BTW: Odpady a odpadky

Dívám se zamyšleně do kalendáře. Kruci, nebudu doma na popelnicový den! To je pořádná komplikace. Nad jejím řešením se musím zamyslet – a patrně požádat sousedy o pomoc. Popelnicový den je totiž v naší vísce pouze každou druhou středu, takže ho určitě nechci zmeškat.

 

 

Vždy, když předtím procházím dům a zbavuji ho odpadků, myslím s vděčností na to, že mohu. Že někdo přijede a postará se. Pořád si nemyslím, že je to samozřejmost. Stačilo by, aby služby párkrát vynechaly a máme problém. Sakra velký problém!

Ovšem může být i hůř. Zkuste si představit – myslím, že většina z vás má své zkušenosti – že vám přestanou v bytě nebo v domě fungovat odpady. Nejen u dřezu nebo umyvadla, ale i na záchodě. Nevím jak vy, ale já jsem v tomto ohledu kapku panikář. Kdybyste jako já nějaký čas bydleli ve starém činžáku, kde prastaré stoupačky měly tendenci hnát svůj obsah výš, měli byste fóbii taky.

Umyvadlo i vana odtékaly víc než váhavě a žádný zásah instalatéra tomu nepomohl. Nešlo o akutní závadu, bylo to systémové. Nepříjemné, ale dalo se s tím žít. Záchod byl horší. Když už se mi podařilo úspěšně spláchnout, nikdy jsem nevěděla, co se k nám vrátí. Obvykle to byl náš příspěvek i s posilou. Málokdy jsem se cítila tak bezmocná, jako ve chvíli, kdy se před mýma očima začala záchodová mísa zezdola sama od sebe plnit. Ta hrůza – zastaví se to včas? Většinou ano, ale doteď s sebou se strachem trhnu, pokud voda z toalety neodteče odpovídajícím způsobem.

A tak bych dnes chtěla vzdát hold všem, kdo se v naší společnosti starají o to, abychom se neutopili ve… ve špíně. Poděkovat jim, protože dělají práci, která je zásadní, a přesto nemá potřebný společenský kredit. Věřte, že pokud by nefungovali, nános civilizace by se v naší společnosti rychle rozpustil.

Vím, že je to na nedělní ráno poněkud nečekané téma. Ale je důležité o něm promluvit.

Přeju vám krásnou, čistou a voňavou neděli:))

 

Napsáno pro ČRo Hradec Králové, 2024

 

Tak co – taky jste zažili odpadové trable? 🙂 Přiznám se, že to byla velmi aktuální událost, která mě k tomuto tématu přivedla:))

Aktualizováno: 23.6.2024 — 18:46

34 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Třídíme všechno do téměř úplného vytřídění. 🙂 Na to je MLP kadet! Na plasty máme obecní průhledné pytle,kvůli kontrole, co v pytli je, páč někteří lidi jsou čuňátka,dále určený svozový den, kameru ve svozovém místě. Jeden den večer uloženo, druhý den odvezeno. Odpady máme nové a závěsné WC. Zatím nemám špatné zkušenosti ale u syna v PR, byla v činžáku kanalizace špatně položená a při větších zátěžích měli ve sklepě veselo, zvláště při povodních. Byt prodali a koupili dobře neb nový slouží po velké opravě všeho. Zaplať pánbu za fukční kanalizace,obecně a taky za systém odpadů, který se pořád vylepšuje.

  2. Ano, velice důležitá práce. Ve Vancouveru je běžné dávat pri posledním vyvážení popelnic před Vanoci popelarum obalku s přáním a trochu penezi ci malý dárek. Jedna známa jim dávala na popelnici svačinu, když potřebovala, aby odvezli vic, než je povoleno :)).

  3. Tak s tridenim neni problem, u bytu konecne pochopili, ze musi byt vice kontejneru na plasty nez na smesny odpad. Konecne mame pred panelakem dva kontejnery na plasty a tri na smesny odpad. Kdyz byl na plasty jen jeden, tak byly samozrejme vytridene plasty nahazene i v kontejnerech na smesny odpad. 🙂

    1. Přesně tak. U nás už veliké kontejnery asi před rokem zapustili do země, takže jsou i výrazně obsažnější, jen je občas problém do nich procpat velké pytle.

  4. U nás s tím problémy nemáme.
    Ale můj mladší syn umí spolehlivě ucpat záchod toaletním papírem tak, že se modlím, aby to nepřeteklo.

    A co jsem si vzala mého druhého muže, tak u nás třídění jede ve velkém. Máme několik košů na různý odpad a třídíme o 106 i na chatě.

  5. K tomu bych jen řekl, pozor na taková ta plastová vonítka, nebo nádržky na ty různobarevné čistící a vonící gely, co se zavěšují za okraj WC mísy. To je hrozná zrada. To když tam omylem spadne, tak to dokáže spolehlivě ucpat.

      1. ale ne, jen Inka prostě umí třídit tak,až se TAJÍ DECH..takže jak mám teď popelnici na plasty, kompostér, popelnici na směsnej odpad…tak třídím podle Inky 😀

        1. Tak to se hlásím do klubu 🙂 Popelnici na domovní odpad mám nejprázdnější – popelnice na plasty bohužel překypuje, je jich moc – a to vůbec nekupujeme balenou vodu. Pak mám popelnici na kovy (konzervy – psí jídlo, občas plechovky od nápojů), nádobu na nápojové kartony (ten pytel plním víc než půl roku), krabici na papír a kompostér. Musím říct, že díky snaze obce usnadnit třídění už snad třídí i minulí ignoranti.

          1. jj, o pytlích jsem se nezmínila, plechovkovej máme taky a klasické železné neděle tu jsou 4 x ročně…

  6. Pámbuzaplať, nynější domov má hodně dobře dimenzovaný odpad (vše nové), takže péro 🙂 🙂 zatím může klidně relaxovat a rezivět. Jediný problém je, že v okamžiku, kdy jsme měli osadit do domovní šachty koleno, nikde nebylo (kovidová doba) a tak tam byla dána zaslepená rozbočka. Což má za následek, že se tam sem-tam usazuje použitý papír a je nutno jednou za pár dnů do šachty hrknout kýbl vody, aby balast pohnul směrem ke kanalizaci.

    Jinak my máme tak hodně pány popeláře, že nejednou nám vyprázdnili popelnici, i když jsme ji zapomněli dát k silnici – máme ji u vrat za zaparkovaným autem.

    P.s. taky poctivě třídíme (Jeník poctivěji než já) – naštěstí máme popelnice na klasický tříděný odpad (papír-plasty-sklo) do třiceti metrů, kontejnery na specifický odpad (použitý olej, kov, elektrospotřebiče) maximálně do 100 m a sběrný dvůr na vše ostatní zdarma (kromě pneu, za ty se platí).

    1. Klobouk dolů před vašimi popeláři! 🙂 U nás by to nešlo, ani kdyby byli ochotní – kvůli psům je vždy důkladně zamčeno 🙂

    2. A já musím vozit tříděný odpad skoro tři km daleko a tak se někdy naštvu, hlavně v zimě když je špatná silnice a … třídím jen papír od ostatního. Máme jen popelnici na směsný odpad ale tu nenaplníme za čtrnáct dní. Máme kompostér a kamarádka má slepice. Sběrný dvůr nemáme bezplatný a sběrný kontejner je otevřený jednou za čtvrt roku a jen na půl hodiny.

      1. Hm, tak my nemáme sběrný dvůr a velké kontejnery se přistavují na jaře a na podzim. Pokud nejedeš hned, už se tam nic nevejde. A pokud náhodou nejsi v tu dobu doma (ví se to tak dva týdny dopředu), můžeš počkat dalšího půl roku…

    1. Ráda jsem potěšila oko.
      Přes dvacet let jsem žila zhruba deset kiláčků od KH, ale Stříbření jsem nikdy naživo neviděla (MLP nesnášel davy, zato miloval les.)

  7. Tak naštěstí se mi tyhle problémy jaksi vyhnuly. Jak u našich, tak v paneláku bylo vše funkční. Tady byla ze začátku žumpa, ale poměrně hodně brzy jsme se napojili na veřejnou kanalizaci, která vede těsně vedle silnice u našeho domu.
    Popelnice se vyváží každý čtvrtek, někdy mám pocit, že nedělám nic jiného, než vyvážím popelnici před vrata, jak mi ten čas tady splývá 🙂
    Odpad poctivě třídíme, co jde, tak na kompost , od obce jsme dostali kompostér, papír, um. hmota, sklo a obaly od mléka a pod. nosím do příslušných kontejnerů, mám to kousíček, při cestě do obchodu.

    1. my jsme museli roky vozit tříděný odpad k některému ze stanovišť, co byly na vsi. Nic nebylo úplně blízko. Takže se stávalo co? Vozila jsem odpadky na výlety 😀
      Dnes je to pohoda – máme pytle od obce a tříděný odpad prostě vystrčíme ve středu před vrata. No a popelnici vyvážejí sice až den poté, zato kolem páté ráno. Takže ji taky vyvážím na cestu ve středu – ale až večer.

  8. Na chatě a později na chalupě jsme měli sucháč. Jeho vykydávání bylo velká připomínka, jak je třeba si vážit kanalizace.

  9. Odpadové trable znám veůlmi dobře, protože jsem vdvakrát bydlela v bytě z první republiky, kde byla původní kanalizace. Umím zacházet s instalatérským perem, ale stejně šílím, když oidpad neodtéká, jak má. Naše momentální potíže jsou z kuchyně, která je daleko od hlavních stupaček a odpad v podlaze má malý sklon. Průtočníky s vybavením a kamerou z nedaleké vesnice už znám.

    1. Jo, pero je mocnější než meč, i to instalatérské. Taky umím. 🙂

      My si na chatě druhým rokem užíváme luxus napojení na kanalizaci. Nemusím hlídat naplnění žumpy, objednat fekální vůz, skončila nejhorší noční můra, totiž že fekál při čerpání zapne zpětný chod.

      Takže díky za kanalizace.

      1. JJ, to je dokonalé, to si budu pamatovat – instalaterské pero je mocnější než meč. V našem století určitě! 🙂

    2. malej kompresor a profouknout (na odtok nasadíme na tiskárně zhotovený trychtýř, zapneme kompresor a stačí chvilka…ale zácpu bych tím neléčila 😀 ..si tím pomáháme v kuchyňce v práci..už ho ani nikdo neuklízí, prootže před odchodem domů nebo když si po obědě všichni myjí nádobí, to holt někdo „přicpe“

    3. Výměna stoupaček je v bytě pěkný opruz, ale nefunkční nebo špatně fungující stoupačky jsou děs. Tam fekál nepomůže:))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN