BTW: Hříšná vášeň zmrzlinová

0703dar3_1Jdu po sluncem rozpálené pěší zóně a snažím se bojovat s tím pokušením. Kousek ode mne je cukrárna a v té cukrárně prodávají zmrzlinu. Skvělou zmrzlinu! Tedy podle mých standardů:)) Mají totiž široký výběr ovocných dřeňových. Naposledy to byla jahodová, rybízová, meruňková a hrušková. A taky citronová – moje nejoblíbenější.

 

Samozřejmě bych se měla zmrzlinám obloukem vyhnout. Cukr, tuk… znáte to. Celá dlouhá léta mě to nedělalo nejmenší problém, zmrzliny jsem mít mohla, ale rozhodně nemusela. Když jsme si v Norsku a v Anglii kupovali zmrzlinu po dvoukilových baleních, jedlo ji jen moje mužstvo, které posléze vykazovalo známky jisté závislosti na této pochoutce.

Což o to, oni by si tu závislost rádi zachovali, ale návrat do Čech znamenal v tomto ohledu kruté probuzení. Prostě v supermarketu tady téměř není možné sehnat smetanovou zmrzlinu – všechno je nacpané rostlinným tukem.

 

0703dar1

 

Což o to, takové ty paskvily, které se pro jistotu ani nejmenují zmrzlina, ale mražený krém, to je na každém, jestli si to koupí. Štve mě ovšem, že stejně vypadající zmrzlina globálních výrobců, jakou jsme kupovali třeba v Anglii, neobsahuje smetanu (jako tam), ale rostlinný tuk. A přitom ta zatracená věc stojí stejně!

Protože rostlinotukové zmrzliny nejíme, skončili jsme vlastně s domácím mraženým mlsáním – čest zůstala (aspoň v Tescu) jen ruské zmrzlině, ta je pořád ze smetany. Jeden čas jsem dělala tu domácí zmrzlinu, tu ze smetany a salka, ale po čase mě přešlo nadšení. Vždyť půlka radosti ze zmrzliny je v tom, že je to potěšení zcela bezpracné!:))

 

0703dar2

 

Ta moje výše zmíněná hříšná vášeň zmrzlinová se u mě rozvinula vlastně až po návratu z Anglie, když jsem mohla zase začít mlsat zmrzliny takzvaně domácí a převážně dřeňové. Vedle těch z cukrárny Gloria, miluju tradiční zmrzlinu prodávanou v Praze ve Světozoru (točená jahodovo-banánová), v podstatě cokoliv od Myšáka a vždycky mě utáhnete na citronový nebo limetkový sorbet. Tedy popravdě… na každý sorbet!:))

 

0703dar3

 

A tak dnes v diskuzi otvírám letní zmrzlinové téma – však nám k tomu počasí ladí:)) Jakou zmrzlinu máte rádi vy? Smetanovou, dřeňovou… klasické příchutě nebo rádi experimentujete? Točenou nebo kopečkovou? U nás nebo v cizině? Je u vás zmrzlina pochoutkou jen sezónní, nebo ji máte rádi pořád, bez ohledu na počasí? Pojďme si povídat o zmrzlině a mlsání:))

Aktualizováno: 2.7.2015 — 15:11

105 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. za dva týdny budu s chrisem v česku na dovolené, tak si zajedeme do stráže pod ralskem, je tam výrobna výborných zmrzlin, asi 350 druhů, a z toho nejmíň 140 druhů prodávají každý den v cukrárně. jenom bude moc těžký si vybrat!

    1. Když jsem tam byl, bylo to jen 102 druhů, ale bylo to mimo sezónu. I tak je to problém si vybrat 😀

  2. Nejlepší zmrzlinu jsem jedla u mé kamarádky minulý týden. Byla domácí, dělaná ve zmrzlinovači a tudíž z pravé šlehačky a luxusní čokolády, která byla ve šlehačce napůl rozpuštěná a napůl nastrouhaná ve větších kouscích. Invenční byly přidané čerstvé višně. Zmrzlina byla doslazená lžící agávového sirupu, sladká byla jen náznakově. Lahůdka… Jak nemám vůbec chuť na sladké, tak tohle mi učarovalo a já začínám pokukovat po zmrzlinovači. Byl by to báječný vánoční dárek 😀
    Vzhledem k tomu, že zmrzliny sním velmi málo, tak když už tak už, kupuju si luxusní od Häagen Dazsu nebo Bena Jerryho. A pak mě to popadne a kyblík sežeru celej. A zas je na půl roku klid.
    Zmrzliny jsem se naposledy přejedla na Gardě v Sirmione. Jejich porce jsou obrovité, dali jsme si s Nielsíkem každej dva kopečky. Já to vzdala v polovině, Nielsík dojedl, bylo mu pak děsně zle a do večera strávil den zelenej na pokoji.

    1. Vidis, Kastanku, to by mne bavilo – vymejslet chutove kombinace na zmrzlinu. Jist bych to pak uz moc nemusela. To same s marmeladama. Vzpomnela jsem si, ze ty delas vyborne marmelady; viz diskuze na aukci. (h)

      1. Hani, mě právě baví vymejšlet a ochutnávat a jíst to taky nemusím, prže nejsem na sladký. Jen čokoláda tvoří čestnou vyjímku. Zvlášť teplá sladká jídla byl můj celoživotní problém. Jednou ročně jahodové knedlíky a dost. A tuhle jsem měla zmrzlinu – slaný karamel. Taky byla skvělá.
        Jinak jsem nedávno četla skvělou knížku od Susan Jane Gilman – “The Ice Cream Queen of Orchard Street”, v češtině Zmrzlinová královna. Hlavní hrdinka, která vydobude v Americe z ničeho zmrzlinové impérium, mě bavila, protože se postupem času z klaďasa přetavila v záporáka a člověk se jí ani nedivil. Kromě toho jsem se dozvěděla, jak se dělala kdysi zmrzlina a její výroba v současnosti.
        Jinak můj starší synek zmrzlinu nejí, protože je to moc studený 😀 Mávám!!!

        1. Kaštan, mám doma skleničku od té tvé skvělé aukční marmelády, protože je krásně nesmytelně popsaná – tak tiše doufám, že mi ji třeba u příležitosti Aukce znovu naplníš (y) (h)

          1. Již jsem zakoupila želírovací cukr, ale do aukce jsem se – když byl termit – nepřihlásila, neb jsem si válela šunky v nemocnici.
            …mám takový jeden nápad a to třešně s čokoládou. Jenže na to musím někde sehnat dobré, kyselejší třešně, nebo ideálně višně a v tom to nejspíš bude váznout.
            Ále, zkusím vyprsit svá neexistující prsa a něco uplichtit 😀

  3. tak jsem dnes jela krmit Karolíně košky a v galerii tuším Fénix (nebo Harfa? sakra teď nevím) měli pěkné ovocné zmrzliny, tak jsem se ulakomila na dva kopečky, JENOM dva, páč byly za 25 kaček :O

    citronová plus višňová – ale trošku mi pak přišlo, že jsem úplně pitomá, protože za 50 kaček jsem mohla mít v Lidlu té zmrzliny litr!!!! 😀

    vám se cena 25Kč za jeden kopeček nezdá silně přehnaná?? (whew)

    1. Milá Bedo, přečetla sis někdy co zmrzlina z Lidlu obsahuje? Já ano. Pan Linka vyráběl také ovocnou zmrzlinu, banánovou a jahodovou. Nebyly v ní žádné podivnosti jenom to ovoce a byla taky drahá. Já o glukosový syrup a všelijaká „éčka“ a jiné přídavky nacpané do zmrzliny opravdu nestojím. A jelikož pan Linka už v Götebořicích dávno není budu si muset koupit přístroj na vyrábění zmrzliny a stát se samozásobitelem. 😉

      1. milá Kočko, jak bych ti to řekla? no, nečetla – jenže mně je to prostě fuk, víš? 😉 (rofl)

      2. Velká kočko,Lidl má levnéí výrobky, al ei značkové ..záleží na spotřebiteli,co si kooupí…ne všechno z Lidlu je špatné..to by toho obchodníka roku nevyhrával..a pak, kdykoliv s edělasjí nějaké testy pro spotřebitele, Lidl obsazuje první nebo druhé místo v kvalitě..a leckdy to vyhrávají právě ty jeho levné verze..ne vše levné je špatné..takže tak….

    2. Bedo, je to hodně, ale ta cena může být opodstatněná, pokud je to vynikající zmrlina a dostaneš jí celou „kouličku“, tedy ne takové to seškrabané půlcvakátko 😛

      1. Dede, kopeček byl tak střední, úplná koulička to nebyla (shake) … a zmrzlina jo, byla dobrá, sorbet s kousky celého ovoce (inlove) … no, holt tam kolem dokola možná nemají moc konkurenci, tak nasadili – těch 25 bych možná i skousla, ale pajcka byla prostě hříšnej peníz (sweat)

    3. no, já si myslím žes na to naopak vyzrála – kdybysis koupila ten litr, snědla bys ho taky na posezení (jak sama píšeš) – takže ses o nic neochudila, naopak máš k dobru, že nebudeš tlustá 😀

  4. A zapomněla jsem na zmrzlinu svého dětství a myslím, že kdo je z okolí Pardubic nebo jezdíval v 70 a 80 letech přes ně, že vystoupil a než vlak odjel,doběhl si do nádražní haly na výbornou italskou vanilkovou točenou za 2 kačky…když jsme jezdily jednou za měsíc za tetou do domova důchodců,tak cestou zpět mi ji mamka vždy koupila, nešidili ji tam, byla vyhlášená..kde jsou ty časy…kde je tý zmrzlině konec..

    1. Sharko, jasně! Tu si pamatuju – hnali jsme se koupit ji, když jsme přestupovali na libereckej rychlík (inlove)

  5. Nemám ráda zmrzliny z rostlinného tuku a pracně studuju složení na krabicích- takže v Penny skoro není co koupit a to bych si ráda vzala i drahou. Jiný obchod tu není… Všechny ty Magnumy a spol jsou na mě moc sladké, to si radši koupím Míšu. No a včera jsme s evraceli z bitvy z Německa, kde bylo úplně vražedně, a těsně za hranicemi nám autobus zastavil na velké benzince. Naštěstí jsme šla jako jedna z prvních, tak jsme urvala tři Míši, co se choulili v rohu mrazáku. Vedoucí benzinky otráveně přinesla krabici nanuků, když těch 40 lidí nic jiného nechtělo- myslela jsem si, že i do Krušných hor dorazil intenet a vědělo se, že bude vedro, tak si mohli nakoupit zásobu…

    1. tak já ti něco Matyldo povím, když jsme vyprahlí po bitvě a dekorování došli v tom vedru do hospody Na Bojišti v Chlumu, tak nám hospodská sdělila,že NENÍ PIVO..jen lahváče…málem jsme se rozbrečeli…maj akci jednou do roka,kde můžou vydělat a oni neobjednaj….i když je vedro..taky jsme nechápali..takže jsem se vydali zpet do hospody u muzea Války-K Myslivcům..tam měli Svijany (whew)

      1. Přesně, tohle nechápu. Mohli vydělat tolik, kolik jindy za 14 dní. Kdyby předpověď říkala 14 stupňů přes den, tak asi tolik kšeftů mít nebudou, ale v tom vedru? Ale už jsme to zažila víckrát, třeba v prosinci na velkém conu v Brně v hotelu Slovan, kde ti klidně v sobotu řeknou, že se pivo v pátek vypilo a další není…přitom si myslím, že zajet do pivovaru, velkoskladu nebo Makra se dá i s osobákem a nejspíš tam budou i o víkendu. Z toho mi logicky vychází, že majitelé restaurací brutálně bohatnou i tak a dalších kšeftů jim není třeba, spokojenost zákazníků je pro ně taky prázdné slovo, tak nač se snažit.

        1. „maj akci jednou do roka,kde můžou vydělat a oni neobjednaj…“

          tak to fakt nechápu (shake) … a pokud má pravdu Matylda v tom, že „brutálně bohatnou i tak“ – tak je asi lépe nepsat, co člověka napadá (punch)

          1. Jo, taky jsem to zažila. Sharko, tys byla u Chlumu? Když jsem jela v pátek z nahrávání, tak jsem viděla jezdce i pěšáky, plno lidí v kostýmech… moc se mi to líbilo, tak jsem blikala a zdravila (a jela opatrně kolem) a oni taky mávali a bylo to fajn. Pak mě jich bylo líto – v tom šíleném vedru.
            No, Matylda si totéž užila v tom Německu… ostatně, tak zmrzlina nedošla, co? 😛

            1. byla Dede a na příští rok si to zapiš a jeď se dívat bude 150.let od bitvy na Chlumu..bude to velký a stálo by to za reportáž v rádiu… 😀

  6. Ahoj, tak hlásím, že nájezdníci už odjeli a já pomalu půjdu chytat a likvidovat resty 🙂 Bylo to moc fajn a potrvdila se mi pravda odvěká, že děti u babičky zlobí míň, než když jsou s rodiči – a to nejsem babička dovolující všechno (nemám ráda nevychované psy i děti, vnoučata nevnoučata:))
    A Patrikem byla legrace, už toho spoustu umí, pěkně povídá a když si to tu zase pořádně všechno prohlídnul, tak se chvílemi i zastavil 😛 Chybí mi… ale po těch devíti dnech si na druhou stranu zase ráda vypiju kafe v klidu (chuckle)

    Jak se máte, co děláte v tom strašném horku? (wave)

    1. Milá Dede, tak jsem sem zaskočila, abych nejmladšímu Ruščákovi „Jášamovi“ pogratulovala k jeho 2. narozeninám (prostě se mi vrylo do paměti, že se narodil na Jana Husa!). No a zjišťuji, že vnouček už je pryč. No možná jste slavili s předstihem a malý Patrik tentokrát svůj dort poctivě papal, místo loňského „matlání“. A že sis ho užila Ti moc přeji.

      Máme tu od čtvrtka kamarádku, bude u nás ještě celý příští týden. V pátek jsme všichni jeli znovu na borůvky. Byla jich tam stále úžasná kvanta, přímo trsy, jejichž váha skláněla větve až k zemi (takže sám majitel říkal, že borůvek je letos až moc). My během dvou hodin natrhali rovných 9 gallonů (34 litrů). Kamarádka si 3 gallon odveze, já mám další dva v lednici pro švagrovou a zbytek zpracovávám v troubě (výhoda, protože u toho mohu klábosit, stačí jen občas promíchat). Takže momentálně je vanilková zmrzlina součástí hustých borůvkových koktejlů, které popíjíme na schlazení. Ale jinak bych si dala všechny zmrzliny, která máš Dede na obrázcích – vypadají vééélmi lákavě a já zmrzlinu miluji.

      1. Maričko, slavii jsme dopředu, Patrik měl moc dobrý dort ozdobený vlakem – jak jinak, že 😛 Vypadá to, fascinace železnicí přeskočila už do čtvrté generace a v naší rodině jede ve třech různých větvích (chuckle)

        A to snadné česání borůvek trošku závidím. Já mám moc ráda ty naše lesní, ale nemám trpělivost je sbírat kuličku po kuličce ve větším množství, než dvakrát hrst do pusy (wasntme) Ale zase té krásy lese! 🙂

    2. Nase mama v Olomouci ma prisny zakaz vychazet ven. Bratr ji nakoupil vse potrebne a zda se, ze mama posloucha. Kdyz jsem s ni mluvila vecer ceskeho casu po Skypu, tak se prubezne obkladala mokryma uterkama, ma v loznici zapnuty vetrak a zatahnute zaluzie.

      1. Hanko, to je fajn, že maminka „poslouchá“. (h) To vedro je dost hrozné, už proto, že u nás se spíš jistíme proti zimě, že… pro pohodlný život v takovém horku má přizpůsobené bydlení jen minimum lidí.

  7. Maďarsko, léto 1982. V cukrárně u cesty měli čtyři druhy zmrzliny. Třešňová, meruňková, asi višňová a buď jahodová nebo malinová. Obrovské kopečky, a ta chuť.
    Jinak polárkový dort jako základ pro domácí pohár.(mleté vlašské ořechy, rybízový sirup, nebo rum nebo vaječný koňak nebo griotka)
    To byla oblíbená radost mé maminky.

    1. Ano, kdysi jsem měla zmrzlinu v Budapešti a bylo to pro mě jako zázrak. I když já si s Maďarskem spojuju víc „objev“ langošů a vařené kukuřice prodávané na ulicích 🙂 Mňam – milovala jsem oboje!

          1. Tak halaszle jsem objevila mnohem později – když jsem po vejšce pracovala v Košicích a v rámci praxe jsem se potulovala s geodety při výkupu pozemků na zdvojkolejnění trati Košice – Rožňava. Tam jsme byli na samé hranici, často i za ní a tam jsem poprvé ochutnala opravdové halászle… doprovázené trochou bílého vína a bylo děsné horko a byl to opravdu zážitek k zapamatování 🙂

      1. V 90tým v červenci jsme byly s Janou ve Vídni. No, byly jsme jak u vytržení kolik druhů zmrzliny tam bylo. Bylo strašné vedro, skoro jako teď a ve stánku před Sch“onbrunem /nejde mi to napsat bez chyby/ jsme si dali nejdražší zmrzlinu mého života. Tehdy jeden kopeček v přepočtu za 70 kaček. Ale byla vynikající.

  8. ááááách, božínku, co je tohle za téma? (headbang)

    vždyť já se musím přiznat ke své snad největší váchni, a tou je právě zmrzlina!!!! (h) a to skoro jakákoli, to snad ani nebudu vypočítávat, jen mi nějak nejede vanilková chuť… ale jinak je mi srdečně šumák co v ní je (blush) , když je dobrá, tak jsem schopná sežrat litr na jeden zátah – přesněji řečeno bych sežrala i víc, jenom si jí víc prostě nikdy nekoupím, a to právě proto 😀

    trochu se divím, že dosud nepadlo jméno Míša – byl vynikající dřív, pak ho chvíli prodávali po revoluci s ošizenou polevou, ale brzy se vrátili k dobré hořké… no a mňamka je taky ve vaničce, áááááách, škoda že tu není dostatečně mlsný smajlík :* … kdysi jsem se jím cpala ve velkém, potom jsem se před dvěma lety vytlustila přes léto na zmrzlinách o osm kilo!!! 🙁 … tak jsem se jim už vloni vyhýbala (a vytlustila se na ovoci, ale to sem teď nepatří) – letos jsem si povolila jednu za měsíc, teda tu litrovou (jen škoda že mi nikdy nevydrží na několikrát)

    jako dítě jsem měla nejraději jednoznačně citrónovou a tato láska mi zůstala, jen jsem ji postupně rozšířila na mnohem širší záběr (sweat) … no, to bych se mohla rozepisovat dlouho, dlouho… možná víc vám napoví obrázek (chuckle)

    http://img16.rajce.idnes.cz/d1603/9/9196/9196749_22a4d530b4eec1966b1c6c6c161f7372/images/DSCF2178.jpg

    1. koukla jsem na obrázek. ty máš fakt ráda zmrzlinu viď.
      vanilková je nudná ale míšu i jiné tvarohové zmrzliny jsem milovala, další věc co v anglii nemáme

      1. ano, opravdu MILUJU zmrzlinu!!!!! (h) (h) (h)

        na tom obrázku mám myslím 13 kopečků (blush)

    2. Bedo, tohle VSECHNO snis na posezeni? To ani statny junak v nejlepsi forme a nejvetsi vaze by snad na posezeni nezvladnul. Ale budiz ti prano, devce. (inlove)

      1. Hanči, ten druhej pohár se šlehačkou a už nevím co bylo pod ní je sharky!!! ona mi to jen podstrčila, abych vypadala joooooo nenažraně (d) (rofl)

        ale ten s těma zmrzlinama jo, bez problému (h) – však píšu že sním litr a zamáčknu slzu, že víc toho nebylo (chuckle) … bylo to zhruba jako tady v článku ta poslední fotka dole (inlove)

        1. Bedo, když je horko a zmrzlina je dobrá, tak tě dokážu pochopit 🙂 I když moje (zatím) maximum bylo 5 kopečku – nejdřív tři a pak dva 😛

  9. dede, nejlepší zmrzlinu svého života jsem měla tak před třiceti lety v místku kde nsem vždycky jezdila na léto za babičkou. zmrzlina byla krásně smetanová a bylo v ní hafo jahodových kousků, ale ze zavařených jahod. to jsem nikdy předtím ani potom neměla. jinak zmrzliny moc nejím, jenom v létě, můj oblíbený v česku je citronový sorbet, a potom pistáciová. ale to v anglii moc neseženu, tady jím haagen dasz, a mám ráda carte d’or s rumovýma hrozinkama, a občas magnum pistáciové, malinové, nebo čokoládové.

    1. Wendulko, to je zajímavé – zmrzlina ze zavařených jahod… ale věřím, že v kombinaci s velkolepou smetanovostí to musel být zážitek (wave)

      1. zmrzlinu z vařených jahod mají v cukrárně v Přelouči a jde hooodně na odbyt…

  10. Zmrzlinu mám moc ráda a máš pravdu DEDE, že u nás, abys dobrou zmrzlinu pohledal.

    Se slzou v oku vzpomínám na doby mého mládí a studia na střední škole v Domažlicích. V podloubí tam prodávali skvělou kopečkovou vanilkovou a jahodovou.

    A zmrzlina v Itálii, ta je téměř dokonalá.

    Míša

    1. Míšo, Zmrzlina v Itálii je nejen skvělá, ale způsob, jak ji nakládají špachtlemi (pokud to ještě dělají, už jsem tam nějakou dobu nebyla) – ten mě fascinoval snad ještě víc! To byly porce, když už se člověk na tu zmrzku dal! 🙂

  11. Úplný OFF TOPIC, nezlobte se za to na mě. Ale jsme tu většinou lidi zvířecí a tady jde o zvířata.
    Včera se v Praze řešil naprosto otřesný případ týrání koček. Kočky už jsou v bezpečí, do péče si je přebral útulek Srdcem pro kočky ve Vrbičanech u Kladna. Spousta informací na jejich webu a facebooku a na facebooku Kočičí pohlazení. Pozor při prohlížení, některé fotky jsou opravdu jen pro otrlé, v životě jsem neviděla nic horšího. Jestli někdo trošičku můžete, pomozte, náklady budou určitě mimořádné.

        1. To je děsné. Pošlu jim příspěvek… ale bude za tohle strašné týrání vůbec někdo zodpovědný – a potrestaný???

  12. Čas od času si dám ruskou, z té necítím to „něco“, co mi vadí, kromě toho ve vesnickém COOPu toho moc k dostání není, tedy když nepočítám ty s rostlinnými tuky. Ale nedávno jsem si fakt mlaskla: poprvé jsem viděla nanuka s příchutí rakytníku, tak akorát vyvážená sladkost a kyselost – to jsem si po dlouhé době pochutnala.

    1. MaRi, ruská zmrzlina je dobrá, jen mi vadí to balení – když bych ji chtěla sníst na ulici, budu ulepená až hanba.
      Jinak se objevil na trhu borůvkový Míša – to je dobrota! Doporučuju… objevila jsem ho kupodivu v krámku v sousední vesnici, běžný ještě není.

  13. Za mých mladých školních let většina cukrářů zmrzlinu šidila a někteří za to i seděli v kriminále jako škůdci socialismu. Škůdci to byli ale chutí, zmrzka byla většinou samá obarvená zmrzlá voda. Nejlepší zmrzlinu jsem jedla v těch letechv Praze, bylo to u nějakého obchoďáku v podloubí, zmrzlina byla čokoládová a dosud na ni vzpomínám. Pak jsme jednou byli se synečkem v Maďarsku u Balatonu a tam jsme chodili do soukroumé cukrárny,která tam v 80. letech byla a měli nejmíň 20 druhů,v ovocných byly opravdu kusy ovoce,ostružiny, maliny, jahody, vyzkoušeli jsme všechny, óóó, lahoda. Jinak si dám zmrzlinu jen odzkoušenou jinými a taky tak 3x v létě a dost. Ale lákavá zmrzlina je, to zase jo.

    1. Vzpomněla jsem si taky na oplatky, do kterých se za mého mlada dávala kopečková zmrzlina, ty byly téměř nepoživatelné, chutnaly jako polystyrén.

    2. Mari, v podobném vidění jsem byla začátkem osmdesátých let v Košicích – tam dělali zmzlinu Jugoslávci (tehdy) a byla úžasná, pro člověk od nás v neuvěřitelném množství příchutí. Mě tehdy nejvíc udivila punčová – byla na mě moc sladká, ale obsahovala rozinky a byla zvláštní, tak jsem jí taky občas neodolala 🙂

  14. Mým favoritem je jednoznačně čokoládová zmrzlina, případně v kombinaci se stracciatellou. A pak mám ráda kornouty jako je Pierot nebo Cornetto, čokoládové nebo vanilkové. Těším se vždycky na čokoládu ve špičce kornoutu. 🙂 Jo, jsou tam ty rostlinné tuky, ale zase tak často si je nedám, jen párkrát za sezónu.
    Občas dělávám domácí zmrzlinu, jak píšeš, Dede, ze smetany a salka – používám karamelové a přidávám nastrouhanou čokoládu. To je ale pořádná kalorická bomba!
    V dětství jsem milovala Eskymo, s kokosovou příchutí, stálo celých 50 haléřů. Nevím, jestli se ještě (nebo už zase) vyrábí, ale nevzpomínám, že bych ho viděla – docela ráda bych si tu chuť zopakovala.

    1. Hančo, Eskymo prodávají v malých obchodech, řekla bych, že je to Coop, nebo jiný vesnický řetězec. V supermarketech jsem si ho nevšimla (což neznamená, že v nějakém není:)) 🙂

  15. Zmrzlinu v podstatě ráda nemám, skoro nikdy si ji nedávám. Je na mě moc sladká a ta, co se běžně všude prodává, mi vůbec nechutná. Přesto u mě ale vášeň pro zmrzlinu párkrát v životě propukla.
    1. Smetanová pistáciová zmrzlina z Domu potravin na Václaváku – moje dětství a mládí. Milovala jsem ji, byla skutečně smetanová, skvělá. Nebyla jsem líná dojet si na ni přes půl Prahy.
    2. Smetanová čokoládová zmrzlina z budapešťské tržnice – další vzpomínka z dětství. Byla hladká, krémovitá, tmavohnědá, skutečně čokoládová. A že Maďaři nevaří z žádných náhražek, byla ze skutečné smetany. Každý rok, co jsme jezdívali na Balaton, jsem se na ni těšila, cestou tam i zpátky.
    3. Dřeňová citronová zmrzlina z ostrova Ischia – před pár lety jsem tam byla na dovolené. V ulici před hotelem mě zlákala v minicukrárně – byla sněhobílá a vypadala tak svěže, že jsem si ji koupila a zažila malý zázrak. Nejlepší zmrzlina mého života, kyselá, vonící citronem. Aby ne, když se Ischia pyšní pěstováním citronů!
    4. Kapitola sama pro sebe byla ruská zmrzlina v Rusku v zimě. Dvakrát jsem byla v prosinci v Sankt Petěrburgu – sníh, mráz, krátké dny, námořníci v černých kabátech, zamrzlá Něva i moře. Kupovali jsme si smetanové válečky obalené v tmavé čokoládě. Mana nebeská. A navíc se dobře jedla, v tom mrazu prakticky netála.
    Moje maminka zmrzlinu milovala, i tu obyčejnou. Vždycky měla v mrazáku polárkáč. Když jsem jí chtěla udělat radost, stavila jsem se pro zmrzlinu na Náměstí Míru. Z bývalých záchodků na stanici tramvaje je tam mrňavá kavárna a v létě tam prodávají báječnou zmrzlinu. Dávají ji i s sebou do termokelímků. Mají i dobrou citronovou (i když na tu ischijskou nemá).
    Maminka taky často vzpomínala na léto 1945. Žila v Plzni. Američani prý s sebou měli limonádu v prášku. Nějaký podnikavý plzeňský cukrář to s nimi vykšeftoval a dělal z toho prý „vodovou“ zmrzlinu. Prý byla báječná. Bůhví jaká byla, v té radosti ze svobody se asi zdála báječná, ať byla jaká chtěla. A Američani prý za domácí jídlo dali ze svých zásob cokoli.

    1. Na tu pistáciovou od Domu potravin na Václaváku taky vzpomínám, byla snad nejdražší v Praze, točená stála asi 2,50, nebo něco přes 2 koruny, jiné zmrzlin byly za 1,50 ale byla výborná!

    2. Ano, potvrzuju tu pražskou pistáciovou 🙂 Naprosto skvělý citronový sorbet jsem měla na Sicílii, možná to bylo podobné tvému zážitku 🙂
      Ale co mě dostalo, je ta zmrzlina v zimě v Rusku 🙂

  16. nevím, jestli to tak opravdu bylo – ale v mých vzpomínkách z dětství byla vzácnost „italská točená“ – byla hlaďoučká, smetanová. Kopečkové s krystalky ledu mi přišly „obyčejné“.
    A taky zmrzlinové poháry ve Vodičkově, tam co je teď divadlo Minor – návštěva tam, to byla vždycky „událost“ 😀

    1. Anti, v té Vodičkově já znala jen Světozor a Myšáka, tam se chodilo na poháry. Tam výš, u Karláku, je cukrárna (poslední roky byla:)) – je to ono?

        1. jo jo, to je ono…to bylo vždycky rozhodování, který vybrat :). V té normalizované stejnosti to bylo něco extra.

  17. Nase mama rada vzpomina, jak mi jako malemu skvrckovi koupila na meste prvni tocenou zmrzlinu. Lizla jsem si, a mrskla ji na chodnik. vycitave jsem se ji rikala, ze je to studeny. Ja i doma, kdyz si dam trochu zmrzliny, tak mi musi napred trochu zteplat. No, ja jsem clovek, ktery kdyz si zridka da CocaColu, tak musi byt zvetrala a tepla. Vim, ze je to divny, ale je to tak. Vlastne jedine, co mam rada opravdu studene, je bourbon na ledu.

    Ale jednu zmrzlinu jsem absolutne milovala. Z fantasticke cukrarny v Olomouci -U Dejmala (to byla jeste predvalecna firma, sice za mych let uz ne soukroma, ale kvalitu meli). A delali merunkovou zmrzku – on to vlastne asi byl sorbet. A ta byla fantasticka. Obcas v lete nas tata pred nedelnim obedem sjel autobusem do mesta a v termosce s sirokym vrchem ji privezl. To byla mana nebeska. Vsak taky ji nemeli celorocne – asi fakt byla z cerstvych merunek. Tady v Columbii se obcas rozsoupnu a koupim si 1/4 litrovy kartonek italskeho malinoveho sorbetu.

    1. Hanko, zatímco tys studenou zmrzku mrskla na chodník, já ji zase jako malá z toho chodníku lízala, když někomu na tu zem spadla. 😛 Myslím, že rozčilení mojí matky, když zjistila, co dělám, překonalo úžas té tvé, když ti byla zmrzlina studená! (rofl)

  18. No, myslím, že dneska jsi ty řetězce sepsula zbytečně, nabízejí poměrně širokou škálu velmi slušných zmrzlin. Co se týče složení je pravda, že ty tukové jsou zastoupeny bohatě, ale pokud má někdo pocit, že za 29,90 dostane litr smetanové zmrzliny, tak to teda bohužel.
    Šárkou zmiňovaná zmrzlina z Lidlu má ještě sestřičku čokoládovou, rumovou a kávovou. Všechny velmi vydařené smetanové zmrzliny. Mimo to mají ještě smetanovou dvoubarevnou řadu, obě cca v ceně 60Kč za litr. Nabízejí také řadu sorbetů, které jsou též dobré.
    No a jinak co například Manhattan – včera jsem dostala naprosto famózní jogurtovo višňovou, nebo pomerančová je naprostá bomba. Dále Mövenpick a jiné a jiné.
    Jinak kupodivu i Algida si nechává vyrábět tukovou zmrzlinu pod svou značkou……..
    Od jedné kolegyně jsme dostali za prokázané službičky chladící tašku plnou zmrzliny. Celé oddělení kvality si hýčkalo bříška. Též jsme ji vybavili vzorky z naší produkce, ale ty jejich pro nás byly mnohem lepčejší

    1. Jo a zmrzliny milujeme rodinně. Jako dítě jsem bydlela kousek od Václaváku a do ovocného baru jsme chodili slavit vysvědčení. Tu jejich banánovou leta před Světozorem mám stále v chuťové paměti. Dobrá zmrzlina ať už smetanová nebo vodová mne dokáže nadchnout.

    2. jenže Dede si stěžuje právě na to, že ty řetězce nabízejí „tukové mražené krémy“. Zatímco v Anglii stejná krabice obsahuje smetanovou zmrzlinu. Viz tebou uváděný Mahattan:
      „Manhattan Yoghurt & Cherry. Mražený krém s rostlinným tukem jogurtovo-višňový.“ To není zmrzlina…

      1. Řetězce zkoušejí, co zákazník koupí. Tím se jich nechci zastávat, spíše naopak. Ovšem zase na druhou stranu pod jednou značkou se prodává různá kvalita, chce to jen číst.
        A ten Manhattan má opravdu kokosový tuk, on by ten smetanový jogurt nebyl tak kyselý a hlavně toho tuku je tam opravdu málo, podle složení

        1. Inko, mě by nevadilo, že tu prodávají tu tukovou, vždyť ji nemusím koupit. Mě vadí, že v té Anglii prodávají ve stejné krabici tamějším zákazníkům smetanovou – přesně, jak píše Anti. Vidím v tom přístup „však ono je to pro NĚ až dost dobré.“ (případně, ti na východě sežerou všechno). Možná jsem nespravedlivá, ale je mi to jedno – fakta takhle působí.
          Kecy na téma „východoevropský spotřebitel upřednostňuje rostlinné tuky“ neberu – jednak se spotřebitelů nikdo neptá a druhak to ani nemůžou svést na to, že my ubožáci to chceme hlavně levně – v té Anglii to i při přepočtu rozhodně nevyšlo dráž, někdy to bylo i znatelně levnější, než to, co ve stejné krabici prodávají u nás. Jen to u nás není tak kvalitní, jako na západě. Proto jsem naštvaná. Ono to platí u víc druhů zboží, ale já můžu z vlastní zkušenosti mluvit jen o zmrzlinách.

  19. když pořádnou,tak jedině ve Slatiňanech U Málkových – na konci-výpadovka na Žďár n/S..míchám vanilkovou -smetanovou s dřeňí-černý rybíz nebo meruňka,malina..
    v Lidlu jsem objevila Gelatelli menthe s čokoládou- pro mne by mohlo být jen to menthe – čokoláda mi v ní vadí,tak ji vyplivuju (je tvrdá jak brok a velikost asi jako myší bobky)..takže koumu,jak si nadrtím mátový listí s trochou cukru a vmíchám do vanilkový zmrzliny..nebo do citronovýho sorbetu…
    PS: a dobrou mají i v Rohovládově Bělé v cukrárně

    1. takže si ji dám tak 3x za rok a tím končím…mám ráda i smetanovokokosovou, ale tu nemívají tak často…

    2. Rohovládová Bělá, nelze to jméno zapomenout a ty zááákusky,mňam, mňam, zmrzlina taky. :-))

    3. Sharko na tvé doporučení jsem se ve Slatiňanech stavila a ochutnala – a je fakt skvělá! Jen se tam blbě parkuje…

      Lídl u nás nemáme, tak jejich sortiment neznám.

      1. Dede,spíš se tam ve vedrech moc zaparkovat nedá,neb obě strany vozovky jsou obsazené 😉 a řidiči s osádkou jsou na zmrzlině… 😀 jsem ráda, že ti chutnala….

    4. Ahojte, milovnice zmrzlin a mražených dření! Děvčata, pamatujete na mraženou dřeň v hrací kostce v dobách socialismu? Prý se objevila znovu na pultech. Mně se jí bohužel spatřit nepovedlo. Neviděly jste ji teď někdy v nějakém obchodě nebo nezbyl některé z Vás prázdný obal (bílá kostka)?

      1. Kostku si pamatuju, měla jsem to moc ráda. V obchodech jsem ji ale neviděla, byť vzkřísili spoustu úspěšných produktů. Ale já z těch velkých chodím jen do Tesca, takže nejsem dobrej vzorek pro výzkum:)))

      2. Prodává se v Makru, tedy ji jistě nakupují nějací obchodníci. Ale v maloobchodu jsem na ni nenarazila, asi je to záležitost malých krámků.

      3. ano , má ji hlavně Makro, jinde jsem ji neviděla..takže buď malí obchodníci nebo si někomu,kdo do Makra jezdí,říct…

        1. Děvčata, děkuji Vám za potěšující zprávy. Dneska nebo zítra si stoupnu ke vchodu do brněnského Makra a budu somrovat u nakupujících podnikatelů, jestli bude některý ochoten koupit kostičku(-y) pro mou sbírečku – a nebojte, dám mu na pivo 😉 A při té příležitosti hned ochutnám i obsah.

        2. Ahojte, děvčata, dneska jsem zašel do brněnského Makra a doufal jsem, že donesu svým neteřinkám hrací kostičky s pochoutku uvnitř na osvěžení v těchto parných dnech. Bohužel, v tomto Makru kostky nemají a poslední dva roky prý „určitě“ neměli. Děvčata RenatoE a sharko.68, mohly byste mi prosím napsat, v kterém Makru jste je viděly? Neteře jsem na pochoutku svého mládí navnadil a teď se pořád ptají, kdyže to přinesu. Mnohokrát díky.

          1. Martine, RenataE patrně v pražským , já v Březhradě, al ednesk ami kámoška říkala,že čas od času jsou i v Globusu..ten mám kousek..kdyby ti šlo jen o bílou kostku bez náplně,pokud budou mít,tak si ji koupím, sním a klidně ti ji pošlu 😀

            1. Sharko.68, to bys byla zlatá, kdybys kostku bílou pro mou sbírku starou kvůli mně koupila, snědla a mně jí poslala. Veškeré náklady a odměny bych samozřejmě uhradil (domluvili bychom se konkrétně).

              Pak bych si ještě musil polámat hlavu, jak to provést s neteřemi, které čekají nejen na hrací kostky, ale rády by ochutnaly aj vnitřek (a já bych si dal po dlouhééééééé době taky a s chutí). Zatím děkuji za ochotu Tvou neskonalou. 🙂
              (m.abulkasim@seznam.cz)

              1. Martine S, pokud je v síti Globus,tak snad u Brna bude taky, ale hlavně spoléhám na to,že na kostce bude výrobce nebo dodavatel pro Globus…takže i kdyby bílou neměli, cedulku ulovím 😀

                1. Do brněnského Globusu jsem si včera navečer zajel, ale nic. Proto doufám, že budeš při lovu úspěšná – předem děkuji a přeji dobrou mušku. 😉

  20. Mě ani nenapadne si koupit zmrsku. To už musí mi ji vnutit Jana. Na mě jsou všechny strašně sladké a cítím se potom ulepená až za ušima.

    1. Maruško, zkus citronovej nebo limetkovej sorbet – hezky z mističky s kouskem máty nebo meduňky. Třeba tě to osloví! 🙂

      1. Já už jednou jsem psala o tom jak mi maminka koupila v Liberci nanuk na dřívku. V mých asi pěti šesti letech to byla taková jednorázovka. Šly jsem Pražskou dolů a ten nanuk mi ze dřívka sjel na chodník. Možná od té doby nemám k tomu důvěru, že by mi to zase neupadlo 😀 , ne to si dělám legraci ale já ty kupované sladkosti moc nemusím. Co si neudělám doma, tak mi nejede. A už jsem řekla, že jim budu dělat něco zmrzlého doma a ještě nevím co ? (rofl)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN