovalo opravdu vyvedeným zánětem dutin a skončilo neschopností dohledat, kam se vlastně poděla moje letní fyzická forma. Celou tuhle anabázi mi však pomohl přežívat můj zahřívací lektvar:))

 

Zázvorový lektvar ledničkový

Nedělejte si naděje, nejde o žádný převratný vynález – minimálně pokud jde o použité suroviny. Ty jsou klasické: čerstvý zázvor, citróny a med. Inovativní – aspoň pro mě – je jeho výroba. Doteď jsem nemocným členům rodiny i sobě připravovala léčivý čaj klasicky: vařící vodou přelila bylinky, ke kterým jsem přidala zázvor nakrájený na tenká kolečka, která byly navíc ještě pokrájená do co nejtenčího „hřebínku“.

Když uplynulo 15 minut, které chtějí bylinky, vyndala jsem zázvor, dodala med a citronovou šťávu a podávala. Bylo to, řekněme si upřímně, poměrně pracné, ale co by člověk pro své drahé nastydlé neudělal. Jenže pak jsem onemocněla já a vzhledem k tomu, že tu jsem přes týden sama, tak mi nezbylo než si léčivé čaje připravovat sama.

Což mě krutě nebavilo. Vyčerpávalo. Měla jsem tendenci radši zůstat v posteli než si dělat čaj se zázvorem. Jenže já ho potřebovala! Tak jsem se jednou vzmužila (?) a pustila se do průmyslové výroby.

 

Suroviny (med je domácí:))

 

Očistila jsem velký kus zázvorového kořene a nastrouhala ho na struhadle najemno (na „malých kapkách“). Rozstrouhanou hmotu, která zůstávala nahoře na struhadle jsem sebrala, vyždímala z ní šťávu do misky, ve které stálo struhadlo, zatímco jemněji nastrouhaný zázvor, který byl uvnitř struhadla jsem nechala v misce. Výsledkem bylo překvapivě hodně šťávy. (Při jednom pokusu jsem se pokusila použít jen zázvorovou šťávu, ale nebylo to ono – nemělo to ten říz:))

Potom jsem odšťavnila tři citróny a šťávu přidala k zázvoru. Zamíchala a přidala med. Ten, který je ne obrázku, jsem musela trochu zahřát v mikrovlnce, aby víc tekl a šel smíchat se zázvorem a citronovou šťávou. Ale pozor, nebyl horký! Hotovou směs jsem dala do čisté zavařovací skleničky a to, co jsem neodlila do právě připraveného čaje jsem dala do ledničky.

Pak už bylo snadné si uvařit prakticky jakýkoliv čaj (bylinky, ovocný i černý) abych ho přidáním onoho lektvaru bez práce a okamžitě proměnila v čaj léčivý. A jak mě to chutná!:))

 

Nastrouhaný zázvor, citronová šťáva a med – právě míchám:))

 

Svým nemocným však dělávám i tzv. červený zázvorový čaj. To znamená, že čerstvý zázvorem (očištěný a nakrájený na malé kousky) v hrnku zaleju vařící vodou, přidám hřebíček (dost) a celou skořici (tak 5-6 cm kousek) a vařím to jemným bubláním asi 10 minut. Servíruju opět s medem a citrónem. Také moc dobré, ale vzhledem k tomu, že opravdu účinný je jen čerstvý (ohřátý nemá ten správný účinek, i když pít se samozřejmě dá), dělám ho jen tehdy, když ho potřebuje někdo jiný – sama pro sebe se s jeho přípravou obtěžuju málokdy:))

 

Doufám, že někomu z vás přijde zázvorový lektvar ledničkový jako užitečný fígl!:)) Ono se to totiž dá vzít i s sebou do práce, pokud už musíte nachlazení přechodit a pomáhá to tak pracovní dobu přežít. Možná se po tom i lépe myslí 😛

 

A tak se ptám: jak vy bojujete se sezónním nachlazením? Máte svoje tipy a triky?:))

 

Lektvar

Aktualizováno: 14.11.2017 — 18:59

54 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Dede, dávat ztuhlý med do mikrovlnky, aby zkapalněl, to je opravdu (mírně řečeno) zhůvěřilost. Staří nabrat pár lžic ztuhlého medu do menší nádoby a tu nádobu na chvíli ponořit do hrnce s horkou ( ne vroucí) vodou. Není třeba hned a najednou zkapalnit všechen med ve větší sklenici a rozhodně bych nikdy nedala med do mikrovlnky. Manželův bývalý kolega je včelař, takže máme stále zásobu toho nejkvalitnějšího květového medu, který rychle ztuhne. Sama se dobře pamatuji, že u nás doma se med vždy zkapalnil jen v hrnci s horkou vodou. No, jasně, vždyť tehdy , cca předvíc jak 60 roky mikrovlnky neexistovaly. V mikrovlnce ohřátý med je naprosto bezcenný§ Vím, že opakuji jen slova předřečníků, ale mne ta mikrovlnka úplně prašila do očí. Jinak já zázvor nemohu( stále ředím a ředidt musím krev werfarinem). Zato se každým rokem necháváme oba s manželem očkovat proti chřipce. je to fakt účinnhá prevence a já neměla celé roky ani rýmu ani kašel. Pak tu byly všechny naše holky a Adélka donesla nějaký dětský vurus. Tomu jsem podlehla fakt hodně. I když jsem byla očkovaná, mjusela jsem na týden zalehnout v nemocnici a dýchat kyslík. dětské virózy jsou hutné a mají obrovskou průraznost dospěláckého zdraví.Už hodně let se očkujem oba dva, ale Jiří občas dotáhne z vlaku nějaký hnus. On zpravidla podlehne, já většinou odolám.Oboustranný zápal plic, voda na plicích a „načatá“pohrudnice mi daly tak za vyučenou, že opravdu termíny včasného očkování poctivě a bedlivě hlídám. Pak oba uháníme pro včelku k praktikovi ještě před tím, nežli něco chytíme.

  2. Zázvor radši nee, z posledního zázvorového čaje jsem se týden kurýrovala 😀
    Na hubení bacilů se hodí svařák nebo grog 😀

    Ale u nás v kanceláři se jeden čas na bolest v krku používaly slané česnekované brambůrky. Fungovalo to, bacily chcíply vždycky. Hostitelské organismy skoro taky 😀

    1. 😀 Byly doby, kdybych se po brambůrkové kůře vrhla – dnes se jen zasním a zůstanu u bylinek a zázvoru:)))

    2. Pár minisoustíček matesů na bolení v krku taky docela pomáhá. Moc se toho teda sníst nedá.

  3. Zrovna aktuálně kejchám, smrkám, kašlu a potím se, leju do sebe čaj šípkový a lipový a už mě to tedy moc nebaví. Tak zítra zkusím ten zázvor a možná i ten cibulový čaj by mohl pomoct.
    Kolik té zázvorové směsi se pak dá do jednoho hrnku? Lžička? nebo víc?

    1. No, já to tam tak nějak chrstnu:)) V závislosti na velikosti hrnku, ale dávám toho dost.
      Tak ať je ti brzy líp! (inlove)

      1. sharko děkuju, já ještě nikdy zázvorový čaj nedělala, tak jsem nevěděla, co je málo a co hodně. Takhle už mám aspoň trochu představu.

  4. Dede, zajímavý recept, uložila jsem si. O blahodárném účinku zázvoru jsem slyšela mockrát,ale zatím nikdy nezkusila, vlastně nevím proč. My tu naštěstí nestůněme, nejhorší chřipku po mnoha letech jsem chytla loni, když jsme byli u manželelovy sestry v Bostonu a zbavila mě ji až atb. Jinak pocit „že na nás něco leze“ zaháníme okamžitým klokrátním (a polknutím) slivovicí nebo becherovkou (rovnou oba i když „pocit“ má jen jeden z nás). Funguje to 🙂 A když mám navíc starší zbytek mého žitného chleba, tak udělám topinky a do každé vmasíruji jeden celý stroužek česneku. Tatínek mojí slovenské kamarádky začínal den nepatrně nahřátým medem smíchaným se slivovicí (vlastní). Z „české strany“ jsem slyšela stený recept jen s bechervkou. U nás zatím pomáhá to kloktání bez medu a topinky. U bratra zase věří na šťávu vymačkanou s čerstvé cibule smíchanou s medem a rovnou do pusy. No a v dětství to byly ty horké bylinkové čaje s citronom a pak postel a vypotit.

    1. Maričko, já jsem taky jen poslouchala o blahodárných účincích zázvoru, leč nechutnal mi. Jenže když při viróze, kdy tě bolí v krku, kašleš, smrkáš, sípeš… pak je tahle kombinace opravdu skvělá. Ono se to dá vzít i na lžičce, ale to pak má opravdu sílu:))
      Popravdě já to takhle dělám skutečně jen teď, protože jinak jsem sázela hlavně na byliny, med a citrón:))
      Dřív na česnek, ale dnes už ho moc nesnesu:))

  5. Mám tu smůlu, že se mně nechytá nachlazení,ale rovnou chronický zánět průdušek, sezónně na jaře nebo na podzim.To už kombinuju bylinkové čaje s antibiotiky.

    1. Janino, tuhle kombinaci taky znám 🙂
      Já osobně mám pocit, že když mám trable, tak nějaký čaj pomůže vždycky 😛

    1. No, právě. Kdo má vysoký tlak anebo ke všemu ještě užívá warfarin nebo blokátory vápníkového kanálu, ten by si ho měl zrovna odpustit.

    2. No, já to piju, když mám virózu a cítím se pod malého psa – ne normálně. Tak to snad škodlivé nebude 🙂

  6. Zázvoru jsem nějak nepřišla na chuť. Když už mám pocit, že na mě útočí viry, vařím bylinkové čaje – šípkový, lipový nebo černý s medem a citronem. Silnou slepičí polévkou se také nic nezkazí! MLP sází na česnek – syrový, v pomazánce, a ve větším množství, ale to potom chce nevycházet mezi lidi. 🙂 Jinak si na podzim koupím sirup z echinacey a když si vzpomenu, vezmu si lžičku. A – ťukťukťuk – zatím dobrý.

    1. Milá Hančo, všechny tvoje recepisy znám a při různých příležitostech jsem je používala. Víš, co je zvláštní? Poslední dobou, když jsem nemocná, tak vůbec nechci ten vývar – mám pocit, že je toho na mě moc a zvedá se mi z něj žaludek. Asi už to trávení není, co bývalo 😛 😀

  7. Nijak. Neznám. MHD, ač ho mám zdarma, nevyužívám, takže nemám kde se nakazit, doma mám teď 22°C a proti chřipce a pneumokokům jsem očkován. A občasný kašel, (zcela nahodile, kdykoli během roku a nezávisle na počasí), řeším tabletkou ACC long. Vezmu ráno, do večera chrchlám, ale zalehnu a v klidu se vyspím a druhý den o ničem nevím.

    1. Je mi jasné, že následující slova odstůňu, ale:
      Jezdím MHD, musím. Taky se pohybuji mezi dětmi, učím je plavat. Nejsem očkovaná (s výjimkou těch povinných v dětství a tetanu). Doma mám asi míň, spím u pootevřeného okna. Bacily preventivně topím ve Vltavě a je to.

  8. Milá Dede, musím si někam uložit, až-když nás něco postihne, abych mohla vyrobit. Když už začneme kašlat nebo soplit, tak (protože jsem už doma) zalehneme do duchen, bylinná, pytlíková směs „Pulmoran“, uvařená 2x denně do termosky to jistí. Už jsem odkoukala, že starouškové v Domově mne nenakazí, ale nedej bože, když na mne prskne malé děcko v obchodě. Tak to odskáčeme oba 😉 .

    1. jj děti, to má pak choroba jiný grády..ale ten zázvor se dá pít i pro zahřátí nebo jen tak,protože chutná….a zázvor,med,citron a rum – to je kombinace, když se to přeleje trochou horký vody, je groček přímo excelentní 😀

  9. DEDE ještě se chci zeptat, dá se to udělat dopředu. Mít to připravené v ledničce, nebo to musí být čerstvé ?

    1. vydrží mi to v lednici i tři tejdny a to jen proto,že to snim nebo vypiju a dělám další..jen to musíš mít všechno smíchaný a zavírací víčko…..

        1. ten zázvor nic neztratí..a citron taky ne…med je furt sladkej a alespoň s epo něm nedrbu….

    2. Míšo, já to dělám čerstvé tak po dvou dnech. Správnější by asi bylo to udělat každý den čerstvé a míň, ale má-li být princip v tom, že si jako nemocná osoba chceš ušetřit práci (když ti ten čaj nevaří někdo jiný:)), nemá smysl to dělat na kratší dobu… 🙂

  10. DEDE dobrý nápad, určitě to zkusím. Je to dobrý nápad mít to připravené takhle při ruce.

    Já když na mě “ něco leze „,tak si nechám udělat od manžela svařené víno. On umí výborné, jiné už mi nechutná. Základ je dobré víno, ne krabičák, a koření a cukr nechat zkaramelizovat. Nemá chybu.

      1. Jo a vlastně kdysi mi ho Martin taky dělal… měla bych se zamyslet, kam se ten zvyk vlastně poděl? 😡 🙂

  11. Já jsme ten lektvar vyzkoušela a nebylo to špatné 🙂 Jen mám pocit, že zázvor mi trochu jaksi… zrychlí krok, proto ho užívám jen v případě nutnosti 🙂

        1. stačí ho postavit na radiátor, on za chvíli povolí…a všechno dobré mu zůstane..po mikrovlně už jen ta sladkost..jinak nic….

        2. Já to chápu, ale stačilo napsat, že lepší je med do mikrovlnky nedávat. Při takhle napsané větě jsem si hned představila scénku:
          Prodejce: „A jak se budete k tomuto medu chovat?“
          Kupující: „Nóó – budu ho rozpouštět v mikrovlnce.“
          Prodávající: „Tak můj med do mikrovlnky nedáte – hybaj pryč, vy škůdce dobrého medu, vám ani kapku!“ a žene kupujícího ven svinským krokem.

          Promiň Petro, já vím, že takhle jsi to nemyslela 😉

          1. Do mě taky nee – trauma z dětství 😉 , když jsem byla nemocná, jakože tedy často, tak jsem dostávala lipový čaj slazený medovicovým medem, říkalo se mu lesní. Ježiši, to tak smrdělo, a sladký to bylo až na pozvracení. Sladkosti jsem jako děcko měla ráda, ale přeslazené pití mi vadilo i jako mrněti.
            A dalším léčebným prostředkem byl syrob z cukrovky, to smrdělo, když se vařil, ble (puke)

          2. To mám tedy kliku, že mám teď ten med už tekutej:)) Jinak ohřát, tím myslím tak na půl minuty až minutu a půl (podle množství medu), aby se ten úplně tuhý med rozehřál aspoň na plazivou konzistenci. Rozhodně mi nebublá:))
            Já totiž často mívám ten tuhý květový med, který dáváme do čaj (horkého) nebo do vloček zalitých vařící vodou. Takže ho vlastně pokaždé zničím, ne? Když si ho nemažu na chleba… (což většinou nedělám, protože se sladkému na chlebu vyhýbám, byť mi to chutná:))

          3. Může se, ale mikrovlnka se musí nastavit na minimální výkon a max. jen tak dlouho, než je mírně vlažný.

  12. Zázvor mi dosť dlho nič nehovoril, zrejme som naň musela dorásť, lebo už ho asi môžem. Začala som ho pridávať do domácej „číny“ v klasickej trojici zázvor-cesnak-čili a tam sa mi osvedčilo ho skôr posekať na čo najtenšie pásiky (najprv na kolečká a tie na prúžky), lebo je veľmi vláknitý a pri strúhaní ho moc zostáva v nespracovateľnom chuchvalci vláken na strúhadle a navyše aj v jedle sú potom tie vlákna citeľné a to mi pripadá unapetitlich. Takže na zázvor už idem len s nožom. No a náš rodinný recept pri nachladnutí je cibuľový čaj. Dve tri cibule aj so šupkami nakrájané na štvrtky sa dajú pomaly variť s klinčekom a bylinkami (materina dúška, mäta, aj majorán sa celkom hodí), vody len toľko, aby zakryla cibuľu. Nechá sa pomaly prebublávať pod pokrievkou aspoň 10-15 minút. Precedený zlatožltý odvar sa pije s medom a citrónom, ja teda med ne-e, takže len s citrónom. Najlepšie je vypiť to večer a hneď zaľahnúť, fakt sa človeku uľaví.

    1. cibulovej čaj je trest, zázvorovej je dobrota…..
      al epokud si rozkrojíš 2 cibule na talířku na osminky a dáš do pokoje, kde jsi a máš zrovna rýmu, tak ti ty silice z cibule,ten nos uvolní…nejlepší je mít to na nočním stolku nebo konferenčním stolečku…měním to pak denně a jak to funguje..po napití cibulovýho čaje,bych se ještě oslabila zvracením…..

      1. S tým citrónom, medom (alebo inak osladený) a bylinkami to vôbec nechutí po cibuli a je to fakt dobré, mám to vyskúšané, aj deti to vypijú bez reptania. A zápach pri jeho varení nie je horší, než pri varení čohokoľvek, čo začína osmažením cibuľky. Jeden môj spolužiak si obkladmi z prepasírovanej uvarenej cibule kurýruje aj zapúchajúce koleno a vraj to pomáha. Mne sa zas napríklad ešte donedávna robilo zle z toho zázvoru.

    2. Milá Km, tak jsem zázvor vždycky krájela – viz článek. Ale pak jsem přišla na to, že při strouhání v ruce zůstávají ta vlákna na horní straně struhadla, skrz projde to „dobré“. A tak z toho, co je na horní straně struhadla, jen vymačkám šťávu a vyhodím to. To, co mi pak zbude ještě v tom čaji ráda dojídám:)) Asi by mi to dlouhodobě dobře nedělalo, ale naštěstí i moje virózy někdy skončí 😛

  13. Lenoch objevil Ameriku 😀 promiň Dede, musím se smát…proč to strouháš..pokud to chceš mít ještě méně pracné, nameleš to na ručním mlejnku na strouhanku- nastrouhá ti to sám, má to strouhátko přesně s těma „kapkama“ a nebo ten zázvor jen překrájíš na menší kousky a dáš do drtiče-„chopperu“, 3 x stiskneš čudlik a máš hotovo, pak jen ten med a citron, za 20 minut mám tímto způsobem vyrobený plný tři velký sklenice (0,75l) a vystaráno…, do tohoto základu,když si dělám čaj, přidám klidně i mletou skořici nebo rum…zázvor nevařím, to mi přijde zvěrský…ale takovej kandovanej, vloženej do horkého nálevu z roibossu a zahřívanej svíčkou, aby byl pořád horkej… co mu v čajovnách říkají CAPE TOWN, to je taky velká dobrota a nemusím bejt nastydlá,abych si ho dala…zkus to někdy, v Perníkovicích v Dobré čajovně, Pernštýnská 16….a nejlepší je,když ti tahle směs zbejvá,ji vetřít pod kůži kuřete ,nechat 6 hodin odležet a pak, jen lehce osolit, vložit mu do bříška kousek másla a upéct..to je dobrota..může se to i naporcovat a péct naporcované,je k tomu velice dobrej kuskus….

    1. Oj, Sharko, já nemám ruční strojek na strouhanku (nechybí mi:)) a vytahovat robota se mi nechce. Navíc, jak píšu v článku i v odpovědi Km, já si při ručním strouhání vyberu to vláknité, které fakt v puse ráda nemám. Co zbude (jemně nastrouhané:)), to mi chutná 🙂
      No a když to jím (piju) jen jako nemocná, tak nemá smysl to dál robotizovat 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN