45 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tady zatím v obchodech „cash only“ vidět není (tedy já sama jsem to nezažila). Ale zase je fakt, že třeba při platbě obnovy řidičáku, nebo když manžel odveze auto na celkovou kontrolu (výměna oleje, brzdy apod), tak si v obou případech (a takových je tu víc) účtují 3.5% právě za platbu kartou. Což třeba u auta při dražší práci může konečný účet nabobtnat.

    Já nosím jak kreditku, tak určitou hotovost, většinou platím kartou. Hotovost používám při nákupu pod $5-10, ale mám ráda pocit, že v peněžence mám i něco hmatatelného v nouzi pro strýčka Příhodu. A také možnost třeba přispět u nějaké (pouliční) sbírky na akci apod. I proto mám hotovot vždy v různých bankovkách.

  2. Mám smartbanking v mobilu,kartu taky,je to jednoduché. Hotovost pro „strýčka příhodu“ taky nějakou.U nás obchůdek karty bere,čemuž jsem ráda neb bych musela jezdit do města vybírat,když prachy dojdou.Jistou částku si nechávám doma stále.Karet mám více,osvědčilo se mi.Nedávno jsem kartu ztratila,musela jsem zablokovat,jen ten úkon mne málem připravil o nervy než jsem byla odkázána na linku pro seniory a pak zo šlo jak po másle. Nová karta přišla za 10 dnů ,takže jsem použila tu druhou,jinak bych musela do města do banky a tam bez objednání neberou.

  3. Platím mobilem, už před tím, než mě firma vybavila slušným modelem, jsem skoro všude platila kartou. Teď mám v mobilu i všechny možné jízdenky, vstupenky a pár věrnostních karet a náramně mi to vyhovuje, nemám u sebe ráda moc hotovosti. Tuhle jsem na dva dny vyrazila bez peněženky, tudíž i bez dokladů. Jediný zádrhel byl, že na kafe z automatu jsem si musela půjčovat od kolegů 🙂
    Internetové bankovnictví obhospodařuje manžel.
    Problém nastává, když je třeba v malém obchůdku zaplatit hotově malou částku a z bankomatu mám jen velké bankovky.

      1. Jojo, jasně 🙂 Stát se může cokoliv. Ale to můžu ztratit i peněženku s doklady a kartou, že.

  4. Nákup si píšu na papírek, mívám u sebe kartu i nějakou hotovost. Malá galanterie prostě karty nebere a já jsem ráda, že se ještě drží(a nakonec bankomat je ve vedlejším domě). Na venkově to tak prostě někdy je.

    1. Já si nákup na nic nepíšu protože přece nejsem sklerotik. No a pak zjistím že jsem toho půlku nekoupil a měl jsem si to napsat. :o)))))))))

      1. Já si to napíšu, ale lísteček nechám doma. ALE většinu toho napsaného si pak kupodivu v obchodě vzpomenu 🙂

          1. Jinak – platím kartou skoro úplně všude, až na výjimky, jen u nás na trhu v KrPoli ne, tam to nejde. Internetové bankovnictví mám, na běžné platby mám trvalý příkaz, fakt se mi na to nechce myslet.

      2. Když jdu na malý nákup, tak si nic nepíšu, takže už 3 týdny kupuju sůl 😀
        Když jedem na velký nákup, mám papírek. I když … u nás na vsi není železářství. V Kralovicích je, a MLP tam chodí jako do hračkárny 😀 . Já tomu nerozumím a on si přece všechno pamatuje… taky už jsme tam jeli za den 3x 😀 pro nějaký pitomý šroubky nebo co 😀

  5. Přidám jednu milou zkušenost. Je tu výborná zmrzlina, pro mne sice dost daleko, ale musela jsem na poštu vedle (pro pár korunek přeplatku, které nešlo poslat na účet), takže jsem se chtěla odměnit. Jenže do obchůdku se zmrzlinou vedou tři nebo čtyři vysoké schody, které mé chromé nožky nezvládnou. I povzdechla jsem si „No tak teda ne“, ale obsluhující mladík to zaslechl a ochotně mi vyjmenoval, co toho dne měli, naplnil mi kelímek, podal ven zařízení k platbě kartou a ještě jsme chvilku pokonverzovali.
    Vyzkoušely jsme se sousedkou, která mi toto mlsání ochotně přináší, hodně skvělých druhů. Ta jejich zmrzlina z černého rybízu nemá konkurenci.

  6. Internetové bankovnictví bylo pro mne záchrana už koncem minulého tisíciletí. Otvírací dobu žehušické pošty jsem nestíhala, v Kolíně jsem taky jít na poštu nemohla, neb by mi ujel jediný autobus, kterým jsem mohla jet.
    Vyhovovalo mi placení oběma způsoby. Ráda jsem nakupovala v Kroměříži na trhu, tam karty nebral nikdo. No a ted jsem odkázaná na dobré sousedy, protože v příhodné vzdálenosti mám jen stánek se zeleninou a ovocem.

  7. Když dělám větší nákup platím kartou, tady u nás na vsi hotovostí, protože mi přijde trapný platit pár rohlíků a půlku chleba + nějaké drobnosti kartou, prodejna z té transakce něco platí, tak aby jim taky něco zbylo 🙂 .
    V restauraci zásadně hotovostí, protože spropitný a to konkrétnímu číšníkovi/číšnici.
    Internet. bankovnicví nemáme ani jeden, nepotřebuju ho. Velký bratr mi může hupnout na záda, těch našich pár korun ho fakt nemusí vzrušovat 😀 Ale nevěřím sama sobě, že bych něco nezvojtila. A MLP dtto. Když objednávám něvo přes internet, a že to fakt využívám, tak jedině na dobírku. Nikdy neplatím za holuby na střeše :-).

    1. S objednávkou přes internet jsem nikdy neměla problém, dobírku volím jen výjimečně, zejména když nevěřím přepravci. S těmi problémy jsou – a když mají vybrat peníze, snaží se.
      Jak spravuješ účet, jak platíš faktury? To chodíš s příkazy do banky a když chceš znát stav účtu, tak přes bankomat?

      1. Jsem si při tom vzpomněla jak jsem si kdysi objednala nějaké drobnosti, platba předem převodem. Trochu jsem na to pozapomněla a za dva dny přišel balíček. NEZAPLACENEJ! Jasně že jsem okamžitě uhradila a píšu dodavateli proč to posílal, když to nebylo zaplacené. A on odpověděl něco ve smyslu „protože lidem věřím, že to zaplatí“.

      2. Pokud to jde a jde to téměř vždycky, nechám si posílat věci do Balíkovny, která je u nás na poště a tam to mám 3 minuty 🙂
        na většinu plateb máme trvalé příkazy, případně svolení k výběru z účtu, které je limitované. MLP má obchodní banku, takže když je nutné poslat příkaz k platbě, jde to z pošty. když chci znát stav účtu v průběhu měsíce tak přes bankomat, měsíční vyúčtování nám chodí zadarmo na e- mail.

  8. Jsem ve spouste veci analogovy tvor co dokaze fungovat tak i tak. My staromilci mame vyhodu kdyz napr. nastane planovana odstavka elektriny – jako treba dnes v celem arealu kolegyne tomu ujela pracovat do archivu a ja na cesty – k soudu a pak do naseho zavodu v RK. Jinak bych byla v kancelari s kavou v termosce z domova a revidovala papirove spisy tak paaa vsem jdu na jednani.

  9. Ahojky vsem dnes jsem cely den na cestach (pracovne). Takze se do debaty moc nezapojim uzijte si nejteplejsi den z tydne .

  10. Nenosím peněženku. V pouzdru na mobil mám pár důležitých karet, třeba tu platební. Pro běžný život mi to stačí. Na dovolenou bereme i hotovost.
    Co se týká velkého bratra – nejlepší jsou ti, co jedou všechno v hotovosti aby náhodou někdo nevěděl… ale mají věrnostní karty a aplikace všech řetězců, bo na to jsou slevy!
    A když jsme tak u těch aplikací – co si myslíte o tom, že banky cpou lidem bankovní aplikace? V tu chvíli mám přece všechno v jednom mobilu – a stačí šikovný vir co bude chvíli sbírat data a budou mít veškeré přístupy včetně obličeje a otisků prstů. V internetovém bankovnictví mám potvrzení SMS. Takže by mi museli zavirovat PC i mobil, což je menší pravděpodobnost (u mne s Nokií nulová).

    1. Ohledně bank máš naprostou pravdu! Mám konkrétní zkušenost s tím, že ČSOB nabízí podstatně výhodnější úročení úložek klientovi, který má bankovnictví v mobilu. To mě dost naštvalo. Ptala jsem se na důvod – prý jde banka s dobou, podporuje moderní a jednoduché způsoby komunikace atd., blablabla – no zjevně to paní bankovní úřednice měla naučené, navíc tvrdila, jak je to přes mobil bezpečné. No, nepřesvědčila mě, zůstávám u bankovnictví v PC. Ale zajímalo by mě, co banky k tomu vede.

      1. Nedávno jsem byla na školení, kde nám pan školitel říkal, že přes mobil je placení daleko bezpečnější než přes PC, neb tam je další mezikrok, při kterém se nebezpečí napadnutí účtu výrazně zvyšuje. A ne, nejednalo se o zaměstnance banky. Tak nevím…

        1. Internetové bankovnictví mám v PC a vše potvrzuji přes SMS v tlačítkové Nokii. Jediná spojnice mezi těmito dvěma HV jsem já. A bankovnictví do tabletu mi nesmí… Platím kartou i hotovostí, objednávám přes internet, platím kartou, převodem… Dobírka jen když to nejde jinak.

  11. Já větší nákupy platím kartou, ale v restauraci raději hotově. Zrovna včera jsme měly s holkama spicha v jedné kolínské restauraci a tam se platí výhradně hotově. Když jsme tam byly poprvé, dost to překvapilo, ale dneska už s tím počítáme.
    Rozhazování si hlídám elektronicky, ale mám stejně představu, jak si ten měsíc stojíme

  12. Já platím (pokud to jde ) vlastně pořád kartou.
    V mobilu mám internetové bankovnictví, tak si finance hlídám.
    Mě platit kartou vyhovuje. Nerada nosím větší částky v peněžence. Navíc s platbou kartou odpadá strach, že by mě peníze nestačily. Na kartě je mám.
    Když v restauraci neberou karty, tak tam raději nejdu.
    Naposledy se mi to vymstilo v Chebu na podzim vloni. Byli jsme s manželem v Chebu a tam v restauraci nebrali karty a já jako pako musela letět k nejbližšímu bankomatu na náměstí.

    To v takové Itálii v Římě berou karty i na tržišti.
    Nesetkala jsem se s tím, že by kartu nebrali.
    Tam s tím problém nemají.
    Spropitné se Itálii dává na stůl v hotovosti při odchodu.
    V Čechách ho dáváme také hotově.

    1. Právě, Míšo, mám to úplně stejně.
      Kartu mám vždycky, drobné se mě bohužel moc nedrží (bankovky naštěstí ano 🙂 )

      Drobné jsou moje noční můra – na školní platby typu 90 Kč přesně se skládá celá rodina. 🙂

    2. Míšo, mám to stejně. Už ani nenosím peněženku, jen v pouzdru na mobil mám nutnou hotovost.

    3. V Kutne Hore na Stribreni meli terminal obchodnici ve vetsine stanku coz bylo roztomile kontrastni s atmosferou gotickeho stribrneho mesta

        1. A vubec pojed nekdy s nami na gotickou akcicku treba zrovna na Stribreni pristi rok! Vis co tam bylo psu? Jen bilych ovcaku pet jsme potkali a seznamili se s nimi

  13. U nás v některých malých obchodech při platbě cash máte slevu. Někde ještě podmínka pro slevu je útrata nad 300Kč. V obchodě platím kartou (pokud je to od 200Kč výš), v restauraci hotově, právě kvůli dýšku.
    Přeji všem hezký horký den.

  14. Já jsem kdysi dávno dělal technika ve spořitelně a mezi moje povinnosti patřila instalace terminálů na karty u klientů, tehdy byly ještě většinou připojované na pevné telefonní linky, a vlastnily je jednotlivé banky, to už dnes není…co jsem se občas od klientů dozvídal tak procenta strhavana bankou za kartové transakce byla…nu, vysoká. Ono když vám společnost sebere z tržby třeba i desetitisíce, záleží na obratu, tak to si hodně dobře rozmyslíte. Pokud je to dnes stejné… takže ano, vadí mi to ale ty firmy chápu.

    1. Slyšela jsem argument, že řadě provozoven vadí, že si nemohou naúčtovat spropitné, ale není to pravda,jde to. Jo, chápat se snažím, ale vadí mi to.

      1. Záleží na typu terminálu. Některé to opravdu neumí. Spropitné dávám téměř zásadně hotově, neboť jde ve valné většině případů rovnou obsluze. Jakmile jde spropitné na účet tak se daní standardně jako jakákoli mzda.

    2. Čím menší obrat, tím vyšší poplatek pro banku. Proto malí obchodníci nechtějí brát karty. Dělá to několik tisíc měsíčně. A ještě musí platit operátorovi za připojení na internet, které jinak nepotřebuje.

      1. Kamarád provozoval obchůdek v malé obci. Jeho slova: když si někdo koupí jenom jogurt a platí kartou, vyjde mi lépe dát mu ho zadarmo…

  15. Obvykle jinak než hotově neplatím…
    Jsem stará škola a tak si po výplatě vyberu příslušnou částku na měsíc a když po čtrnácti dnech nezbývá polovina peněz, přijde úsporný režim.
    Pomáhá mi to udržovat vyrovnaný rozpočet a navíc nikdo netuší kolik kupuju rumu a kolik jogurtů…
    Nejsem paranoidní, ale „velký bratr“ ae může dívat 🙂

    1. O velkém bratrovi taky nemám iluze. Vyrovnaný rozpočet se dá udržet i s elektronickou peněženkou, je to věc zvyku.

      Spíš mě zaráží ten rozdíl: když jde člověk na oběd v Brně, není restaurace, která by vyžadovala pouze hotovost. A o pár kilometrů dál jste bez hotovostí nahrání. A bankomat je za devatero horami… Prostě daleko.

      1. Ono už se to zase otočilo třeba i v takovém Harrachově. prakticky všechny restaurace tam po Covidu přestalo brát karty, ale nyní již téměř všechny naše oblíbené restaurace karty opět berou.

        Informace o nás sbírá kde kdo. Zatím nás může uklidňovat to, že se nejsou schopni domluvit, kdo bude tím jediným Velkým bratrem, který by měl přístup k těm informacím komplet. 🙂

      2. Elektronická peněženka: to není jako papírky v šuplíku :-). Vidím jen čísla, ne peníze…
        Jsem konzerva, eletronika není můj kamarád. I telefon mám tlačítkový.

  16. Dobré ráno všem, vzhledem k počasí zase jdeme k vodě. Včerejší zkušenost: platební karty berou jen na parníku, všude jinde (hospody, zmrzlina, nápoje, půjčovny plavidel) visí velké cedule Cash only. (O možnosti udělat QR kód tu taky slyšeli jen na jednom místě.)
    Takže otázka: taky po vás všude chtějí hotovost? A vyhovuje vám to?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN