„Měla by se dotrhat jablka,“ padlo na chalupě během kávové pauzy. Sluníčko svítilo, obloha byla modrá, prostě ideál. Švagrová mi podala z půdy bedny, popadly jsme kýble na padančata a šly trhat. Společnost nám dělaly psice a dvouletý synovec.
Na stromě byly jen zbytky po letošní obří úrodě, která už částečně prošla moštárnou, sušičkou, štrůdlem, zavařovačkami a teď je bezpečně uložena v policích nebo v bečkách. Nepřipadalo nám, že by toho bylo mnoho.
„Ondro, to je fuj jablko! Zase hryže shnilý!“
„No, asi mu připadá měkčí.“
Rozhodně jsme se nezatěžovaly s žebříkem. Zahrada je na svahu, takže pokud nemáte sofistikovaný modernější model s posuvem, nýbrž dřevěný dvoják po dědečkovi, je lepším řešením česáček na teleskopické tyči. I když to zvýší počet padančat.
„Světluško, nedělej, že tam ňufáš myš!“
„Pes a myš?“
„Jo, předevčírem vzala do huby uschlou placatou! Čuně!“
Jablka nahoře v koruně se trhají špatně. Taky z toho bolí za krkem. Ale byla krásně červená. A bohužel dost červivá, jako ostatně letos skoro všechny. Jenže moravské hospodyňky jsou kolenovrtky a nenechají nic napospas J
„Karamelíno, ty se mi zdáš! Tam ne! To už není naše zahrada! Ježišmarjá, zas jsi plná kudlibabek!“
Troška jablek hodila tři bedny a čtyři kýble padančat. Svůj příděl padančat jsem prohnala sušičkou. Kačka upekla štrúdl. Ondra doma nenápadně pečlivě nakousl všechna jablka v dosahu, takže to vypadalo, že v desátém patře paneláku řádí myš.
Tak doufám, že zvládneme něco udělat i s tím zbytkem 🙂
Jak jste letos zpracovávali svoji úrodu vy? 🙂
Jablka nemáme, neb naše jediná jabloň, co jsme měli na naší malé zahrádce, pod tíhou jablek (i když měla podepřené větve) praskla a zlomila se, a to byla jablka ještě nezralá. Nicméně jsme zásobeni od známých a sousedů, nouzí netrpíme.
Já mám jablka nejraděj tak, jak jsou,v buchtách a tak už to není ono.
Já mám ráda z jablek cokoli… i ta přírodní jabka 🙂
MLP povídal“ještě jeden koláč a zabiju tě“, asi to nemyslel vážně neb ten včerejší jsemna plechu přikryla útěrkou a když jsem přišla z prochajdy bylo půl plechu pryč. Letos byl třešňový,meruňkový,jahodový,švestkový a jablečný, pokaždé trochu jinak ale hlavně rychle.:-)
nasbírali jsme tři bečky švestek našim chatařům,dostaneme naturálie,oni sami nasbírali taky nejmíň tři bečky a doma mají taky. Valaši jsou nezničitelný. Jablka mi dovezou z Valach a ořechu jsme jim nachamtaly taky neurékom. Můžou se znovu svajbovat, na koláče a cukroví je všeho dost. Díky přírody, vypadalo to s tebou napřed bledě ale pak jsi dokázala,co umíš! Kdo ví jak bude příště, Matyldo, chápu tě!
šmánkote, to je zase překlepů, to mám z těch kocourů :-))
Jenny, něco nového na kocouří frontě? Už jsou vidět? (inlove)
Jo, Melíšek II.,ten černý se mazlí a mazlí.Damík-rezavec, už byl na šoacíru ale na schodek na něho blafla Conča, tak se lekl a schoval se. Conča byla poučena a vyčítavě na mně čučí. Jenka dole ujká a žárlí, že se odcházím mazlit. Tak uvidíme dál.Oba už si dali gourmetku a granulky.(h)
Tak je to na dobré cestě!
díky, Jenny, tohle máš u Nejvyššího Kočky zapsané velkým zlatým písmem 🙂 jsi skvělá kočičí (a psí) máma (f)
Jenny, to jsou bezvadné zprávy! (inlove) jestlipak napadlo přednostu, že mu kocouři vyrovnávají ve smečce podíl mužského elementu? Vždyť s tebou, kočkami a fenkami byl v rodine „jedinej masitej“ (rofl)
Milá Jenny, zapomněla jsem komentovat „vedle“ tak dělám tady. Jsi prostě skvělá kočičí zachránkyně v nouzi nejvyšší a moc a moc ti děkuji, žes k sobě vzala ty dva tak nečekaně osiřelé kluky kočičí ! Vedle jsem si přečetla, jak jsou zatím „neviditelní“, ale oni se určitě časem ukáží. Určitě pomůže to, že jsou dva a že se znají. O tom, že se u tebe budou mít blaze ani na vteřinku nepochybuji.
No a jabka? Tak žádnou jabloň na zahradě nemám, takže když mám chuť na jabka, nebo je potřebuji do pečení, musím si je koupit. Musím říci, že mě udivuje, jaká bohatá úroda ovoce – jablek, švestek – nakonec byla, přesto, že Evropa letos tolik trpěla horkem a suchem? Když vidím (třeba na fotkách od Vave), ty ovocem přetížené větve, nejde mi do hlavy, odkdu stromy vzaly sílu (vlhkost), nejen aby se ovoce vůbec vytvořilo, ale i dozrálo? No příroda je mocná kouzelnice.
Občas přece jen sprchlo nebo to dopadlo jak u Dede- jablek moc, ale malinká.
Sirotci se aklimatizují. 🙂
Klucííí už mají novej domov a novou „mámu“..já ti moc děkuju…. (inlove)
Tak u nás se poprvé jablka proměnila v mošt a je úžasnej – ten mošt! Kupovaný jablečný džus nemám ráda, přijde mi, že je jen sladký. Náš mošt je taky sladký, ale mezi tím má spoustu dalších chutí, protože naše jabloně jsou velmi staré dámy 🙂 Ta, jejíž jablko je na fotce, je neznámého původu, tak druhá, co masivně rodí, by měla být matčino.
Mladá jabloňka (Šampion, myslím:)) měla letos jablíčka tak malá, že vypadala jako přerostlé třešně a skoro všechna byla červivá – už na stromku. No, co už. Snad bude příští rok lepší – letos je u nás sucho extrémní…
Jo, ještě podotýkám, že moštárna v Dubenci mošt pasterizuje, tak ho mohu mít uložený normálně v garáži, což je úleva, 66 litrů člověk přece jen chvíli pije, i když se dělí s rodinou a přáteli:))
My máme u chaty na pozemku starou jablůňku. I ona letos se obsypala plody. Má malá, ale moc dobrá jablíčka. Jsou jen na jídlo, jsou fakt malá.
Jinak spoustu jablek jsme dostali od švagrové. Tak se bude péct štrúdl.
Staré odrůdy bývají výborné. Ne všechny, taky máme na chalupě tak mizernou jabloň, až to hezký není, ale děda měl třeba James Grieve a to byla skvělá jablka.
mňam, štrúdl 🙂 v sobotu upeču a Ondra by k němu mohl vyrobit vanilkovou omáčku, aby to bylo jako v Rakousku v kavárně (olizovací smajlík). ale i bez ní to bude fajn. jablka kupuji na trhu od domácích sedláků, protože den bez jablka pro mě není kvalitně prožitý 😀 a ještě přicestují jablíčka z Moravy od rodičů MLP – sklízeli ze sadu vlastního i po staříčkovi :-)letos jsme vybílili sklep, tak se uvidí, jak se tam jablkům bude líbit.
Já mám letos pocit, že mi štrúdl leze už i ušima 🙂 Chtělo by to nějakou jinou buchtu 🙂 S jabkama!
Minulý týden jsem dělala hrnkovou buchtu s jabky – 2 hrnky mouky, 1 hrnek cukru, 4 větší jabka na hrubo strouhaná, 4 vejce, 1 kypr, 1/2 rozpuštěné kostky másla, 2 lžičky kakaa – všecko zhňácat dohromady (já tam ještě cvrkla mlíka, protože se mi zdálo těsto hodně husté), namatlat do vymazané a vysypané vyšší formy jakéhokoli tvaru a upíct na 150 °C (cca 40 minut). Docela jedlé (rofl) – příště tam frknu ještě nasekané ořechy.
jo to je starej osvědčenej recept..tu dělám, když potřebuju buchtu rychle….
drobenkovou vláčnou dělám tuto: začátek podobně jako Yga…těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru (mix tmavý-krystal nebo vůbec tmavý), 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla, 1 hrnek mléka, tři lžíce bílého jogurtu, 3-4 vajíčka podle velikosti ( oddělit žloutky, z bílků sníh), prdopeč, citrkůra, špetka soli. postup: tradiční, těsto nalít do vymazaného a vysypaného pekáče, navrch: poklást jablky nakrájenými na plátky nebo nastrouhanými nahrubo, promíchanými se skořicí a cukrem a zakápnutými citronem, zasypat drobenkou. a pečeme do růžova 🙂 vlažné fajn, vychlazené ještě víc 🙂 chce to výrazná, šťavnatá jablka, z Goldenů to musíš doplnit šlehačkou a kopečkem zmrzliny, jinak je koláč fádní.
Obrácený jablečný koláč, z pěti velkých jablek, 26cm forma v průměru 🙂
Formu vymažme máslem a posypme třemi lžícemi krystalového cukru. Na to poklademe oloupaná nakrájená jablka na 1cm plátky. Zbytek jablek nastrouháme a dáme na to. Poklademe plátky másla (70g na lístečky). Na to nalijeme těsto (ušleháme 3 vejce, 180g polohrubé mouky, 180g cukru krupice, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva) a dáme péci na 160 stupňů Celsia na cca 30 minut.
Teď to nejtěžší 😀 – vydržíme to a vyklopíme z formy, až když je vychladlá, jinak se potrhá.
Ad loupání jablek: Neloupala jsem a taky dobré.
Když to máš vyzkoušené , tak zkusím taky neloupat. 🙂
ještěš je před vyskládáním obal ve skořicovým cukru..je to ještě lepší….
Hraběnčin koláč – malinko pracnější, ale výbornej a spotřebuješ klidně 1 kg jablek!
Těsto z 45 dkg hladké mouky, 15 dkg tuku, 25 dkg cukru, 4 žloutků a 1 prdopeč se rozdělí na třetiny, z toho 1/3 putuje do lednice a 2/3 na plech. Na těsto se postrouhají na hrubém struhadle jablka, posypou cukrem, příp. skořicí nebo skořicovým cukrem nebo i kokosem. Na jablečnou vrstvu přijde sníh ze 4 bílků a nakonec zbytek těsta z lednice, nastrouhaný opět na hrubém struhadle. Po upečení u nás nutno monitorovat, aby se spravedlivě dostalo na všechny zúčastněné. 🙂
tak tento koláč úplně zbožňuju 😀 domácí bude vůbec skvělý, asi se do něj taky pustím – mňam a olizovací smajlík 🙂
jo a do těch jablek můžou přijít i ořechy, nasekané nadrobno 🙂
Jablečné mufiny od Possum (ale spotřeba jablek není velká, což je aktuálně spíš nedostatek):
2 hrnky nastrouhaných jablek (já teda neloupu ani nestrouhám, prostě nakrájím na kostičky, přijde mi to lepší), 1/2 hrnku cukru (dávám o něco míň), 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 2 hrnky mouky(kromě hrubé cokoliv), prdopeč, 2 lžičky skořice (opravdu tolik!).
Moc nám chutnají.
Chtěla bych žít na venkově a mít přístup ke všem těm jabloním podle silnic, z nichž jablka hnijí v příkopech.
ta z příkopů jsou plná výfukových zplodin… to si raději udělej výlet k nám do kraje, nebudeš se moct rozhodnout, která jablka na trhu raději :-)a taky tu máme minimálně tři šlechtitelské stanice, které prodávají svoje výpěstky..
prosim tě na silničkách III. třídy moc aut nejezdí a emise mají mnohem nižší než kdysivá…
A hlavně v benzinu už není olovo a plynné zplodiny řeší,dnes už povinné, katalyzátory, i když takový dědeček traktor čoudí a smrdí pořád stejně.
Dámy, některé recepty znám, ale jiné vypadají báječně- díky za rady!
Díky za pěkné jablečné recepty. Byla byste některá tak hodná a dala je na Hady, ať nezapadnou?
Je to tam (chuckle)
já bych si dala jabkový knedlíky a nebo jablečnej kompot…..
zrovna chroupu červené jablko od sadaře 🙂 kompot by byl taky fajn 🙂
kompot je moc dobrý z renet. Jenže kde dneska najdeš renety? Jedině u cest nebo u silnice. Od silnice ale na ně nemám chuť. Jsou to staré odrůdy.
Letos se jablka ani nemusí sladit. Zjistila jsem to v neděli když jsem zapomněla do tvarohu pod dát kromě vanilkového cukru ještě normální cukr. Kompot jsem také nesladila.
Ta fotka s červeným jablíčkem je přímo sugestivní – jdu si pro jabko! Jinak naše jabka jsou ještě částečně na stromech a částečně v bednách. Taková červená taky máme.
Fotka s jablkem je stejného původu jako ty včerejší- ze zahrady u Dede. Já jsem sklízela sladká tmavě červená, na stromě vypadají jako ojíněná, ale po otření mají taky lesk jak blesk.
Mládež navezla mošt do mrazáku a jinak se zuby nehty bráním
Nějaký mošt mám v mrazáku taky, ale spousta jablek je v bečkách 🙂
taky bych si dala, ale mám malinkatej mrazáček…
když seženeš mošt, mrazák je k dispozici 😀
Sharko,dělávala jsem mošt do Pet lahví. Mošt zahřát asi na 80stupňů – ne víc – a horký nalít do petek a hned zavřít Ty se sice smrsknou, ale mošt vydržel až do jara. Co tady v okolí zavřeli moštárnu, mám utrum