BTW: Ari a Rex mají narozeniny, a my máme přání jediný…

…ať jsou tu s námi spokojeně a ve zdraví co nejdéle! 🙂 Ano, je to tak. Ari a Rex mají narozeniny ve stejný den, 14. ledna, a dělí je přesně deset let. Ne, určitě jsem nevybírala štěně podle data narození. 😛 Ale když jsem na tu shodu přišla, měla jsem dojem, že je to jakési… znamení:))

 

Jak na tom momentálně oslavenci jsou?

 

Ari (Narya White Ancilias) je jedenáct let. Celkově se, myslím, cítí dobře, i když ta její kolena! Jak se jí dařilo projít životem s vrozeně bezchybnou páteří, kyčlemi i lokty, její stav teď výrazně ovlivňují následky ošklivého úrazu, který měla v sedmi letech. V prudké otočce na blátě uklouzla a málem si utrhla levé koleno. Léčba byla zdlouhavá, obsahovala tedy i delší dobu kulhání.

 

Mimi Aryška

 

Vyléčila se, ale bohužel tak vznikl základ pro pořádnou artrózu, která ji poslední dva roky už opravdu trápí. Nicméně léky pomáhají (už je to Librela), takže Aryška si s chutí aportuje, hraje s juniorem a občas vyběhne i za zvěří. Naštěstí už opravdu jen vyběhne a rychle se vrací, takže konečně jsme s ní dospěli do stádia, kdy vodítko používáme jen ve městě (kde ho z principu používám vždy).

 

S hračkami od chovatelky

 

Jak po Berryině smrti zmlkla, zpomalila a ztratila jiskru, s příchodem Rexe opět ožila. I když zpočátku jen proto, aby nám dala na vědomí, že TOHLE ona doma prostě snášet nebude! Jistotu, že ho nehodlá sežrat, jsem měla až za tři dny po příchodu štěněte. Na opravdové přijetí nás nechala čekat skoro tři týdny…

Teď je z ní spokojená rozmazlovací tetička. Že je pořád ještě ve skutečnosti alfa poznám jen ve zřídkavých okamžicích, kdy Rexe jedním zavrčením umravní. Jinak to z mého pohledu vypadá, že jí mladík co chvíli doslova skáče po hlavě. Dovolí mu toho tolik, že občas zasahuju já – z obavy o její zdraví. Junior umí být jak vystřelená dělová koule.

 

Slečinka 🙂

 

Rex (Gandalf z Bramogrodu) je momentálně nohatý puberťák, který si jen těžko vzpomíná na věci, které jsem ho naučila předtím, než mu hormonální vzepětí odclonilo větší část mozku. Podařilo se mi navázat na předchozí výchovu pouze v případě, že jsme v klidném prostředí bez větších vzruchů. Pak předvádí dokonce i velmi slušné přivolání. Ovšem pokud by se objevila zvěř nebo pes ochotný si hrát, vyrazí na první signální a mozek nechá daleko za sebou.

 

Skočná fenka! 🙂

 

Další problém máme s chozením na vodítku. Jakmile ho něco zaujme, táhne jak zdivočelé spřežení. Přitom jindy učení přístupný je! Třeba to štěkání při chystání jídla se odnaučil prakticky okamžitě poté co zjistil, že každé zaštěkání mě v podávání krmě zastaví. Chytrý je dost, učí se snadno, jen nesmí mít mozek zaplavený adrenalinem. Což je samozřejmě opravdový problém.

 

S tetičkou Berry 🙂

 

Kde je správné používání pamlsků, když si jich z jakéhokoliv důvodu vzrušené zvíře ani nevšimne? Sice jsem nezkoušela krvavé syrové maso, ale jiné dobroty ano. V klidu na běžné pamlsky reaguje dobře, díky tomu cvičíme aspoň doma.

 

„Co jste to sem přinesli???“ Ari a malý Rex

 

Pomalu se mi podařilo odbourat velmi nebezpečnou hru, kterou s námi začal hrát někdy na deseti měsících. To něco popadl do huby a začal kolem běhat s jednoznačným „o co, že mě nechytíš?“ V takovém případě ignoroval jakékoliv povely, nedalo se k němu ani přiblížit. Takže základem bylo nikdy si nevšímat a nebrat do ruky cokoliv, co v té tlamě nosil.

 

Skočný pejsek!

 

Za druhé jsem místo přivolání začala intenzivně cvičit sedmi a lehni – na dálku 🙂 Když to akceptoval, začala jsem k němu (sedícímu nebo ležícímu) chodit a dotýkala se ho. Nebylo to zpočátku snadné, snažil se utíkat, abych mu nevzala jeho poklad. Přesto se to dařilo – bez pamlsků. Ty samozřejmě nechtěl, měl přece svoji kořist.

 

Malý Rex mě neopouštěl ani v koupelně… 🙂

 

Zatím se zdá, že tento přístup nějak funguje. Když mi u královédvorské nemocnice utekl si zaběhat kolečka s přátelským greyhoundem, který – stejně jako Rex – vesele neslyšel jakýkoliv povel své paničky, byl to právě zblízka zařvaný povel „sedni lehni“, který honičku zastavil a já mohla udýchaného delikventa lapnout a uvázat. Jsou to jen začátky, ale počítám, že časem i Rex svůj mozek dohoní 🙂

 

Uměl koukat velice vážně!

 

Jinak je pořád dobromyslný, milý a láskyplný pes. Pravda, trochu hromburác. Pokud píšu (v křesle) a on se cítí citově deprimován, nacpe se mi půlpsem na klín, jako když byl ještě štěně, zalehne notebook a snaží se mi olíznout cokoliv, na co dosáhne – obvykle je to nos. Mazlí se rád. Rozlišuje dospělé a malé děti – k těm je o hodně jemnější. Což nezabrání tomu, aby je sem tam omylem nesejmul přátelsky mávajícím ocasem.

 

A běhat! 🙂 V lese byl odmalička, jako všichni ostatní.

 

Mimořádně miluje Patricka. Myslím, že jsme svědky vzniku moc krásného přátelství. Když minule děti odjely, Rex našel v horní koupelně jeho kalhoty od pyžama. Popadl je do zubů, přinesl mi je do kuchyně a hodil přede mě na zem s jasnou otázkou: „Kalhoty jsem našel, ale kde je kluk?“ 🙂

 

Ve spaní pokud možno vždy spolu…

 

I když to na první pohled nevypadá, je láskyplný i k Ari. Snaží se být u ní co nejblíž, ať jsou vzhůru, nebo odpočívají. Pokud spí, snaží se jí aspoň maličko dotýkat, stejně, jako když byl maličký. Ale nejdojemnější je jeho noční dohled. Není to tak dlouho, kdy Ari odmítla chodit doma po schodech a začala spát dole, na gauči v dětském pokoji. Rex, do té doby spící převážně u mé postele, začal spát na podlaze pod schody. Odmítl jít jinam, takže jsem mu tam na noc začala dávat pelech.

 

Pořád je tak trochu mimi 🙂

 

Brzy jsem zjistila proč. Ari si nikdy moc neuměla říct když v noci potřebovala ven – obvykle jen nesměle koukala. A teď nahoru do ložnice ani nevyjde. Jistě, dveře máme vždy otevřené a hlasitější zakňučení mě obvykle probudí. Obvykle… Takže se do toho vložil Rex. Spí dole a pokud Ari potřebuje, vyběhne nahoru a někoho z nás vzbudí. Mám to ověřené.

 

Chlupatá skartovačka

 

Jednou byl velmi naléhavý v jakousi nelidskou hodinu (kolem třetí ráno). Vylezla jsem rozespale z postele, sešla po schodech a… u zadních dveří už stála hodně neklidná Ari! Otevřela jsem, ona vyběhla na zahradu a Rex pomalu vyšel za ní. Sedl si na zadní schody, nikam nespěchal. Zařídil, co bylo třeba. On se venčit nepotřeboval:))

 

Čekáme na pánečka aneb socializace v Pardubicích na nádraží 🙂

 

Jsem velmi vděčná, že jsme zase aspoň na nějaký čas dvojpsí. Tiše, ale o to víc doufám, že nám to ještě nějaký čas vydrží.

 

Moji milí 🙂

 

Aktualizováno: 14.1.2024 — 20:31

36 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Dede, tvoje psí dvojka si plné zaslouží tu všechnu chválu a obdiv v komentářích a já se přidávám včetně chvály za milý článek. Oba huňatí medvídci až moc rychle vyrostly, zato ale do krásy a gratuluji jim k narozeninám. Nad malou Ari dohlížela Berry a teď má Ari na starost Rexe – teď ona předává výchovné šťouchance, které sama zažila „od tety Berry“ :). Fotky jsou úžasné, to společné spaní (aby Ari nebyla sama) je dojemné. Moc ti přeji (a Martinovi též), že jste zase dvojpsí a Ari i Rexovi mnoho radostných let hlavně ve zdraví.
    Hm, dříve jsi o psí dvojce psala jako o Ariberry, krásně to ladilo sluchu. Měla bys najít spojku i tady Arirex, Rexari …. 🙂

    1. Děkuju, Maričko 🙂 zatím občas volám Arirexi, ale prostě to není ono. Ten zvuk, jako Ariberry to prostě nemá 🙂
      Ovšem nechtěně se nám doma objevil Anorex 😛 Však víš… co chvíli řeknu „ano, Rexi…“ a už je to tu! 😀

  2. Ari a Rex jsou bezvadná dvojka a že mají narozeniny ve stejný, to určitě není jen tak! 🙂 Ať jim společně vydrží zdraví a veselá mysl ještě hooodně dlouho!
    P.S. Poněkud se začínám obávat puberty, poněvadž u nás v 8 měsících snad ještě nenastoupila a i tak je to nářez! Právě jsme se vrátili z nákupu psího oblečku – byli jsme ve 3 prodejnách, já i MLP jsme úplně strhaní. Poněvadž ten pes sice umí chodit u nohy, ale to nesmí být v dohledu jiný pes, člověk, pták, auto…. natož regály plné zajímavých věcí!

    1. Jak ti rozumím! 😀 Kdy o něm napíšeš? No tak, nenech se prosit 🙂

      V sobotu jsme byli celý den v Praze, na různých místech, jak jsme potřebovali hodně věcí oběhnout. Psy jsme měli s sebou, jinak by byli příliš dlouho sami.
      No a Rex se choval doslova jak utržený ze řetězu! těch úžasných pachů! Nerada to říkám, ale snažil se nás vláčet od jednoho bobku k druhému (smajlík mlátící hlavou do zdi). Tramvaje, autobusy, sanitky… nic neřešil, ale existence tolika dalších psů ho fascinovala. Nakonec se mohl očichat s mladým maltézákem, jehož pánečka naši psi nijak nerozhodili, takže mu to seznámení dovolil (to se tady nepovede). Rex byl v sedmém nebi… vůbec, když jsme skončili u Andyho a on měl najednou k dispozici všechny děti:))

  3. hodně zdraví, dortík z masa, ať Vás těší každá trasa…

    no prostě se mějte fanfárově, Ari a Rexi…

  4. Ari a Rexi, všechno nejlepší! Dělejte páníčkům ještě hodně, hodně dlouho radost! Dede, krásné, láskyplné psaní,díky! Vím , co je být dvojpsí. 🙂 Sledovala jsem Arišku po odchodu Berušky, byla tak smutná a teď je ten rozdíl vidět.úplně z ní sálá radost a už se zase směje. Tak ať to tak zůstane co nejdéle. Samá srdíčka!

  5. Tak oběma oslavencům všecko nejlepší, Arišce co nejpevnější zdraví, Rexovi brzký návrat mozku ;-))
    Ať jsou spolu ještě dlooouho!
    krásné fotky 🙂

    1. Děkujeme 🙂
      V ten mozek moc doufám! Už proto, že moje a Rexovy síly jsou jaksi vyrovnané 😉

  6. DEDE krásné povídání. Ari i Rex byli jako štěnátka nádherně ňuňací a i teď jsou moc krásní.
    Žijete si spolu moc nádherně.

    Jako kočičí a bezpsí obdivuji, že je možno pejsky vychovat.
    U kočky to nelze. Že by jsi na ně křičela nebo je nedejbůh uhodila, to neexistuje. Už by ti nikdy nevěřili a mysleli si, že je chceš zabít. Já bych je nikdy neuhodila. Nedovolím si ani zvýšit hlas a ani křivý pohled. Oni se umí hrozně urazit.
    Ale stejně je mám moc ráda.

  7. úžasné okouzlující šelmičky jsou oba dva…lišky podšité 🙂 vypadají spolu tak šťastně! kdybych je měla popsat literárně, jsou jako dva horští duchové…bílá Paní Sněhu a šedý Pán Mlhy 🙂 přeji za celou naši smečku ještě hodně radostných a rozverných let s oběma.

      1. to není mlha v hlavě, to je maskovací kouzlo 😀 on je v ten moment kočkou a ty, jak známo, poslouchají jen to, co chtějí a co jim libě zní 🙂

  8. Krásné a láskyplné povídání a krásní a spokojení psi!. A ty fotky – ani bys skoro nemusela psát, ty fotky řeknou skoro všechno :-). Je vidět, že je máš přečtený do posledního chlupu :-).
    Tak přeju hodně šťastných let a hlavně zdraví a zase zdraví. A páníčkům pevné nervy, ona ta puberta je děsná, ale není – naštěstí, natrvalo :-))

  9. Ale to je krásný článek se vzpomínkovými fotkami. Ari byla tuze ňuňu štěňátko, takový malý lední medvídek a fotka s Berry je prostě kouzelná. Stejně tak je kouzelné foto Ari s malým Rexíkem – tam opravdu vidím ty otazníky s vykřičníky kolem Ariščiné hlavy 🙂 .

    CO se týká Ariina bolavého kolena – opravdu držím palce, ať je co nejdéle v pohodě. A zároveň prosím o přidržení palců tento pátek, protože Fram jde na operaci obou loktů… a pak na nás myslete další měsíc, kdy bude potřeba ho udržet v klidovém režimu. Doufám, že se z nás za tu dobu nestanou alkoholici, neb předpokládám, že budeme muset naše duševní zdraví sem tam podšprajcnout panákem marhulovice.

    1. Palce držím, tuším, o co jde. A o zoufalství klidového režimu vím své – Rexe a jeho růstové bolesti mám pořád v živé paměti.
      Budu na vás myslet!

  10. Hezké, moc hezké čtení! Vyřiď prosím srdečnou gratulaci oběma i s přáním, ať se všichni těšíte ze své společnosti ještě dlouuhoo!
    Fotka Ari nad přineseným štěnětem je výmluvná. Není třeba slov! 🙂

  11. To je krásné a láskyplné povídání!
    Oslavencům přeji všechno nejlepší a hlavně Ari pevné zdraví. Ale to vám všem!
    Můj, dle veterinářky, napůl chromý kůň mě tahá na vodítku a chvílemi si poskočí. Naposledy před jejíma očima 😀 Evidentně tu diagnózu nebere na vědomí.

    1. Oni když chtějí, dokážou spoustu věcí i bolesti odignorovat. Bohužel většinou jen dočasně…
      Držím palce, ať si může ještě dlouho nezbedně poskočit! 🙂

  12. Krásné hlásání!
    Nejvíc mne ale dostala fotka Berry – ta hříva! Dede, máš nádherné psy, přeju ať Ari slouží zdraví co nejdéle a Rexovi mozek co nejrychleji (psí puberta je STRAŠNÁ).

    1. Berry byla úžasná 🙂 Jen jsem ji musela stříhat, protože v praxi byly ty chlupy skladiště spousty přírodnin (a špíny).
      Puberta je hrozná. Naštěstí mám pořád trasy, kde může být Rex na volno, takže můžeme trénovat. Ale ne u vesnice – tady je tolik zvěře, i před domem, že ho z vodítka nepustím. Nechci, aby si ochutnal štvanici…

  13. Tak ať jim to spolu dál dobře jde 🙂 Rex je zlatíčko, vidím v něm některé aspekty Karamelčiny povahy a ty umí udělat život o dost zajímavější 🙂

  14. Dede, jsou úžasní.
    Takže, jak se zpívá, štěstí, zdraví a paničce pevný nerv. 🙂 Ať vám to spolu ještě dlouho klape.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN