ROZHLEDNÍK: Dreamtime story (2) – První ryba Barramundi

Před dávnými a dlouhými věky, v době Dreamtime, nebyly žádné ryby v mořích a řekách jako jsou dnes. Naštěstí, v Arnhemské zemi, kde žiji, jsou spousty ryb. Zvláště ryb Barramudi, nechutnější ze všech ryb. Avšak divili jste se někdy tomu, proč si ryby vybraly život pod vodou a ne na zemi jako všechna ostatní zvířata a ptáci? Odpověď na tuto otázku jde zpět do doby Dreamtime a k příběhu o dvou mladých milencích, ze kterých se staly první ryby.

 

Před dávnými a dávnými věky nebyly žádné ryby. Vše živé žilo na souši. K jídlu zde byly spousty potravy a všichni byli šťastni, vyjma mladého muže jménem Yungi a Meyalk, dívky se kterou se chtěl oženit. Od dětství byli velice blízcí přátelé a vždy si spolu hráli. Yungi byl nyní do Meyalk tak zamilován, že dokonce neodcházel na lov do buše, protože pak by ji musel nechat doma samotnou.

Nicméně, jednoho dne otec Meyalk řekl Yungimu, že je ještě chlapec a tak se nemůže s jeho dcerou oženit.

 

„Ještě nejsi muž“.

„Už jsem vyrostl“.

„Možná, ale ještě neumíš lovit. Jak můžeš být muž, když ještě neumíš házet kopím?“

„Počkej, brzy ti ukážu, že si tvoji dceru zasloužím.“

 

 

 

A tak se Yungi rozhodl odejít do buše. Sám samotný odešel z tábora, rozhodnut zůstat pryč od ostatních dokud se nenaučí házet kopím a bumerangem a tak lovit potravu. Rozhodl se, že se nevrátí, dokud nebude nejlepším lovcem a bojovníkem v celé zemi. Yungimu trvalo mnoho let, než dosáhl tohoto mistrovství a tak byl pryč od svého kmene po velmi dlouhou dobu. Když se vrátil, tak shledal, že otec Meyalky zemřel a ona se měla provdat za starého muže.

 

„Meyalk je moje dívka! Nemůže si vzít nikoho jiného!“

„Ona se musí vdát za starého muže. On potřebuje mladou ženu, která by se o něho starala.“

 

Yungi se rozhodl, že bude o svoji dívku bojovat. Mistrně házel kopím a tak byl schopen čelit i tomu nejlepšímu bojovníkovi. Avšak v kmeni bylo tolik mužů a on nemohl bojovat proti všem a tak se rozhodl, že ještě nějakou dobu počká. Ten večer se konala velká „Bora“, posvátné koroborí. Všichni muži se shromáždili v buši na pasece u tábora a začali se zpěvy a tanci. Nejlepší zpěváci a hráči na fujaru didgeridoo (didžeridů) byli v té nejlepší formě a jejich hudba se ozývala mezi kopci a zpět až do tábora. V táboře zůstaly jen ženy a děti, které se Bory nezúčastnili. Yungi si uvědomil, že právě nyní je jeho šance uchvátit Meyalku a s ní utéci do buše. Potichu opustil Boru a přikradl se k táboru tak, že ho nikdo neviděl. Našel Meyalku a hned společně utekli do buše.

 

Nikdo je neuviděl a stejně v táboře nebyl nikdo, kdo by je mohl pronásledovat. Mladý Yungi však velice dobře věděl, že porušili, tabu, zákon kmene, a že by byli potrestáni, kdyby je chytili a že brzy je začnou muži kmene hledat. Yungi a Meyalk prchali celou noc, co nejdál, co mohli a cestou se snažili zahlazovat svoje stopy. Vyčerpaní dosáhli okraje země, kde začínalo velké moře. Dále už nemohli. Zde se schovali mezi skalami. Byli tak poprvé sami pospolu, ale spát nemohli. Yungi velmi dobře věděl, že jim muži půjdou po stopě.

 

„Musím udělat hodně kopí k naší obraně. Když jejich útok odrazím, tak nás možná nechají na pokoji.“.

„Pomohu ti je udělat.“

 

A tak se Yungi a Meyalk dali společně do práce. Ze stromů olámali rovné větve, které pak očistili a zaostřili pomocí ostrého kamene, který Yungi nosil vždy sebou ve váčku, který měl připevněný k paži. Brzy měli připravenou spoustu kopí. Pak rozdělali malý ohýnek, aby ve žhavém popelu mohli vytvrdit hroty kopí. Mezitím se začalo dnít a spolu pak pozorovali jak slunce – žena vstává ve svém táboře na východě a pak začíná svoji denní pouť po obloze. Zanedlouho po východu slunce se na nedalekých skalách objevili první muži z kmene.

Jakmile tito spařili mladou mileneckou dvojici, tak Yungi si vybral kopí a vrhl je směrem k mužům. Yungi se naučil házet kopím opravdu výtečně a toto nyní letělo vzduchem rychle a přímo do velké dálky na muže. Když tito uviděli nebezpečně letící kopí tak se schovali za skály. Kdykoliv se muži snažili svůj úkryt opustit, tak Yungi na ně okamžitě hodil další kopí a tito se museli znovu skrýt. Pokaždé, když Yengi hodil kopí tak Mayalk mu vyrobila nové. A tak byli schopni udržovat muže po celý den v úkrytech za skalami. K večeru však už nebylo z čeho další kopí udělat.

 

„Teď budeme muset utéci!“

„Nemáme však kam! Za námi je moře!“

„Bez kopí k obraně muži přijdou a zabijí tě.“

„Zůstaň zde, já půjdu k nim a oni tě pak nechají na pokoji.“

 

Yungi se podíval na svoji milovanou a byl pyšný na to, že byla ochotná se vzdát, aby mu zachránila život.

 

„Ne, my musíme být navždy spolu! Když nemůžeme zůstat žít zde, pak odejdeme ze souše a budeme žít v moři.“

 

 

 

Yungi se rozmáchl a hodil poslední kopí na muže. Pak proměnil sebe a Mayalk ve dvě ryby Barramundi. Jak se ponořili do vln, tak muži na ně se skal házeli kopí. Některá zasáhla Yungi i Meyalk a tak až do dneška ostnatá ploutev na hřbetě ryby Barramundi připomíná, co se odehrálo před dávnými věky. A ryby také nikdy nevycházejí z vody na břeh, protože ví, že tam je čeká jistá smrt.

 

Do češtiny převyprávěl George Švehla

 

Aktualizováno: 6.8.2012 — 19:19

65 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
    1. Jarko díky za info. Tohle mě spolehlivě vždycky dojme. Že se maj holky dobře a že to dopadlo. Vypadaj spokojeně. Všichni (handshake) (handshake) (handshake)

    2. Boze muj – ty holky do toho vinohradu patrí!!! Jsem stasná, ze ony jsou spokojené, tak moc si to zaslouzí. Medvídky nase (hug) (hug)

    3. Li je určitě moc ráda za takovou zprávu – no já vím, že si tam na to dohlíží sama (h) (h) (h) (h) (h) (h)

    4. Ach to má Li ale radost, že se maj medvědí krasavy tak krásně. Jsou to podle fotek překrásný spokojení psí dámy. Dojmulo mě to. Docela často si na ně vzpomenu.

  1. Trochu opožděně, nicméně vřele – Georgi – všechno nejlepší!
    (handshake) (wave)

    1. Přidám se k tobě, protože mi něco uniklo. Ale na upřímné přání není nikdy pozdě (inlove)
      Georgi, všechno nejlepší a hlavně hodně zdraví a pohody. (sun) (handshake) (^) (d) (f) (party)

  2. To je půvabné vyprávění, Georgi… Připomnělo mi jednu podobně křehkou perskou pohádku o tom, jak vznikl první most. Ano, to se dva zlou mocí od sebe odloučení milenci tak moc toužili setkat a zůstat spolu, až jim osud dopřál dosáhnout k sobě z opačných břehů řeky a navždy se objímat vysoko nad její hladinou…
    Jako všichni přede mnou, i já přeji krásné narozeniny, hodně zdraví a pohody, a těším se na další díl z časů snění…
    Terrosmečka ještě bude nějaký čas méně viditelná, ale čte, drží palce a blahopřeje oslavencům (rose1) Krásné dny všem.

  3. OT: Dede, vcera jsem se nedostala nic napsat. Velike diky za Zviretnik. Zviretnik ma tolik dimenzi… (inlove) a skutecne mi obohatil zivot.

    1. Jejda, HankoW., ještě žes to tu napsala… Jinak by mi to desetiletí Zvířetníku skoro uniklo. Objevuju se tu tak asi polovinu té doby, ale byla to doba ve všem všudy zajímavá a bohatá. Díky Dede a „her boys“, někdy to musí být opravdu práce pro vraha – neotřesitelná pravidelnost, nebo třeba lov na spamy.A díky všem v téhle hospůdce za to, že jsou, jací jsou (sun)

  4. Georgi, díky za převyprávění těchto úžasných příběhů.
    A všechno nejlepší (beer) (^) !

  5. OT – Deky z lásky (h), George zcela jistě laskavě promine. 🙂
    Máme další malou žadatelku: http://www.dekyzlasky.cz/deky-z-lasky/a4-barborka/

    Vím, že tady zas tak moc vyšívacích a šicích Zvířetníků není, ale napadlo mě, že bych na vás mohla zkusit vyžebrat nějaká přáníčka. (nod)

    Ke každé dece pro nemocné dítě a ke každému polštářku pro jeho sourozence se přikládá i přáníčko. Tak si myslím, že byste mohli zkusit nějaké udělat, třeba i s dětmi či vnoučaty. 🙂 Fantazii se meze nekladou.

    Děkuji YZE za vyšitý obrázek, Pitrýskovi a Dalmi, které další obrázkové bloky připravují, a také Haně W, která nám pošle pořádný kus kovbojské látky na zádíčka pro nějakou budoucí deku. A děkuju i vám všem, o kterých nevím, a kteří jste se do projektu Deky z lásky nějakým způsobem zapojili. (h) (f) (h)

  6. Milý Georgi, tenhle seriál mě ohromně potěšil – hrábnout si s tebou k počátkům věků na opačném konci světa… kdo by odolal? (inlove)
    Jinak všechno nejlepší k narozeninám – ať jsi ještě dlouho tak v pohodě, jak to jenom jde, užíváš si s Mílou ty nejkrásnější dny a s Habsburky prima výlety do buše (h) (f) (sun) (^) (party) (dance) (rose1)

  7. Dnešním oslavencům Laďce a Georgovi všechno nejlepší (rose1) (rose1) (rose1)
    Georgi, moc prima čtení.

  8. A úterek nám přinesl co? Jiřího krásné převyprávění dalšího příběhu z doby Dreamtime. Přinášíš nám mnoho radosti, milý Georgi!
    Ani nevíte jak často bych se s povděkem proměnila. :O Udělala bych to, jen se bojím že bych zjistila že se pro mne tak mnoho nezměnilo. Ale k ukrytí a k tomu být nedosažitelná to nemusí být k zahození. Třeba takhle zmizet před naší zlou sousedkou. (clap) (chuckle) Ale v co se proměnit abych mohla jít s Garykem na procházku? Nejspíš z Velké kočky v tygra, to aby mi Garyk projevoval více respektu. 😉

  9. Drahý Georgi-Jiříčku,vďaka za všetky tie krásne články/úvahy,pohádky/z Klokánie a prianie nech ešte mnohé roky sa tu stretávame a ak Boh dá,tak aj naživo v Tvojich milovaných Tatrách-fakt by som si obula pohorky a hekajúc,fučiach,by som Ti šla v pätách.
    No a samo,že blahoželám aj Laďke/ale neviem,ktorá to je a aké zviera ju vlastní.

      1. Jéééé, já to tedy jaksi zasklila.

        Tak Laďko, všechno nejlepší v této večerní hodině. (h) (rose1) (d) (wave)

  10. Všechno nejlepší, milý Georgi! Buď zdráv a piš. Tenhle seriál se mi moc líbí. Dík.

  11. Krásná legenda. Země,která má své Dreamtime uchované po generace nemůže vyprahnout. (sun) (*) (rain)

    Všechno nejlepší k narozeninám, hodně zdraví,klouby všeho druhu ať neloupou a ať Vám to pěkně šlape při vycházkách do buše. (h) (wave)

  12. Georgi, vždycky se strašně těsím na klokánská povídání, ale tato série o „dreamtime“ prostě nemá chybu. To je taková ústně vyprávěná aboriginská Genesis. Prostě nádhera. Děkuji za nádherné zážitky.

  13. Proooč mi zmizelo přáníčkooo? 🙁 Asi moc smajlíků?

    Tak znovu: milý Georgi (inlove) , děkuju Ti za dnešní krásné snění.

    A současně Ti přeju všechno nejlepší k narozeninám a Laďce k svátku. A smajlíků radši napíšu míň.
    (h) (f) (sun) (^) (music)

  14. Hezká pověst, taková romantická.
    Díky za pokračování o bájné Austrálii.
    Aleno s Maxem, také jsem přečetla detektivky o Napoleonu Bonaparte, snad všechny, které byly vydané v češtině i ve Sloveštině (wave) .
    Xerxová, dovolená se netráví na piglování oken, ale v horách, v krásných Jizerkách 😉 !!!

    1. když já mám moc dovolené 😉 A vyčerpat ji musím… A tak si dozavařuju, douklízím… prostě dodělám resty. A ještě stihnu jedním očkem koukat na olympiádu. Včera jsem byli v Praze – zkontrolovat holky u Apolináře a dneska holt domácnost…

        1. Mno – počítám jeden dva týdny a už jim to tam na „krutém severu“ nastane (chuckle) .

          1. nestraš (rofl) Ještě musíme stihnout zářijovou Vilíkovskou dovču u moře. Severního ledového (rofl) (rofl)

              1. Chááá – teda. to by bylo o zinfárkt nebo pepinu, kdyby jste Vilícka vláceli k Jadranu! Z chlapce vyroste spís Erik Rudý nez Cesare Borgia (nod)

  15. Yungi a Mayalk změnili podobu z nutnosti.Jsou na sebe lidi jak na cizí od počátku věků, že ano 😛 .
    Já zjistila že mě přestala bavit netová přezdívka a tak s návratem na ves se vracím k starému jménu. Domnívám se že žádnou Radku tu nevidět tak to nechám tak. Je-li tu už jiná dám si nějaký psí přípodotek. Zdravím zviřetníci a přeji pěkný den.

  16. Díky za hezké vyprávění, hlavně ale
    všechno nejlepší k dnešním narozeninám!(rose1) (^) (d)

  17. To je krásný příběh, Georgi. (h)

    Všehno nejlepší k Tvým narozeninám a současně Laďce (inlove) k svátku.

    Všechno máte dvakrát, abyste se o to nedohadovali. 🙂

    (f) (f) (sun) (sun) (^) (^) (party) (party) (d) (d) (beer) (beer) (music) (music) (dance) (dance) (f) (f)

  18. (call) A JEŠTĚ JEDNO HLÁSÁNÍ (call)

    Mám neodbytný dojem, že dneska slaví svátek Laďka. Krásný sváteční den, hodně hezkých zážitků a dobrých lidí kolem sebe ti přeji (f) (f) (f)

    1. Pokud ano pak Laďko přeji hezký sváteční den.Posílám (f) (f) (f) a snad se najde i (^) .

    2. Milá Laďko, všechno nejlepší k jmeninám. (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)

      1. Georgi přeji všechno nej a nejlepší k narozeninám, samý zdraví, domácí spokojenosti, hodnou zvěř a nálady na spoustu tak úžasných poudaček jak dnes i dříve.

        Že ale bývají ty legendy nespravedlivý což?

    1. Milý Jirko – krásné narozeniny, hodně zdraví, štěstí a pohody a hezky to oslav v rodinném kruhu a taky s kamarády. Na zdraví (d) (^)

      Dnešní povídání se mi líbilo – všimněte si, v kolika kulturách se nešťastní milenci promění v úplně jiný živočišný druh. A moc se mi líbí ilustrace k Starým pověstem australským.

    2. Všechno nejlepší, pevné zdraví a radost z každého dne tam naproti! Ať se Ti ( a Tvým blízkým )opravdu daří ! (f) (h)

    3. (f) Jiříku, ještě jednou moc a moc zdavíčka ! Ať Ti to stále chodí, můžeš fotit a my Tvým prostřednictví poznáváme zajímavý kontinent (f) !

    4. Milý Georgi, všechno nejlepší k narozeninám. Ať ti zdraví slouží a náhradní díly ať fungují. (chuckle) Oslavujeme tě jako ta tvoje velká rodina a těšíme se na to co nám všechno ještě navyprávíš. A kdyby ses potřeboval trochu ochladit tak jen řekni, máme tu zimy přebytky. 😉 A tak ještě kytici (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)
      Poděl se o ty květy s Mílou, vy dva jste se nemuseli proměnit abyste zůstali spolu. (h) (h) (h)

  19. Tak do třetice – moc hezké. 🙂
    Přiznám se, že veškeré informace o australských domorodcích jsem kdysi získala z detektivek Arthura Upfielda, ale moc se mi to líbilo. I když jsem si říkala, nakolik je to pravda. Na tyhle články se tudíž vždycky těším, čtu je s chutí, i když většinou se zpožděním, takže nestíhám reagovat. Musel to být zvláštní svět, než tam vtrhli běloši.

  20. hezké úterý všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Ano, moc hezký (nod)

    Mám ode dneška dovolenou, jdu čistit okna (chuckle)

      1. Mně také mluvíš z duše.
        Mám dojem, že s tou naší civilizací jdeme fakt do pekel. Historie se opakuje stále. Vždy, když nějaká civilizace začala být příliš zhýčkaná, tak prostě skončila a nahradila ji jiná, primitivnější, ale evidentně životaschopnější. Koneckonců Říšeˇřímská také takto skončila. Jen bych nerada to převálcování nějakými těmi ošátkovanými, ke kterému je podlě mě momentálně nejblíže, zažila na vlastní kůži.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN