BTW: Domečku, domečku, kdo v tobě přebývá?

BTW_dé_logo„Skvěle, všechno funguje jak má,“ pravil technik zkoušející rozšířený domovní alarm, načež mě hned po sobě píply na mobilu dvě esemesky. Ta první mi oznamovala právě nasimulovaný poplach, ta druhá byla od Marka: „Napsal mi Dům, je všechno ok?“

 

Ejhle, jak rychle se umí ozvat synek, v té době prakticky komunikačně nedostupný na pracovním semináři v zahraničí, pomyslela jsem si malinko škodolibě, když jsem rychle vyťukávala vysvětlující odpověď. Vzápětí pípla další zpráva: „Dům mi napíše a ty ne, styď se! :D“ Zasmála jsem se, vyprovodila technika, a zatímco jsem stoupala po schodech do pracovny, tak mě napadlo, jak snadno si představím takovou komunikaci s naším Domem.

Konec konců, máloco z našich hmotných statků pro nás má takový význam, jako místo, které je naším domovem, bezpečným útočištěm a jedním z nejvěrnějších vnějších odrazů naší osobnosti a duše. Šťastný je ten, kdo má domov, ve kterém je spokojený! Už proto, že ta spokojenost se nedá koupit.

Většina z nás se snaží domovy pěstit a vylepšovat. Občas se přestěhujeme někam úplně jinam… a víte, co je zajímavé? Ten náš domov si nosíme s sebou! Teď si možná říkáte: „To si jako myslí, že fungujeme jako šneci?“ Případně: „Je tedy například bydlení v městském jedna plus jedna totéž, jako život v domku na venkově?“ A já si troufnu tvrdit, že ano – když stěhujeme „Domov“, tak je v podstatě jedno, kde je umístěn:))

Protože – a na to už jste určitě přišli sami – domov prostě není jen dům nebo byt. Domov je souhrn toho, co potřebujeme k životu. Nejen kuchyň, stůl a postel, nejen naše vzpomínkové či jinak oblíbené předměty, ale především živí tvorové, kteří patří do našeho života. Pro podstatu domova je přitom v podstatě jedno, jestli žijeme v živé pospolitosti velké rodiny, nebo je naším společníkem milovaná kočka nebo pes.

V historii mnoho rodin těžce zápolilo, aby udržely rodinné sídlo – dům, statek, palác nebo chalupu, protože měly pocit, že se ztrátou místa se ztratí něco strašně podstatného, co dělá rodinu rodinou, co je základem rodinné historie a tedy je nějakým způsobem i podmínkou rodinné budoucnosti.

Nijak nezpochybňuju lásku, jakou člověk může cítit ke svému domovu takříkajíc v místním slova smyslu. Ale opravdu to není to hlavní. Hlavní jsou pořád ještě lidé. Pokud budu trvat na tom, že musím bydlet na zámku, ač žádný z mých milých, kteří by jinak žili se mnou, mě tam nemůže následovat, budu smutný zámecký pán.

Hodnotu dobře vybudovaného domova poznáme, když nás v něm osud nechá samotné. To jsou chvíle, které si nevybíráme, ty se nám prostě stanou. Tehdy je domov jedním z významných zdrojů naší síly, stejně jako jimi jsou přátelé a vzdálená rodina.

Vidíte sami – v domově máme uložený tak veliký kus svého já, že člověku by vážně nepřišlo divné, kdyby s ním ten jeho nějakým způsobem komunikoval. Možná by byl i rád, zvlášť když ho zrovna život vylákal někam daleko. Pak by mu třeba ve chvilce stesku pípla esemeska: „Jsem tady! Až se nabažíš toulání, máš se kam vrátit. Tak hodně štěstí a nezapomeň na mě!“:))

 

A tak se dnes ptám: Co všechno potřebujete pro svůj pocit domova? Máte kořeny hluboce zarostlé na tom svém místě, nebo kořeníte volněji a pro pocit domova vám toho stačí málo?

A jedna veselejší: co myslíte, že by vám váš dům nebo byt asi napsal, kdyby mohl?:))

 

Aktualizováno: 6.12.2015 — 20:17

34 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Jsem doma na Hanspaulce, to je taková vesnice v Praze (jedna z mnoha pražských vesnic). Těší mě, že mám za zády velkoměsto, ráda tam chodím a ráda se vracím.

  2. Jsem na rozcestí, hodně unavená a musím volit a chystat se na věci příští, a mám obavy, vzdát se domova, který mám, byť ne takový, jaký bych si představovala, a žít třeba rok či víc bez zázemí a hledat a přizpůsobovat a shánět finance, než si vytvořím další domov, nějak mi chybí energie, vím, co všechno to obnáší a může se zvrtnout…

    1. Yezi, vůbec se ti nedivím, že váháš – tohle je opravdu hodně zásadní otázka. Držím palce, abys to vyřešila ke své spokojenosti (inlove)

    2. Yezi, taky moc držím palce. Že jsme se to dneska potkaly na té zastávce spolu, že se nepletu? Byla jsem tak nějak v poklusu, že jsem ti ani nepopřála hezký advent, tak to chci napravit. Přijď si postěžovat na sešlost, třeba to pomůže. (h)

  3. Oba s MLP pocházíme z jižních Čech, oba jsme studovali v Brně, oba jsme se po VŠ shodli, že pokud možno chceme „domů“. Takže ty kořeny máme asi docela hluboko 😉

  4. Já jsem si hodně těžko zvykala, když jsem se přestěhovala jednak z rodného domu a jednak z Moravy na sever Čech a strašně dlouho jsem říkala, když jsme jezdívali na návštěvu do Olomouce, že jedu domů. Což můj muž pokaždé nelibě nesl.
    Potom už žádné další stěhování (stěhovali jsme se pak ještě 3x, z toho 2x jsem se přemisťovali v rámci jednoho města, jsme poněkud neposední asi) mi nevadilo, naopak jsem se pak vždycky těšila, že si polepším. 🙂
    Chichi, je hezké, když Dům dává lidi dohromady!

    1. Hančo (inlove) , on je to dost velký skok, který si udělala – nejen pro jiný krajinný ráz, ale i kvůli vlastně jiným lidem, jiným zvykům… Ale je vidět, že jsi zakořenila dobře a taky doma dobře prospíváš (wave)

      Jo, Dům mě pobavil 😛

  5. Já ti Dede nevím. Stěhovala jsem se za život asi pětkrát. Naposled před asi šesti lety, cca 150 km daleko, z jižních Čech jsem přešla za Brno. No, trvalo mi dobře pět let, než jsem se s tou změnou smířila. Doma v domečku jsem si zvykla rychle, nakonec stěhovala jsem se z vlastní vůle a z vlastního rozhodnutí. Ale to okolí jsem nějak nedávala – chyběly mi rybníky, zádumčivá krajina kolem Třeboně, drsná krajina České Kanady, krásná náměstí jihočeských měst. Brno jsem akceptovala teprve vloni, začínám se s ním jakž takž sžívat a začínám na něm nacházet i hezká zákoutí. Myslím, že je pravda na tom, že starší strom se přesazuje lépe, když jsem se stěhovala v pětadvaceti z rodného města jinam, vůbec mi to tak těžké nepřipadalo. Teď jsem žila pět let stylem z práce honem domů… až teď začínám žít normálně, myslím.

    1. hm, jsem si to zas po sobě nepřečetla… starší strom se samozřejmě přesazuje hůře, jsem měla na mysli.

      1. Tak tohle naprosto chápu.
        Sice jsem vyrostla v Táboře a bydlím v ČB, ale nejvíc „doma“ se cítím na chalupě v lesích, pod hrází jednoho z těch třeboňských rybníků. To je místo, které by mi nejvíc chybělo, kdybych se nemohla vracet.

    2. Milá Toro, máš pravdu, jako mladý se člověk stěhuje snáz. Navíc – stejně jako Hanča jsi vystřídala opravdu nepříbuzné kraje (inlove)
      A je fajn, že se ti konečně život normalizuje – v tom nejlepším slova smyslu. Já sama začínám mít pocit, že naše současné „normální“ bude jednou hodně vzácné zboží… a tak si ho hýčkám:))

  6. V životě jsem měla domovy dva, nepočítám přechodné bydliště na podnájmu v suterénu jedné vilky v Brně. První, kde jsem jako dítě prožívala krásné dětství ve východní části Brna, tam jsem poznala i velká hospodářská zvířata a dogy a všichni tito tvorové mě jaksi formovali a to druhé bydliště v mém současném domově, který jsme si vlastnoručně postavili, svépomocí s manželem. A zde, na pokraji Vysočiny a Drahanské vysočiny jsem už takřka 40 let, pár desítek metrů od lesů a cítím se zde dobře.

    1. No jo, Alex, když tam u vás je tak krásně – tam bych taky dokázala žít – jenom kdyby tam bylo tepleji (rofl)

    2. Alex, však ono ti to tam u vás taky moc sluší – prostě je vidět, že do toho svého kraje patříš (inlove)

  7. Ahoj. Já jsem šťastný, že se mám kam vracet. Domov dal dost práce, ale je můj. 🙂 Nedávno ho rozeznělo první obnovené hudební sezení. Soused si přivlekl půjčeného Korga a ten si spolu s mým Oberheimem velmi porozuměl. Trochu jsme se do toho opřeli. 😀 Do toho Akerettiny vokály, no nádhera převeliká to byla.
    SMS typu „narušitel“ od domu jsem naštěstí dostal jen jednou – to mi má bezvadná sousedka nesla kastrol domácí gulášové polévky abych měl něco teplého, až se připlahočím a pozapomněla vypnout hlídače. Soused to umí, ale nebyl dotázán. 😀

    1. Alasdaire, to mám ale radost, že se vám to povedlo! (inlove) Muselo to být moc krásné.

      Líbí se mi lakonická zmínka: „soused to umí, ale nebyl dotázán“ (rofl)

  8. No, pro mne není domov dům (i když je fajn, pokud je), ale ten kraj je důležitý. Asi bych si moc těžko zvykala jinde, než na dohled rodné vísky. Proto jsem se nemohla odhodlat bydlet v Lanžhotě – tam už je to úplně jiný kraj a jiný mrav (chachá) … a výhled na Vrbicu žádný … a přitom od Břeclavi je to kúšček. Ale z břeclavského bytu jsem viděla až k nám do oken. A když jdu teď o rybníků, zas vidím vrbecký kostel.

    Ba ba, domov je tam, kde mám kořeny a odnože. Kde vím, co mě čeká za další zatáčkou a kde rozumím lidem. Kde se rozhlídnu po kraji (pravda placetém, ale tam na konci se to už vlní (chuckle) ) a duše se zatetelí.

    A doma je tam, kde je můj muž a můj pes a můj kocour a kam ještě stále zavítá moje dcera – ten barák kolem, to už je jenom příjemný obal.

    1. No. my pražáci to tak asi neprožíváme, já jsem se nestala patriotem ani V Plaňanech, ale Bimbo je opravdový patriot, jemu Plaňany opravdu přirostly k srdci

      1. Hm, a já kupodivu u žabek jo. A pak jsem ze starých dokumentů zjistila, že můj pradědeček pocházel z vedlejší vsi a já jsem se vlastně vrátila domů 🙂

    2. Ygo, tvůj vztah k domovu je tak silný, že by se na něm dal vybudovat i mrakodrap (inlove) a mému roztoulanému já se to moc líbí.
      Pořád doufám, že jednou napíšeš nějaké paměti O staříčkovi a Vrbici a já si to budu číst pro radost před spaním 🙂

  9. Narodila som sa v dome(činžiaku/-domáci pôrod,ako to vtedy bolo zvyklé,okrem štúdií v Brne tam žijem stále.Menil sa len názov ulice,inak sme sa volali za Maďarov,inak za socíku,inak teraz.
    Mám ten byt rada,žije so mnou,je plný spomienok,plný „dotýkaných“vecí-Je môj.Aj preto ma tak zlomilo vykradnutie bytu-mala som pocit zneuctenia,“znesvätenia“ môjho prístavu.

    1. Verenko, pořád ještě hladím po tlapce, moc tě chápu! (inlove) Nám už mockrát vykradli chalupu, pobrali a zničili věci, které neměly moc velkou cenu – pro ně, ale obrovskou pro nás. Ale stavení na samotě prostě neuchráníš 🙁

  10. No, stěhovali jsme se za naše manželství několikrát a tak nějak jsem doma tam, kde mám své nejbližší. Jako dítě u rodičů a teď už dlouhá léta tam, kde je se mnou moje lepší polovička. Uvědomila jsem si to ráno, když jsem mluvila se svým čerstvě se rozvádějícím kolegou. Asi by mi bylo jedno kde, hlavně aby to bylo s ním. Když už ty děti mají své nové domovy někde jinde….
    Ale uznávám, že ten náš vymazlený domeček je pro mne takový klidný přístav. Místo, které mi kluci dělali pomalu na tělo ( mami, budeš ještě tloustnout, nebo to takhle stačí?), kde jsme zůročili poznatky z minulých bytů a domů, ve kterých jsme bydleli a které jsme si museli přestavovat a přizpůsobovat. Kde mám teplo na chodbě a hlavně v koupelně a na záchodě. Kde od jara do podzimu volně pokračuje dům na zahrádku a zvířata mají volný pohyb.

      1. Ale po těch letech, co jsme vždycky někde bydleli a přizpůsobovali si to, máme bydlení, které jsme si a/ vlastníma rukama přestavěli a b/ využili jsme zkušeností z bytů byvších. Nakonec jsme ho přestavovali 12 let, ten je přímo rozmazlenej

  11. Víš DEDE,já se za svůj život stěhovala jen 3 x.
    Z toho jako dítě 2 x a jako dospělá 1 x. Navíc to bylo jen po Plzni.

    Na sídliště, kde jsem jako dítě vyrůstala, se vracím pravidelně. Dodnes tam bydlí moje mami. A ano když tam přijedu, vybaví se mi vzpomínky na dětství.

    Už skoro 29 let bydlím na jiném sídlišti v Plzni. Vyrostli tam mí synové. A můj byt je můj hrad. Tam se můžu schovat nejen před nepřízní počasí venku.
    A ten domov nedělají jen věci, ale hlavně lidé a zvířata se kterými tam bydlím. Ti vytváří to “ teplo “ domova. Vždyť je to tak hezké, když přijdu z práce. Vítají mě 2 chlupaté kočičí kožíšky. Pak mě přijde přivítat manžel, který už je v důchodu.
    Domov vytváří i moji synové, kteří s námi stále ještě bydlí. Někdy mě už trochu štvou, ale až tu nebudou, bude se mi stýskat a ne že ne. Ale je to přirozený koloběh života. Tak je správné a tak to má být.

    1. Míšo, ty máš taky v životě kliku, protože víš, co je důležité – a pořád to vnímáš (inlove)

  12. Jsem ráda doma u sebe doma 🙂 a po posledním stěhování vím, že vybudovat pocit domova chvíli trvá. Není to o vymalované kuchyni a pověšeném klobouku, o tom jen trochu. V domku jsem se částečně usadila, když jsem nehledala každou hloupost po krabicích a pytlích a z kohoutku tekla voda. Ale opravdový pocit domova jsem tu získala, až jsem se trochu seznámila s okolím a lidmi.

    1. Matyldo, já bych řekla, že už máš Žabky opravdu v krvi – a díky vašim dětem, Hodům i tvému učení jste zarostli fakt pevně (inlove)

  13. Jsem tulák. Jak napsal pan Werich „Člověk je doma tam, kde si pověsí klobouk.“ Nevadí mi stěhování, bydlení v krabicích a spaní na zemi než se koupí postel. Vždycky je ale výhoda když je s kým budovat.
    Ještě jeden citátek: „Domov je tam, kde chlupy drží na všem kromě psa“ – tak už asi vím, proč jsem doma kdekoliv 😀

    1. Petro, to je moc pěkně napsané (inlove)
      Jo a taky se mi chlupová definice domova líbí (chuckle) a dřív jsem taky ten tulák bývala. Nevím, jestli je to jen věkem, ale dnes si už chci ten klobouk věšet hlavně doma 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN