ROZHLEDNÍK: Charles Darwin a jeho potomci

Když se Charles Darwin, plavil na palubě kocábky HMS Beagle, tak v závěru této epochální, pětileté plavby kolem světa, v roku 1836, navštívil i přístav v australském Sydney. Odtud podnikl několik výletů, během nichž vykonal vědecká pozorování. Zamířil i do Blue Mountains, tedy našich Modrých hor, kde se v osadě Wentworth Falls vydal na průzkumnou vycházku.

 

Popsal ji následovně: „…údolíčkem jsem následoval malý potůček až do místa, kde tento spadá velkolepým vodopádem do hlubin nesmírného údolí Jamison. Jeden zde stojí na okraji propastného útesu, na jehož úpatí, na dně hlubiny, je hustý les.“ Ve stejnou dobu započal psát svoji převratnou vědeckou práci „O vzniku druhů“, která změnila nazírání většiny lidstva na vše živé na světě.

 

 

Kudy vedla výzkumná vycházka pana Darwina v roku 1836, vede nyní populární naučná stezka, která se jmenuje „Charles Darwin walk“, tedy stezka Charlese Darwina. Čárlí Darwin nám zde však nezanechal pouze tuto stezku, ale jeho potomci se usídlili v Modrých horách. Jeho pravnuk, George Erasmus Darwin je už v letech, má 84. Pra pravnukovi Christopherovi Williamovi Darwinovi je 50 let a nejmladšímu členu klanu Darwinů, Montaguovi Hugovi jsou 4 roky a volají na něj Monty.

 

 

6. ledna 2012 se tito představitelé třech generací Darwinovy rodiny vydali na stezku, kterou před 176 lety kráčel jejich proslulý předek. Kráčeli v dešti letošního mokrého léta a odměnou jim byl vodopád plničký hřmící vody.

Christopher s ženou Jacquie a svými třemi dětmi žijí v osadě Glenbrook, od nás co by kamenem dohodil. Chris je ochránce životního prostředí a krajina, kterou jeho prapředek popsal jako hustě zalesněnou spíše vnímá jako hustý australský buš.

 

 

A pro ty, kteří by rádi o této cestě věděli více, včetně četných fotek, je popis celého tohoto výšlapu zde. Nezapomeňte si na stránce vpravo nahoře kliknout verzi PDF, ve které jsou zmíněné fotky z celé cesty, mapa, profil cesty a dokonce i teploty ovzduší. Akorát že to je v angličtině.

 

Více o stezce najdete zde:

http://www.wildwalks.com/bushwalking-and-hiking-in-nsw/blue-mountains-wentworth-falls/charles-darwin-walk.html

 

Aktualizováno: 27.2.2012 — 20:06

47 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Sněženky jsem hlásila už minulý týden, o víkendu jsem objevila jeden tavolín – asi bych to měla fotit, žejo? (blush)
    A prvosenky a malé macešky kvetou furt pryč, mráz nemráz.

  2. tak jsme „Noc univerzit“ s Kosaticí (bat) zvládly. Dorazily jsme tam mokré a špinavé – pozdravily jsme známé, Betka je vyhlazená … a pak si zavolaly pro páníka s Yardou.
    Betka došla domů a šla spinkat (chuckle) , že má zážitků dost

  3. Jirko, hezké povídání a odkazy na fotky. Také jsem nevěděla, že Darwin po sobě zanechal nějaké lidské potomky. A ještě k tomu s tak vznešenými jmény – Erasmus a ten malý klučina má dokonce Shakespearovské honosné Montague Hugo!!! Normálně se Monty říká mužům se jménem Montgomery, ale jelikož asi Montague(ů) po světě zase tolik neběhá, tak proč by si také neříkali Monty, že?

  4. Milý Georgi (inlove) , ani já jsem netušila, že si Charles Darwin našel mezi věděckým bádáním čas i na nějakého toho potomka – a navíc nacházejícího se ve vašem sousedství 🙂
    A místo je to krásné, o to víc, že my jsme momentálně utopeni ve vodě, tajícím sněhu a bahně. (rain) (tmi)

  5. Jiří – to jsou věci! Kdo by to řekl, že budu mít kamaráda, který se zná s Darwinovic klanem – to už je skoro, jako bych se s nima znala i já ! Akorát teď honem nevím, kdy na Darwinovu teorii přijde řeč a já nenápadně prohodím „Jo, ty myslíš tohoto Darwina, jehož pravnuk, prapravnuk a praprapravnuk bydlí vedle Švehlů?!“

    Ovšem ty fotky – tak ty jsou opravdu moc krásné. A ta s tou duhou je jak kolorovaná fotografie – ta výseč je jak pohled za oponu. Opravdu to tak vypadá, není to jenom klam a mam? Něco takového bych chtěla někdy taky vyfotit.

    1. Milá Ygo, líp bych to neřekla 😀 Tvoje glosy by stály za samostatné vydání – proč vlastně nepíšeš víc články?? Rozhodně to umíš (inlove)

  6. Omlouvám se za rychlé proběhnutí s O.T. ale slíbila jsem dát vědět jak Tobby u Lucynky, táákž:

    Podle prvních odběrů jsou játra a ledviny v pořádku. Je tam nějaké zvýšení čehosi – bylo blbě slyšet, páč Lucka měla v tom dešti kapucu 🙂 byli akorát venku – na jehož základě dostal Tobýs ještě další antibiotika, ale vypadá do to dobře. Pak půjdou ještě na druhé odběry. LUCYNKA VŠEM MOC A MOC DĚKUJE. PENÍZE DORAZILY.

    tak a zase letím, přeju všem krásné – i když (rain) odpoledne.

    1. Dnes moc nestíhám, ale takovouhle dobrou zprávičku si nemůžu nechat ujít – moc pozdravů Lucynce a palcodržení Tobískovi (h)

  7. Georgi-Jiří, ako vždy pútavo krásne-zase budem pred kolegom machrovať o pikoškách z Austrálie.O týždeň idem do Tatier s mladými z Brna a už si pripravujem plán ako nevesta/sestrina/ nafotí pre Teba tatry dnešnej podoby a zavesí to sem na zviretník.
    A vieto čo-prave som si prečítala znovu príhodu od Dede o tom zrkadle.A zase mám dobrú náladu-bolo dojemné,milé,také prítulné.

  8. Když děvčata už všechnu chválu napsala. Co mám přidat, abych je neopakovala? Tož nic…. Ale je tam, v té Klokánii, krásně a zajímavě.

    U nás až do včera bylo krásně. Sluníčko svítilo a procházce se Týnečce zvedal prach za patami, když pelášila cestou mezi vinohrady. Dnes prší, ale ráno pršel sníh. cestou k brance jsem v předzafrádce objevila…(abraka dabra otevři se)
    http://pitrysek13.rajce.idnes.cz/2012-02-28#Valtice_28.3.20012.jpg

    1. jééé – objevila jsi jaro (nod) Tady je stále všude bílo… sice od rána leje (rain) a leje (rain) , všude tečou potoky vody, ale sníh drží.
      Chtěla bych se večer jít podívat za študáky na „noc univerzit“ , ale pokud bude lejt, tak budeme s Kosaticí mokré skrznaskrz než tam dojdeme. Ale zase studentský svařáček… 😛 a dokonalé socializační týrání Betky v davu…

    2. Milý autor dnešního článku promine a jistě dovolí upozornění na zodpovězení otázky ze včerejška. Děkuji (bow)

      Děvčata receptík na brokolici vyvěsím do včerejší
      hospůdky.

    3. Děkuji za milý nadějný obrázek, u nás je hnus fialovej- prší do sněhu, je mlha, na zemi je bláto, psi jsou otrávení a špinaví a já mám nějakou depku. Dneska to snad nepůjde ani na delší procházku. A špatně táhne kotel a někteří choulostivci na dílně nadávaj, že mají jen 22 stupňů tepla… a stojí to dneska za nic.

    4. No teda, u súsedů to už kvete jedna báseň (f) ! To jsou poloměry – přitom k vám se jezdilo na zimní pobyt, kdežto k nám na letní, tudíž bych předpokládala, že to u nás pokvete dřív (chuckle) !

    5. Jiří – to jsou věci! Kdo by to řekl, že budu mít kamaráda, který se zná s Darwinovic klanem – to už je skoro, jako bych se s nima znala i já (nod) ! Akorát teď honem nevím, kdy na Darwinovu teorii přijde řeč a já nenápadně prohodím „Jo, ty myslíš tohoto Darwina, jehož pravnuk, prapravnuk a praprapravnuk bydlí vedle Švehlů?!“

      Ovšem ty fotky – tak ty jsou opravdu moc krásné. A ta s tou duhou je jak kolorovaná fotografie – ta výseč je jak pohled za oponu. Opravdu to tak vypadá, není to jenom klam a mam? Něco takového bych chtěla někdy taky vyfotit.

    1. Věřím, že se někdo najde – je dost lidí, kteří potřebují z nějakého důvodu staršího psa a hodný čistokrevný choďák – co by si mohli přát víc? 🙂
      Navíc jeho dědeček po meči je Daníkův táta – tak to musí být fajn pes 😉

  9. Jééé, tak tady jsem také nebyla 🙂 a bohužel se už nikdy nepodívám. Je to nádhera, ty vodopády jsou úžasné, díky za zajímavý článek i odkaz.

  10. To je tak nádherná krajina…
    Díky za další náhled.
    Konečně jsem se mimochodem dozvěděla, jak to přijde, že se někomu říká Monty (clap)

  11. Jéééé, tam jsem byla! To jsem ale byla ještě děvče mladé a zcestovalé. Teď už si raději zajdu se smečkou na procházku do křivoklátských lesů. (chuckle)

    1. Jak je ten svět malý, viď? Ale u vás na křivoklátsku je nádherně a obklopená svou smečkou, to jsou jistě krásné zážitky!

        1. Maggie, jsem z brněnska, na prahu Moravského krasu. Také krása. Jak si dole píšeš s YGOU, sedni si s lahvinkou dobrého australského a napiš nám něco (clap) !

    2. Ale Maggie, proč o tom nenapíšeš … a vůbec o ostatních cestách. Je mezi námi mnógo domasedů, kteří nejradějí cestují prstem po mapě a články našich zvířetníků – a následně si připadají jak Emil Holub blahé paměti (nod)

      1. No můžu, ale to bylo ještě v dobách, kdy jsem měla zájmy především potrhlé než zeměpisné (ehm – třeba jak se se švýcarskou sekcí utkat v závodě v pití piva – vyhrála jsem!) a to nevím, jestli by zaujalo. Každopádně jsem si vedla deníček, který bych někde vyštrachala možná ještě. No a pak mám fotky, to jo… Můžu třeba napsat elaborát na téma JAK SE PIJE V…. 😀

        1. A to napiš, to nemůže nikdy uškodit – člověk nikdy neví, co se mu jednou v životě může hodit (chuckle)

  12. Jiří, opět jsi zasáhl přesně na střed!!! Vůbec jsem netušila, že má Velký Čárlí potomky – v Austrálii.
    Krajina, kterou vede jeho stezka je krásná, (zvláště voda, vodopády) její převýšení je takřka nulové (tak to mám poslední dobou ráda (chuckle) ).

  13. Zdravím, u nás je lehký poprašek, který rychle taje. Vypadá to, že do něj spíš naprší, než znovu nasněží.
    Další zajímavý střípek z pro mne neznámé Austrálie. Díky, Georgi.

  14. To by mě ve snu nenapadlo, že máš tak zajímavé sousedy, milý Georgi. (inlove) Děkuju za další zajímavý australský střípek a mávám obouruč do Klokánie a zdravím milou Mílu. (hug) (inlove)
    Přeju všem krásný den. (h)

  15. hezké úterý všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Krásné hory, krásná příroda, krásná slova. Prostě australské úterý (wave)

    Večer dost nasněžilo, ale teď k ránu do toho prší a tak to zase utíká. Háhet nejdu, (rain) to odplaví během dne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN