65 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Nic nesuším, ale právě v troubě rozvařuji borůvky. Původně jsme plánovali jet na vlasní sběr na bor. farmu. Jenže jak tu teď byla šílená vedra (na slunci i +40) chyběla nám energie a trhat v tom (až nebezpečném) parnu nás také extra nelákalo. Manžel se zajel podívat na zdejší fram. trn v centru a přivel malou krabičku místních borůvek. Byly výborné, tak choť pánovi zavolal(dostal jeho vizitku) zda by prodal i větší monžství. Objednali jsme 10lb (4.5kg) a tím, že je pán dnes doveze. Brzy ráno se spustil pořádný liják, (velice vítaný) ani by nás nepřekvapilo, kdyby byl trh zrušený. Ale nebyl pán zavolal, že už je tam a má pro nás borůvky (dvě krabice po 5 librách). Tak jich teď převážnou většinu rozvařím a avařím jako borůvková povidla, protože už mi docházejí (loni jsme také na sběru nebyli), ale část zůstane na knedlíky, na zmrzlinový koktejl a čerstvé do musli.

    1. Borůvky! 🙂 Nikdy jich nemám takové množství, takže vystačím s mražením.
      Jako jedno z mála ovoce u nás borůvky nezmrzly, takže v lese jsou teď keříky aspoň na některých místech krásně obsypané.

  2. Nesuším nic a když tak spotřebuji v brzké době,protože se mi nechce už nikam pro nic jezdit a tam, kde jsem něco měla, úřadovaly ty slizké bestie. Libeček mám v dosahu, tak dávám čerstvý a ještě mám nějaké starší zásoby v mrazáku.Ale rozhodla jsem se,že příští rok zkusím po delší době aspoň rajčata neb ta vůně domácích je nezaměnitelná.

  3. Já mám nasušený bezový květ na čaj, až bude na podzim řádit chřipka 🙂 .
    Jinak nemám zatím sušit co, protože jiný bylinky nesuším, rajčata se zatím zelenají na záhonu 😀 a kdoví, jak to bude s jablky, nevím, jestli neteři pomrzly nebo ne, tady není ani jablíčko. Normálně sušívám křížaly, děti mají velkou spotřebu. Jo a houby nerostou, což mě štve, protože zásoby docházejí.
    V normálním roce zavařuju okurky, zatím není co zavařovat, kvetou, ale mají zatím 1 cm 🙂
    Jaká bude úroda rajčat si netroufám odhadnout, normálně dělávám kečup a zavařuju rajčata ve vl. šťávě.

    1. Tady už okurky už jsou (zrovna včera jsem je kupovala na trhu, od pana Zámečníka z Drnholce) a hub už letos bylo taky hodně. Máme hodného kamaráda, který na ně pravidelně chodí a přebytky nám občas přenechá. Houbovou omáčku už jsme měli letos dvakrát.

    2. Tady je všechno normálně opožděné, než třeba v Žatci, natož na Moravě. A letos obzvlášť 🙂

      Jo a ještě budu muset udělat marmošku z červeného a černého rybízu, dělám to dohromady, černý rybíz dodá barvu a sladší chuť. Nebude jí moc, ale bude.
      A bylinky nesuším proto, že je zamrazuju, velmi se mi to osvědčilo. Petrželku, kopr, bazalku. Nasekám na drobno a dávám do takových starých tvořítek (ze starých ledniček) na led, zaliju vodou a dám do mrazáku. Po zmrznutí vyklepnu, každou kostku zvlášť zabalím do alobalu a dám do igelit. pytlíku, do kterého musím dám ceduli s velkým nápisem KOPR, PETRŽEL, BAZALKA 😀 , v tom alobalu to nepoznám a jsem schopná dát do koprovky bazalku a pod. 😀 Ty bylinky jsou jak čerstvé.

        1. Jednou jsem zmrazila bazalku, ale celé listy (bohatí rostlině na podzim začaly žloutnout listy) a já ji mám nejradši čerstvou. Fungovalo to. Listy zhadrovatěly až v horké omáčce na špagety), ale to nevadilo – předal chuť a já je pak vylovila:))

        2. Ne, nezčerná, já obvykle jednu kostku hodím do hotové rajské omáčky nebo polévky, už nevařím. Případně, když ji chci na těstoviny, ohřeju rajčatovou domácí „omáčku“ (něco jako kečup, ale přidávám tam víc česneku a italské bylinky) a v horké rozpustím bazalku.

          1. Bazalku suším, petrželku, kopr a medvědí česnek mrazím. Houby letos zatím nerostou, je tu sucho. Ale před chvílí přešla krásná letní bouřka s deštěm tak nemusíme zaévat.

  4. Letos nic nesuším ani nezavařuju, není co (jahody a třešně jsme snědli, moc jich nebylo; ořechy by byly, ale ořechovku neumím, můj první a zároveň poslední pokus se příliš nevyvedl). Jediné, co jsem dělala, byla pasta z česnekových výhonků (tj. z takového toho, co se vylamuje z česneku, aby nekvetl), ta se povedla – rozmixovala jsem to se solí a olol, naplnila do vypařených skleniček, navrchu polila dalším olol a strčila do ledničky. Je to překvapivě dobré, třeba na chleba s máslem nebo na topinku pečenou na sucho. Asi to budem dávat i do nějakých rychlých těstovin (spolu se sušenými nebo čerstvými rajčaty). Sestra šla ještě dál, přidala tam slunečnicová semínka (místo pinií), čerstvou bazalku a Pecorino Romano, tak z toho má rovnou jakože pesto.
    Jestli jste to nezkoušely/i a pěstujete česnek, tak to příští rok zkuste, je to opravdu dobré.
    Pomalu nám začínají rajčata, tak pokud jich bude víc, asi jako obvykle udělám nějaký takový ten omáčkový základ po italsku, ten se hodí vždycky (na pizzu, do těstovin).
    Jediné, čeho budeme mít (jako každý rok) opravdu hodně, jsou mišpule. Nejíte to někdo? Mně stačí tak miska-dvě na chuť, zavařování jsem kvůli pracnosti dávno vzdala (i když zavařenina z mišpulí je vážně dobrá, taková netradiční), pro zbytek nemám využití; na vypálení toho je zas málo. Nechcete někdo? Odběr cca v listopadu.

    1. Jé, mišpule, ty já moc ráda na džem. Ale u nás v zámeckém parku pomrzly, takže letos nebude. Což je blbé, protože u nás pomrzly i ty špendlíky, kterých je normálně všude hafo.

      1. u nás na Ronovsku zmrzlo všechno,takže ani ořechy ani špendliky,,rybíz..nic..jen pár tře´šní pro ptáky…jablíčka jsou malinká a postupně je jabloňky pouští..

        1. U nás pomrzlo všechno jen na starých jabloních jsou maličká jablíčka, no a potom trochu rybízu který nestojí ani za trhání, je drobný.

  5. A ještě taky kamarád vyrábí vynikající ořechovku, ořechy se mají sklízet na Jana, ale letos je prý všechno pomrzlé.

  6. Co se týče Jana, mám jednu úžasnou vzpomínku…
    Jezdíváme na jih za manželovou rodinou. A v jedné vesničce v Bílých Karpatech nás v podvečer vyzvedli na svoji džungloidní zahradu, kde jsem poprvé a naposled uviděla svatojánské broučky. Byly jich tisíce a bylo to něco úžasného.

    1. Ty jo! To muselo být něco…
      My jsme mívali svatojánky na horách, ale byly jich v nejlepším případě desítky 🙂

    2. To způsobuje ta džungloidost. Letos zatím neposekali západní část luk před lesem. To není země to je zahrádka. Kvete všechno možné, lítá všechno možné (hmyzofobisti by nebyli nadšení), ale těch motýlů, všech možných barev a velikostí! Nádhera, zkusím sehnat starostu, ať to ještě nechají, aby se motejli mohli rozmnožit.

    3. My máme broučky každý rok na (brněnské) zahradě a ano, je džungloidní. O víkendu to prověřím, chystáme se tam.

    4. My míváme svatojánské broučky i u nás. Zahrada teda není džungloidní… no… jen trochu, no :D.

    5. To musí být krása…. Tady jsem je neviděla, zahrady jsou tady opečovávané a sousedovo džungle je samý náletový strom, zejména břízky a spousta chroští všeho druhu, tráva moc ne.

    6. Luciferovi broučci…ono se řekne svatojánský brouček-světluška, ale to,čím svítí je luciferin 😀 …jsou na Beaveru i na Seči..a u rybníka v Ronově taky…

  7. Hmm hmm – tak už bylo svatýho Jána! No, ani letos nebudu dělat ořechovku (ještě mám bohaté zásoby po mamce), na kterou se trhají ořechy právě o tomto svátky (nebo nějak kolem něj) – samozřejmě „ze súsedovýho!“ 🙂 🙂

    Já bylinky nesuším, ale Jeník ano a to čajovisko (abych ho pak na rok vyhodila do kompostu, protože si ho zapomene v zimě vařit). Takže už tam má nějakou tu meduňku, lipáčí a kopřivu. Jo a modrá tráva (hadinec), z níž čaj dobře staví, se už taky suší.

    Matylda je dobrá, ta už má i marmiládu (jak říkával taťka). Já letos zatím dvě várky sirupu – jeden bezový a jeden lipový s mátou. Marmeládu budu vařit až z trnek, možná se letos hecnu a udělám i povidla v troubě.

  8. Hm, letos nic nesuším, ale mám dvě malé várky marmelády (muchovník a třešně). Vzhledem k tomu ulepenému vedru, co panuje v poslední době, se na víc asi nezmůžu. Dneska v noci mělo pršet, ale nespadla ani kapka (v Brně lilo). Asi si i zemědělci mysleli, že buide pršet, protože včera nahonem sklízeli velké zralé makové pole. Sebrala jsem si na okraji pár makovic na případnou výzdobu 🙂 Mám totiž pocit, když jsem na to koukala, že jich na poli dost zůstalo a kombajn je jen polámal.

    1. Nás včera minula opravdu velká fronta – bylo to jak začarované. Zvedl se vítr, viděli jsme černo a prd. Noc byla teplá a no… ulepená:)) Jak píšeš.

      1. Ráno v sedm bylo už dvacet stupňů a vzduch byl opravdu „lepivý“. Myslely jsme, že dáme trochu delší vycházku za ranního chládku, ale ten se jaksi nekonal – takže jsme ji zkrátily a byli jsme tomu rádi všichni. (Ehm, ta shoda podmětu s přísudkem mi z toho pravopisu ve větě dělá pěkný guláš 🙂 !)

        Taky jsme včera vyhlíželi déšť a prt! Uvidíme, jestli nedojde něco dneska, máme tady pěknou deku a špatně se dýchá.

      2. U nás se včera večer přehnal pořádný liják a pršelo ještě půlku noci. Takže máme řádně zalito. Jak začne svítit slůňo – bude zase “prádelna”. Jo u nás = střední Morava, Přerov

        1. Olinko, tady pod Hostýnkem to řádilo jak o dušu. Bouřky, lijavce,jeden za druhým. Okolní obce byly zatopeny nánosy bahna. U nás naštěstí nic neb všechno funguje jak má. 🙂

      3. Včera tady nepršelo, třebaže se cosi navečer hnalo, ale kdoví kam.
        Dneska to vypadá taky na pěkný pařák, byli jsme nakoupit a když jsme přijeli, přihnaly se kočky a rozplácly se na dlažbě v předsíni 🙂 Začínám si pochvalovat starý, studený kamenný barák, na který jinak celý rok nadávám 😀

  9. Z jiného soudku – zajímá mě vás názor.
    Blíží se čtenářsky nejmrtvější týden roku – překoná i Vánoce 🙂
    tak přemýšlím – nechat převážně Chatník?
    Proložit Chatník mým drabblením? Jinému autorovi v tuhle dobu prostě vydat dílo nemůžu – nebylo by to fér:))
    Co myslíte? Pořád se nemůžu rozhodnout.

    1. No počkej, já myslela, že bude literární léto jako obvykle! Jinak já bych Chatník přece jenom sem tam proložila něčím jiným. Nebo aspoň sem tam dala téma na kecání…

      1. Bude! Už mám hezkou sbírku 🙂 Ale s autory začnu až od 8. července, to už je zase aspoň část čtenářů na značkách 🙂

    2. Já jenom mám malý dotaz: Nešlo by nějak udělat, aby bylo hned vidět, o čem to chatník bude? Nebo třeba Ti poslat návrh na chatník? Já bych totiž měla jeden námět a byla bych ráda, kdyby mi ostatní napsali, jak to vidí oni

      1. Napiš to kdykoli (už jsem zvědavá:)) Může být víc témat do diskuze 🙂 Jinak mi klidně napiš. Princip by měl být v té spontaneitě – co koho kdy napadne…

    3. já nebudu na síti, jsme na Lichnici a máme tam lukostřelnici…pro návštěvníky zříceniny…

  10. Bylinky suším, právě teď mátu. Nějak se mi pošpatnila sušička, ale šikovný Bimbo ji zprovoznil. Sláva mu

    1. Sláva mu, on je pašák a krucajda a hele ho!

      Mátu dnes dosouším, taky v sušičce. Kluci tvrdí, že čeho je moc, toho je moc a že raději budou dobrovolně ve škole. 🙂 Tomu říkám kouzelné bylinky!

      1. Já mátu z duše nesnáším, tudíž nepěstuju, tudíž nemám co sušit, natož z toho dělat čaj 😀

  11. Dobré ráno, dobrý den, dobrý čas já přeji všem. Dobrý večer, dobrou noc, ať se vám všem daří moc.

    Není to moje básnička, ale dá se u ní udělat rozcvička. Na každé DOBRÝ tlesknout, na konci verše lusknout, na každou jinou slabiku klepnout do kolen. Tímto zdravím jednu úžasnou paní sbormistryní, která ji používá na začátku zkoušky.

  12. Tak třeba: je tři dny po Svatém Janu, slavili jste nějak? 🙂 A sušíte bylinky? Do kuchyně nebo léčivky?

    1. Neslavila jsem jinak než okouzleným pohledem. Letos je moc krásné jaro i začátek léta – tedy z mého pohledu. Ty nekonečně dlouhé večery mám ráda, nejspíš proto, že zase tak dlouho nevydrží, pro mě je to prázdninová záležitost.
      Ty jo, taky vás ve vnímání roku ty prázdniny tak ovlivnily? Pro mě nějak byly vrcholem roku:))

    2. Jo a k bylinkám. Jdu sklízet svoji historicky první větší úrodu cibule. Sušíte tu nať? Pokud ano, jak drobně nakrájenou? V sušičce?
      Poprvé čelím situaci, že mám víc zelené cibulové natě, než spotřebuju:))

      1. To by mě také zajímalo. Mám uříznutou, zatím pověšenou hlavou dolů na balkóně, asi dosuším v sušičce. Takže uvítám dobré rady.

          1. Mile Pú nic z toho mé oko rysí tež četlo strašnou zvěst než jsem brýle uchopila a smysl dala věc

      2. nakrájenou a na velkých arších papíru na půdě..aby na ni nemohlo slunce, ale byla na vzduchu a přes tašky ji hřálo slunko..
        do sušky dávám jen houby, jabka atd..bylinky a natě ne..ty suším postaru..

        1. Hm, že bych zamořila půdu? Máme čistou, ale přímo nevětranou. Tedy, je tam okénko pro kominíka, ale blbě se k němu dostává.

        2. Já ten bezový květ sušila taky na novinách na půdě, je tam tma, ale je vedle v místnosti pootevřené okno. Za prvé se mi nechtěla vytahovat sušička 😀 , ale hlavně jsem nechtěla manipulací s tou suškou po usušení přijít o pyl, který by podle mne asi opadal.

    3. Přehlédnutý dotaz – ano, slavili jsme, syn je 24. 6, MLP 25. 6. Vlastně se jmenujou stejně, ta verze z 25. 6. je kvůli chorvatskému tatínkovi, přál si to tak.

      1. A to mně nikdy nedošlo, že se jedná o stejné jméno… v podstatě. A přitom je to tak logické (hm, letěla jsem se mrknout do kalendáře, abych věděla, o čom je řeč 😉 )

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN