ROZCESTNÍK: Na skok v Alpách

Nemyslím, že bych kdy v životě odmítla pozvání na výlet. Cestováním jsem poněkud posedlá a občas mi přijde, že to mám místo závislosti na cigaretách nebo alkoholu. Bolestně zřetelné to bylo letos na jaře, když jsem dostala nabídku na jednodenní výlet do Vídeňských Alp. No, napadlo by vás něco tak pitomého? Odjezd o půlnoci, přes den kopce, dojezd o půlnoci o dvacet čtyři hodin později.

Sama bych to snad nevymyslela, ale když se ta možnost objevila… A tak jsem v pátek 11. června už od čtyř nespala, vynervovaná z představy, jaká to bude hrůza. To zrovna byla ta tropická vedra a pátek byl jediný den, kdy jsme se mohli s mužem sejít na Výstavišti a zkusit něco koupit na výprodejové výstavě outdoorového vybavení (doporučuji).

Když jsme dorazili domů, byla jsem zralá na sprchu a postel, ale kdepak – na programu bylo balení. Na jednodenní výlet toho nevezete moc, ale přece jenom pár věcí je nutno dát na hromadu a posléze do batohu, aspoň chleba na snídani přichystat. Pak už jsem byla zralá spíš na rodinnou hrobku.

Nicméně půl hodiny před odjezdem jsme stáli na místě a zjišťovali, jestli se vůbec do autobusu vejdeme. No, vešli. Bohužel patřím k těm nešťastníkům, co v autobuse (ani v jiném dopravním prostředku) nespí. A tak jsem sledovala ubíhající tmu a těšila se na ráno – to naštěstí v červnu přichází milosrdně brzo.

Už za světla jsme zastavili na delší přestávku kousek od Wiener Neustadt v Bad Fischau – mají tam úžasný motorest od Hundertwassera, stejně střelený a veselý jako jeho ostatní stavby. Jako odměnu za přestálé utrpení jsme si tam došli na skvělé kafe. Bylo po sedmé hodině ranní a už se dalo sedět na terase, den sliboval opravdu teplo (vzhledem k cíli naší cesty jsme vezli mikiny a bundy. Pěkně se projely).

Další zastávka už byl Semmering. Vídeňáci mají úžasnou výhodu, že Alpy mají 80 km od obýváku. Ještě to nejsou čtyřtisícoví velikáni, ale masívy Rax a Schneeberg dosahují místy až k dvěma tisícům metrů. A na oboje se pohodlně dostanete také vlakem (dokonce i od nás se to dá provést relativně snadno, jak jsem dodatečně zjistila).

Ten vlak projíždí asi nejslavnější úsek horské železnice v Rakousku a nejspíš v Evropě vůbec; trať, která dala jméno klikatícím se horským železnicím, které se skládají hlavně z tunelů a viaduktů. Když ji v letech 1848-54 (měří skoro 42 km!!) Carl von Ghega stavěl, čelil velké nedůvěře, obecný názor byl, že tudy by měly vést spíš lanovky, maximálně tak zubačka. Trať od té doby elektrifikovali (ale jinak neupravili) a je to nejzatíženější horská železnice v Rakousku, hlavní spoj Vídně s Terstem. Za tu chvíli, kdy jsme nádraží Semmering okukovali, tam projeli čtyři osobní vlaky a dva nákladní.

Největší lákadlo výletu byl pro mne pobyt nahoře na Raxalpe. Vyjeli jsme lanovkou a měli před sebou 5 hodin na to, abychom si to v nadmořské výšce o trochu vyšší, než má Sněžka, užili. K užití toho byla spousta. Člověk se mohl například pěkně spálit (povedlo se leckomu), vyvrtnout si nohu obutou v pantoflích (z našeho autobusu se tak na pěší výlet v horách vybavily minimálně dvě osoby), prosedět to u kafe na terase (u méně mobilních je to pořád pěkný výlet, i když ten přejezd bych považovala za příliš vysokou cenu)… no, a nebo lítat po kopcích jako magoři. Jako my.

Našli jsme ještě dost míst, kde ležel sníh. Prostě moc pěkné jaro – spousta kytiček, pravých alpinek, které tady mají ty správné rozměry tzn. jsou výrazně menší než sedmikráska (na skalce vám přerostou). Jsou úžasně, docela křiklavě, barevné. Tyhle kopce jsou vápencové, takže se kvítky pěkně vyjímají na bílém pozadí.

Chodili jsme, užívali si výhledy – i když bylo do dálky dost mlhavo, přesto se tam rýsovaly kopce jeden za druhým. Azurové nebe, slunce, jasné barvy. Až odpoledne se objevily první maličké obláčky. To už jsme lanovkou zase sjížděli dolů do „vzdušných lázní“. Tenhle vynález u nás, pokud vím, nemáme – přitom v německy mluvících zemích je takhle označená kdejaká ves, která se těší na turisty. Ještě jsme trochu pochodili a vyrazili na zpáteční cestu.

Zatahovalo se. Před Vídní už mraky pokrývaly celou oblohu, za Vídní začala bouřka, průtrž mračen, vichr… probíjeli jsme se s velikým autobusem jen taktak. Místy s námi vítr cloumal, kolem bylo skoro tma (po sedmé hodině večer!), okolí rozsvěcely jen blesky, ale ten pohled byl snad ještě horší, bylo vidět zatopená pole, potoky vody podle silnice.

Gejzíry od projíždějícího autobusu ve vesnicích dosahovaly přes chodník až k domům a rychle jsme opravdu nejeli. Z předních sedadel byla navíc vidět taky souvislá vrstva listí, větví (případně stromů) na silnici před námi… A lilo a lilo. Do autobusu naštěstí neteklo (taky už jsme zažili), ale s hrůzou jsme mysleli na lidi, kteří tady cestou od Vídně až po Jihlavu bydlí. Musela to být ošklivá noc.

My jsme nakonec v pořádku dojeli, snad mi to přesvědčení, že takhle bláznivé výlety už NE, aspoň chvíli vydrží.

Fotky najdete zde

Aktualizováno: 18.6.2010 — 18:27

97 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Šišmarja, já přehlídla Alpy. A zaniny fotky. Tohle mi nedělejte, dva články v neděli :O
    Moc pěkné, já chci taky někam jet!

  2. OT ještě jednou meruňky: co vás napadá z meruněk nevalné chuti kromě marmelády, buchty a čatní? Sušit se nedají.

    1. Renato, tady jsou dva napady, kde ta nevalna chut se krapet ztrati. Oboji jsou dost tradicni americke recepty.

      1. Sladka pomazanka na topinky, palacinky, zmrzlinu: ½ l. vody a 340 gr. cukru privedeme do varu a varime asi 10 min az syrup zhoustne. Pridame 225 gr. masla, 55 gr. hnedeho cukru, asi 120 ml pomerancoveho dzusu, panaka citronove stavy, pripadne trochu likeru a asi ¼ kg nakrajenych merunek a prohrejeme. Ja do toho jeste zastrouhnu neco muskatoveho orisku a spetku mleteho kardamonu. Pokud jsou vskutku chuti mdle, tak trocha mleteho zazvoru tomu pozdvihne naladu. Da se udrzet v lednici a pripadne znova prohrat. (“r” s hackem.) Tomuto vyrobku se vseobecne rika butter – jako peanut butter, lemon butter, atd.

      2. Cobbler – opravdu stara klasika a jednoduche a rychle. Tady se dela prevazne z broskvi, pripadne boruvek nebo svestek, ale urcite musi byt dobry i z merunek. ¾ kg merunek nakrajime na platky a naskladame do stredni zapekaci misky v nekolika vrstvach. Promichame se lzicemi cukru, 1 pol. lzici hladke mouky a 1 a ½ kav. lzicky citronove stavy. Nechame stat asi pul hodiny, aby ovoce pustilo stavu. Mezitim si pripravime sypani: Smichat ¾ hrnku hladke mouky, ¾ kav. lzicky prdopec, spetku jedle sody, trochu soli a tri kavove lzicky cukru. Do toho vmichame vidlickou 35 gramu studeneho masla nakrajeneho na male kousky, taka by to bylo jen lehce promichane a delaly se z toho masla jakoby hrasky. Nakonec lehce primichame ½ hrnku mleka. Vznikly maglajz naplacame na ovoce, muzeme nechat mezi maglajzem mezery, ono to krapet nabyde, a zasypeme dvema lzickami cukru.. Dame do trouby predem vyhrate na 205 stupnu. Peceme 30 – 40 minut (zalezi na troube), az vrch zezlatne. Nechame vystydnout aspon 15 minut. Podava se bud teple nebo v pokojove teplote. Zbytky ohrat v mikrovlnce. Deluxe verze je, ze se na teply cobbler da neco vanilkove zmrzliny. Co se ochuceni ovoce tyce, pokavad je chuti mdle, tak zas krapet treba mleteho noveho koreni, muskatoveho orisku, apod.

      1. OPRAVA u cobbleru: Merunky v misce zamichame se 7 LZICEMI CUKRU. Bohuzel mi ta cislovka vypadla a to jsem to po sobe peclive cetla, nez jsem to odklepla.

        1. Opraveno, asi zkusím butter, to vypadá mimořádně lákavě. Ale poloviční dávku, už se vidím, jak to po nocích užírám (rofl)

    1. Hezký militaristic – přímo k sežrání 😉 . Můj synek byl v 15 nadšeným bunkrákem, tak jsem mu k 15 tým narozeninám nechala v cukrárně vyrobit dělostřeleckou tvrz Bouda. Cukráři nejdřív váhali, ale pak podle fotky vyrobili, domodelovali marcipánem – též se po něm jen zaprášilo 😛 .

      K pejsce Korince jsem přišla tak, že jsem před lety shlédla v TV velmi podivný film Vaterland. Co mě tam zaujalo, byli účinkující psi. Z titulků jsem zjistila, že louisianští leopardí (catahoula). Našla jsem si chovnou stanici na internetu a láska byla na světě. Existují stránky leopardů v nouzi, tak jsem doufala, že najdu zvířátko tam, vzít si štěně jsem se trochu obávala, vždycky jsem se ujímala dospěláků, které někdo nechtěl nebo nemohl mít. Za ty roky tam byli většinou psi, když fenky, tak kříženky. No, a když mi loni odešla Kimina a letos Dulinka, tak se to nějak semlelo, dostala jsem upozornění na chovnou stanici s volnými štěňátky – a ode dneška je tu Korinka (dog) (rofl) . Teď zas chvíli spí, tak můžu nahlédnout (happy)

      1. Milá Kimi (h) , blahopřeju Ti ke Korince (dog) (h) a doufám, že bude brzo portrét. Jsem ráda, že takový pejsek bude mezi námi. O jeho existenci vím asi půl roku, kdy jsem potkala u nás lidi s nezvyklým odrostlejším štěnětem, pááni, do té doby pro mě vůbec neexistoval. Tak se těším na Tvé povídání. 🙂

      2. Hele, Kimi, tak to si teda uzijes s capahoulou. Podle toho, co vim, tak jsou velmi akcni. Doufam, ze fotky budou brzy a tesim se na ne. (h)

      3. Těším se na pravidelná hlášení (nod) Opravdu doporučuju od malinkata zaměstnat. Jsou to skvělí psi, ale pokud se nechají vyrůst jak dříví v lese, jsou s nima často problémy (podstatně větší u psů než u fenek – proto asi taky v té nouzi jsou více psi) . Je to silný, statečný, poměrně nezávislý psisko. A má silně vyvinutý lovecký pud… Proto já bych ho mít nemohla – protože bych ho svojí „nevýchovou“ nezvládla. Ale pokud víte (a to určitě víte) do čeho jdete, tak budete mít perfektního kámoše (h)
        Jakou má mimíšová barvu? A jak barevná má očka – ta vaše kočka – ehm psice 🙂

    2. Zdeni (inlove) , už jsem se před chvílí ptala dole, ale raději se zeptám i tady: co znamenají ty krtčí hromádky? Granáty jsem poznala, ale tohle mi nejde z hlavy! 8-|

        1. Estli ty mě nelakuješ, Renátko! (wait) (inlove) Vypadá to jako hromádka, a ne jako mina. Ledaže by ta mina byla zahrabaná v hromádce, to leda tak. (wasntme)

          1. Tvořitelce byla předvedena jedna nášlapná mina na obrázku v knížce. Tvořila dle literatúry. Hnědé jsou z jediného důvodu. Na oslavě byly i starší ročníky a byla obava, že pokud budou v barvě khaki, tak se půlka zúčastněných bude velmi rozmýšlet, má-li do dortu kousnout (rofl)

  3. Vcera a dnes jsem uvizl v texaskem San Antoniu. Teplota vzduchu 108 stupnu F, nad asfaltem parkoviste u truckstopu vice nez 140, dale uz cidlo palubniho pocitace neukazuje. Pri volnobehu klimatizace nestiha, takze se snazim travit co nejvice casu mimo kabinu tahace. Ale cele dny nelze sedet v restauraci, ze… Distanc za prekroceni maximalniho poctu hodin mi nastesti konci o pulnoci. Naklad uz na me ceka nedaleko v Austinu, povezu leky do Cincinnati, OH.

    1. Achich ouvej. V San Antoniu jsem byla pred lety v srpnu na konferenci a kdyz jsme vystoupili z letistni budovy poohlednout se po taxiku, tak to horko bylo jak facka. Ono ovsem zas takovych 100 stupnu F a maximalni dusno, jake je u nas, taky neni uplne to ono…

      Hele, Mike, kdyz mas ty nucene pauzy a pocitac, napis neco o tech truckstopech. Ty mne vzdycky fascinovaly – je to svet sam pro sebe. Myslim, ze by to dost lidi zaujalo.

      1. O truckstopech by se skutecne dala napsat kniha. Jak ja je nenavidim…, jsou pricinou toho, ze od doby co jsem zacal jezdit s tahacem, mam problemy s vahou – a tim nemyslim naklad…

  4. OT – nákupní zážitek: Vypravily jsme se s Vílou k večeru k našim oblíbeným vietnamským zelinářům, jestli jim náhodou nepřebývají nějaké jahody, že by je zlevnili 🙂 Jahody nepřebývaly, ale dostaly jsme zadarmo dvě bedny meruněk, které už by zítra neprodali. Tak jdu vařit marmeládu 🙂

      1. Jsou importovaný, dobrý právě tak do marmelády, tam se ta chuť trochu zlepší. Koláč bude taky a na mražení mám slíbené tuzemské, jestli neshnijou.
        Kdybysme to dokázaly unést, byly by ty bedny tři včetně pytle nějakých zdravých klíčků (rofl)

  5. Hlásím honem a krátce, dokud štěňátko spinká – CD mi nadělila štěňátko louisianského leopardího psa – holčičku Blue Beer Espero Koro – Korinku.Tisíceré díky Evě Ž za její povídání o výchově štěněte, moc se mi hodí. Za tu chvíli, co je u nás doma, bych mohla zkopírovat většinu toho, co psala Dede o své Berrynce, včetně toho, jak se k ní chová Alan (chuckle)

    1. O téhle rase nic nevím, těším se na povídání a hlavně fotky. Tak rychle na vyhledávač.

  6. Jsem zpátky z chalupy. Dneska tam nepršelo, až mě to po těch deštích včera málem znervóznilo, dokonce i slůnilo- teda ne moc dlouho… Zkusili jsme to i v lese, ale našla jsem jen tři hřiby a babku. Les byl šíleně mokrý a šla z toho jakási zima- na houby by se to mělo spíš zapařit, že… A domů jsem dovezla utahané psisko, kterému jsem 15 minut vyčesávala z kožichu takové ty zelené kuličky- že by svízel přítula? Lepí to a v těch dlouhých chlupech zatraceně drží, mrcha…. ale dovezla jsem rebarboru, budeme buchtovat. Jinak to bylo o sekání trávy, hrabání trávy, trhání trávy a tak všeobecně o trávě. 🙂

  7. Ahojky, ehm … tentokrát jsem aspoň v Brdech (rofl) . Ráno tu pršelo, ale jen trošku. Polítali jsme po lese a pak pauzírovali po cukrárnách (věřili byse, že v Dobříši jsou TŘI 😀

  8. Zano, kéž by každá posedlost byla tak příjemná jako tvoje cestování 🙂 A s fotkama už mi superlativy dávno došly! Jsem šťastná, že nás na výlety bereš s sebou (inlove) .

    1. Díky, díky (blush) … dneska jsme prošli bejvalý lágry tady po lesích, tohle jsou docela tristní věci. Jsem zvědavá, jestli fotky budou k něčemu

      1. Jj, v našich končinách je bývalých lágrů jako naseto a obvykle ani nádherná krajina kolem nepřekoná jejich ponurost. Ta místa jsou někdejším utrpením silně poznamenaná… (n)

  9. Milá Hano W (h) , nejsem tady, protože je u nás Táda (toivo) . Ale mávám do Emeriky oběma rukama (wave) (wave) a foukám na bebí :* a děkuju moc za recept s nivou. (f)

    1. Vave, na tebe jsem prave myslela, kdyz jsem ten recept psala. vzpominam si, ze jsi uverejnila nekolik receptu s nivou. jeste bych dodala, ze narozdil od normalniho vajickoveho salatu tenhle netece. Ten mazlavy syr to vsechno krasne spoji.

  10. Betí týdeníček právě vyšel http://www.drporkert.com/dogy/images/beta/0610/index.html

    Na té fotce, kde je jen kus Betího pozadí je dobře vidět, jak „suché“ jsou lesní cesty… a to už od večera nepršelo.
    Jinak s hlavou dole spí moc ráda (ale to všechny naše dosavadní dogy). Pod postelí má maňáska… a pak na mě ječí, ať jí ho vytáhnu. Přitom nacpat pod postel si ho umí sama…

    1. Upadlá Betí hlavinka je skvělá (y) 🙂 . To prosim doma nemáme – buldočíkovi při podobných pokusech rázem následuje tělo (chuckle) .

      1. To bude tím, milá Louk (inlove) , že buldočíkova hlava přechází do těla naprosto neznatelně, a potom také tím, že buldočík té hlavy má jaksi víc, než třeba Anka. Je to pochopitelné, buldočík je myslitel a potřebuje mít hodně místa na myšlénky. (nod) Ance by na ty její stačila hlava mnohem kapesnější.

        Milá Xerxová (inlove) , Betíček je skvělý, až na ty houby! Jsem myslela, že alespoń u vás by se našly, ale houby! (wasntme)

    2. Milá Betynko, děláš to dobře – oni to tvoji lidé nakonec pochopí 😉 . Jinak konstatuju, že ti to hledání hub jde úžasně k pleti (wave) … a my jsme taky nic nenašli – viděla jsem JEDNU prašivku (souhrnný název hub, které nesbíráme 😛 ).

  11. Kdyz uz se tady trumfuje se spatnym pocasim, tak se pridam – pred tydnem jsem projizdel Severni Plane, Iowa – Nebraska – Wyoming a dolu do Salt Lake City a pres Reno na San Francisko po legendarni Hwy 80. Prumerna nadmorska vyska 6000 stop, teplota tesne nad bodem mrazu a do toho prava snehova vanice s vlockama velkyma jak ma dlan. Viditelnost 0, rychlost vetru v narazech 50 mph…, a to prosim v polovine cervna.

    1. Teeeeda!!!!! Tady ten déšť taky vypadal spíš jako vánice, protože šel úplně vodorovně, ale předtím bylo dvaatřicet stupňů, pak sedmnáct. Na nulu jsme se teda fakt nedostali. 5Omph – to je takových 110km/hod., taky dobrý!

  12. Kde jste vsichni? Sbirate houby? Ja se strasne nudim. S tou ortezou muzu bud lezet nebo stat. Sezeni je krapet problematicke. Tak se podelim o receptik. Videla jsem to na televizi a je to velmi chutne.

    Vajickovy salat s Nivou. Uvarena vejce na tvrdo, pokrajena na kosticky se smichaji s Nivou (nebo Gorgonzolou) v mnozstvi odpovidajicim modrani syra – cim modrejsi, tim mene. Doladit syr podle chuti – nechcem ta vajicka poretlouct. Promicha se s trochou majonezy, aby to drzelo pohromade a prida se neco pazitky ci zelene petrzelky a spetka soli a bileho pepre. Namazeme na chleba a poklademe platky do kruplava vyskvarene slaniny.

      1. Ahoj Mike! nekoureni pokracovalo neobvykle dobre. Po prvnich tak 7 dnech pohoda, a dokonce mi to prislo i hnusne. Ted jsem par dnu krapet zhresila. Ano, jsem blbec, ale byla jsem vrcholne frustrovany blbec. V utery mi rekli, ze koleno je zlomene, tentyz den zacala nase legislativa hlasovat o vetech statniho rozpoctu, k nasemu se dostali az ve ctvrtek nad ranem a sebrali nam strasnych penez, tak, ze bychom asi koncili. Nastesti jsme dostali federalni grant a s povinne dobrovolnym neplacenym volnem to zase preklepem. A jak jsem pozorovala na pocitadle prenos zasedani a poslouchala ty dristy (Jizni Karolina je malinky stat, ale co se nasi barvite politicke sceny tyce, jsme velmi znami po cele zemi – v tomto smeru jsme v poslednich letech dokonce predcili i Alabamu a Mississippi – 😀 ), tak po jednom splachnuti zachodu zacala stoupat odpadni voda do umyvadel, zachodu, vany i sprchy. V deset vecer to jednoho potesi. Tak nejaka ta cigaretka na to praskla. Vcera za znacny obnos jsme si poridili fungl nove trubky az k septiku. Hlavni odpadova trubka byla starozitna hlinena, po letech do ni vrostly koreny, a pretlakem popraskaly i jine. Predni zahrada vypada jak cerstva oranice a Chet uz je na treti ture cisteni koupelen a line se kolem nas vune Sava. Ale uz jsem to zas tipla a jsem bezkourova. Toz tak.

    1. Moc Tě zdravím do té dálky, i když se osobně neznáme. To koleno musí být blbý úraz a proto Ti přeji, aby to bolelo co nejmíň a srostlo co nejrychleji. Možná by Ti k tomu pomohly ˇorchije? (talk) Mně pomáhají se zklidnit po dlouhém dni stráveném v práci, stejně jako mé kočky a psi. (cat) (cat) (cat) (dog) (dog)

        1. Moc Ti držím palce, aby sis to nekuřáctví vybojovala. Je to skvělý pocit, když ti dojde, že jsi z toho venku. A bourbon je dobrá náhražka. Já teda trpím na migrény, takže pít můžu ve stylu olíznutí víčka, ale taky mi chutná.

    2. Na“houbách“ jsme byli dopoledne, ale nějak se teď snažíme kultivovat trošku zahradu a domácnost. Momentálně jsem dost dlouho odflusávala barák (rofl) Jak známo dogy jsou flusáci a na bílé stěně uschlý slint je tmavý (zajímavé je, že na tmavém obleku světlý… (fubar) ). A tak čas od času vezmu mokrou houbičku a omeju zdi. Jak jsem ráda, že jsem se kdysi od jiných dogařů dozvěděla, že existuje primalex fortisimo… je krásně bílý, není to lesklý neprodyšný povlak, ale přesto to jde omýt… Doporučují pro dětské pokojíčky, já říkám pro psy flusáky (nod)
      Páník šel stahovat fotky a tvořit Betí týdeníček, tak by mohl vyjít ještě dneska…

    3. Ahoj Hanko, právě jsem dorazila (whew) . Byly jsme se podívat taky v zahradách dobříšského zámku – francouzskou opravují Colloradové, anglickou má pronajatý město a je dost zarostlá. Časem dodám fotky (chuckle) .
      Tak se snaž vydržet (h) (y) (h) – je to bída, viď…
      Jo a ten salát vypadá dobře.

    4. Hani, když už se tak jako krapítek nudíš… což takhle spíchnout pro nás nějaké zavzpomínání? Chi, pár jim máme dokonce přislíbeno – že až bude volněji 😉 . Z Terrova skoku hýžďmo do Labe jsme taky pěkně profitovali (chuckle) .

      Moc na tebe myslím – byl to pořádnej pech! 🙁 Ať se koleno zdárně hojí! (h) Jo a díky za receptík!

      1. K tomu bych se přidala- i nějaký Mlsotníček kdyby byl… tvoje jambalaya se už zařadila mezi rodinné specialitky 😛

  13. Nakonec jsme přece jen ráno jeli na houby, protože přestalo pršet. U oblíbených Psár jsme narazili na veleobjížďku kvůli nové silnici a v lese jsem našla jednu babku a viděli jsme pár „uchomůrek“, jak pravil Tádoš.
    Tak nevím, kde vlastně rostou, když prý rostou? 8-|

  14. No, protože už přes padesát let mám kamarádku stejnou jako Ty a František, tak jsem věděla, že to vydržíte. Ale když jsem lítala od jinak dobře těsnících oken s promočenými ručníky do koupelny a zpátky a koukala na pravoúhle ohnuté pětadvacetimetrové břízy ve dvoře, uzavřeném ze všech stran, jen ne směrem Vídeň, v půl osmé večer prakticky potmě, tak jsem na vás velice silně myslela, jste-li jste na silnici, nebo strávíte další noc někde v motorestu, který to možná taky odfoukne. Dost se mi ulevilo, když ses v pondělí ozvala na Zvířetníku.

  15. Tak byl zase výletíček – když houby nerostou v Jizerkách, zkusili jsme Lužky… Nerostou ani tam (rofl) Zato té vody co všude je, toho bahna… většinu ho máme doma – přinesli jsme si ho na botách, ponožkách, nohavicích, v kožíšku… Ale bylo tam moc krásně (sun) (f)

  16. Dobrý den z Polabí. Rozcestník musí počkat na chvíle podvečerní. Chystáme velikou narozeninovou oslavu Pepína, která je o 2 měsíce opožděná, ale o to slavnější. V termínu narozenin byl Pepíno nemocný. Ikdyž mu bylo ouvej, tak vymýšlel oslavu, pozvané a taky výzdobu dortu. Je dost originální. 🙂
    http://zdenabp.rajce.idnes.cz/Pepino_dnes_slavi_15.narozeniny.Objednal_si_dort_s_originalni_vyzdobou_-/
    Krásný den úplně FŠEM. A držte nám palce, ať moc neprší.

    1. Tak Pepinovi přeju k těm skvělým, protože dožitým už ve zdraví narozeninám co? no přece zdraví, zdraví, zdraví po celý další a to hóóódně dlouhý život. A všecko nejlepší. A všecko, co si patnáctiletý kluk může přát.
      (h) (h) (rose1) (rose1) (rose1) (h) (h)
      No a jakou militaristickou astrofotku poslat? No asi nějakou raketu, ta se dá využít všelijak. R7 byla původně mezikontinentální balistická střela.
      http://www.astro.cz/apod/ap051009.html

    2. Zdeno – moc vám všem ten velemejdan přeju (inlove) . Pepíno má nárok na militery dortík – vybojoval obrovskou bitvu (h) … Tak ať už ho žádná další bitva v životě nepotká (h)

    3. Zdeni, to je krasna zprava. A Pepinuv dort je fantasticky. Preju mu vsechno zdravi na svete. (h)

      Technicky dotaz – tu mandlovou pastu na pokryti jste si delali sami nebo je koupena?

      1. Jsem tu jen na skok. Byla jsem opravena výrobkyní, že se to jmenuje marcipánová hmota. Petra si ji vyrábí sama ze sušeného polotuč. mléka, cukru pudru a bílků. Z toho pak vyrábí i zvířátka, kytky a handgranáty, nebo nášlapnou minu. Přes noc jí ta hrouda ztuhla v chladničce, tak s tím musela opravdu bojovat, než to bylo dostatečně vláčné. Ale pak to byla nádhera. Vyválela, poskládala a rohy zalepila navlhčením mašlovačkou. Musím ještě doplnit fotky toho veledortu na řezu. Papa, já už dudududu 🙂

    4. Zdeno, pořádně a po zásluze si všichni tenhle velemejdan užijte! (h) Dort se skvěle vyvedl (y) .

    5. Že Pepínovi přejeme včechno nejlepší a HLAVNĚ zdraví. Dort je úžasný, Kuba vznesl jedinou námitku- handgranáty mají být zelený 😀

    6. Zdeno, doufám, že Pepínovi a vám všem o počasí vyšlo. Moc vám to přeju (rose1) (h) (rose1)

    7. Krásněj dort, milá zdeno b.p (inlove) ., Petra je tuze šikovná! (y)
      Hele,a le celý den přemýšlím, co mají znamenat ty krtčí hromádky na zbývajících dvou rozích? 8-| :O (chuckle)

  17. Nádherné fotky, Zano- u toho hořce by jeden neřekl, že takovou barvu vymyslela příroda… Brno hlásí pod mrakem, ale snad už nebude pršet, včera po té šílené bouřce pršelo do večera už jenom dvakrát a řekla bych, že v noci znovu, tak to by snad stačilo. Pánové už odjeli na jakousi historickou akci ve Velkých Losinách a my s Kačkou a Borůvkou vyrazíme na chalupu, protože babička větří, že porostou houby, tak půjdeme do lesa. Jenže předpověď na zítřek je tak hnusná, že někdy večer to otočíme domů. Ale ty houby kdyby byly, hmmm….

    1. Matyldo, včera v Krpoli v poledne akorát asi dvacet minut lilo, že deštník nebyl tak úplně platnej, ale vaším směrem se pěkně blejskalo, hřmění ani nebylo slyšet. V Krpoli prostě je nějaká skleněná střecha od jundrovskejch kopců po Lesnou, občas jsou v ní díry nebo praskliny, ale funguje už léta.

      1. No, teda včera bylo při té první bouřce slyšet hřmění slušně. Vichr stál za to, ale zrovna u nás to nic nezničilo. Jen květy z lip na náměstí zase ucpaly kanály, tak proto to moře u domu- pracovníci náležitých služeb uklidili jen střed náměstí a to, co bylo v keříkách na kraji, prý není jejich- hulákali na jednoho příliš pilného kolegu- jenže celé náměstí je vyspádované na silnici, takže květy, pet lahve i další bordel to spláchlo moc pěkně ke kanálům a ty to ovšemže nebraly…

  18. Dobré ránko všem! 🙂 Táda ještě spí a jelikož prší, tak na houby nespěcháme a máme čas číst prima články (ach!: „Pak už jsem byla zralá spíš na rodinnou hrobku.“ (chuckle) (clap) (y) ) a prohlížet úžasné fotky.
    Přeju všem krásný den! (h)

    1. P.S. Jsem ráda, že jste dojeli v pořádku, úplně ve mně hrklo, když jsi psala, že jste v té slotě jeli do Prahy. Jooo! A myslím, milá Zano (inlove) , že ti to moc dlouho nevydrží. Myslím to striktní NE! Vždyť by to byla škoda, vždyť jsi tam ještě nebyla. Nebo byla, ale jindy a jinak. 🙂 (h)

  19. Krásne dobré ráno želám. Dobre sa to číta, škoda že som o paličke! Ale autom na malý výlet do Álp v lete určite pôjdem.
    Ináč – je tu upršane a zima, a zas má prísť voda! Už to lezie na nervy. Snáď len to je pozitívne že budú hríby. (dog) (f) (f) (f)

    1. Maťo, moc se mi líbí, že to tam je zařízený i pro lidi, kterejm to až tak neběhá – lanovka, u lanovky hospoda s velkou terasou a úžasným výhledem (y) .
      Ať se ti výlet vydaří (y)

  20. JJ, taky jsem jednou přijala pozvání na víkendový pobyt v zimních Alpách – ježkovy voči! Už víckrát ne!
    Když jsme večer přijížděli, byla to nádhera – úplněk svítil na zasněžené rozeklané vrcholky Alp. Ráno padla taková mlha, že bylo úplně jedno, jestli jsme v Alpách nebo v Krkonoších.
    Dělala jsem topiče, protože nikdo z přítomných neuměl topit v kamnech. Myla jsem nádobí po 9 lidech, protože dámy neměly myčku – ale to jsem udělala jen 2x a pak jsem se tiše šprajcla. A jako pomstu za všechny zločiny jsem Germánům uvařila držtkovou polívku a protože by ji normálně nevzali do pusy, namluvila jsem jim, že je to spešl česká gulášovka. Měla jsem strašnou chuť jim po jídle prozradit skutečné ingredience, ale to by ta chalupa byla ještě poblitá… 🙂
    Už víckrát ne!

  21. Hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat nějaké bolístko na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
    Zani – rajče jsem ti kontrolovala už před pár dny a moc se mi fotky líbily. A říkala jsem si – bude (nod) Rozcestníček? nebude (shake) Rozcestníček?? Je Rozcestníček (clap)

    1. ranní ptáčata už jsou po snídani, už obešla zahrádku… Mám mokré ponožky (přece se nebudu přezouvat z pantoflí) a mokrá záda (ta naše borovice už nejde projít ani obejít – člověk je vždy řádně osprchován). Pokecala jsem se strakama, když moje černobílá kosatka dělá, že by se páník asi v ložnici sám bál…

  22. Tak tentokrát jsem tě nachytala na švestkách, a dokonce třikrát! Při svých minulých výletech jsi, žákyně zano, nedávala pozor 8) Nevím, jestli se Schneeberg překládá i jako Sněžka, ale jako Sněžník určitě. A Sněžník byl za první republiky co? Luftbad – vzdušné lázně 😀 Třetí nachytávka je v komentářích k fotkám 🙂
    Ale jinak dávám jedničku za opravdu praštěnou expedici (y) 🙂

  23. Ach Zano, zase ty tvoje překrásné fotky (h) (f) (h) – jedna krásnější, než druhá, zase by vydaly na samostatný kalendář.

    Alpy jsou až kýčovitě krásné, opravdu za každým smrčkem a balvanem se skrývá kouzelný výhled do dálky, do údolí, na pastviny. Máš krásné fotky těch rakouských modrých zvonců (hořců), které jsou tak oblíbeným motivem na jejich folklorních výzdobách. Mám alpské (a vůbec horské) kytičky moc ráda – takové drobné, přikrčené mezi kamením, kde dokáží přežít i kruté mrazy a spousty sněhu, aby se zjara prodraly a vystavily svoji něžnou krásu na obdiv. I když to muselo být pěkně náročných 24 hodin, až se po čase na tyhle fotky znovu podíváš, štrapáce bude zapomenuta a přijede-li někdo s podobnou nabídkou, nedivila bych se, kdybys do toho šla znovu. Já také neumím spát v dopravním prostředku (dříve třeba na té roletě, teď už ne) jednou jsme takhle jeli přes noc z Frankturtu do Jugoslavie (do Portoroze) a byl to děs, celý druhý den jsem nestála za nic. Proto tě opravdu obdivuji žes vůbec byla nejen schopná po příjezdu pět hodin chodit v kopcích, ale ještě při tom udělat tu spoustu krásných fotek z kterých já se mohu těšit v pohodlné židli u počítače (chuckle). Já musím mít alespoň 4 hodiny spánku, abych byla schopná stát vůbec na nohou. Na druhé straně – kdybych se z nočního autobusu ráno vypotácela do takhle krásné přírody, možná bych se i já dokázala neočekávaně vzpružit.

    1. Maričko, přesně tak – tohle tě prostě probere. Ale fakt je, že jsem byla pár dní docela mrtvá…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN