ROZCESTNÍK: Beta a „náš“ viklan

Naše krátké výlety do Jizerek mívají většinou konkrétní cíl. Nehledáme moderní „kešky“, hledáme zajímavé kameny, vodopády, dobýváme vrcholy. Bez pomoci navigace – jen s mapou (no někdy i bez ní – zrovna na tomto výletě zůstala doma…), s termoskou kafe a jednou „vrcholovou“ čokoládkou. Tentokrát přišel na řadu další tisícimetrový vrchol – Milíř.

Snad na všech mapách ho ale jako tisícovku nenajdete. Honosí se tam „podměrečnou“ kótou 999 m. n. m. Je zvláštní, že už stařičké německé cedulky na jeho vrcholu uvádí, že jste tisíc metrů nad mořem. A vida – před pár lety proběhlo přesné měření a zjistilo se, že onen podměrečný vrcholek má 1002 a o kousek dál umístěné skalisko dokonce 1003 metry. Protože na protáhlém vrcholku kopce se skalních útvarů nachází hodně, ještě i třetí skála tisíc metrů převyšuje. No, a když jsem se dočetla (na webu tisícovky), že na dalším skalisku se nachází i malý viklánek a že se tam někde dá najít i skalní hřib, začali jsme se na průzkum těšit.

Yarýsek zůstal pod rozcestníkem v Antonínově. Následovalo nepříjemné stoupání po asfaltové silničce k Mariánskohorským boudám. Stále do kopce a stále do kopce… Vzrůšo bylo jediné – když na cestu kousek před nás vyběhla liška (asi lišák, bylo to dost veliké zvíře). Betka pochopitelně vyrazila za ním, ale jedno „houknutí“ a už se zase poslušně vrátila k nám. Odvolání od zvěře zatím stále máme bezchybné.

Doufala jsem, že na Mariánkách se asfaltu zbavíme – ale kdepak… jen jsme žlutou značku vyměnili za zelenou a stoupali jsme po asfaltu dál. Radost jsme měli na místě, které se jmenuje „U plechového pánaboha“. Kříž je nově opravený – Ježíš umírá, andílek chytá pramen krve do grálu… vše září do dálky jasnýma barvama. Další kousek starých hor se vyloupl do krásy.

Pár desítek metrů za křížem opouštíme značenou cestu a vydáváme se do neznáma. Cesta je zatím široká, zpevněná, v příkopech leží zbytky sněhu. Beta jásá – špinavá zmrzlina je prý lepší, než zurčící potoky kolem. Dokonce i odbočku na travnatou pěšinu k vrcholu nalézáme bez potíží.

Na vrcholku jsme se docela dlouho zdrželi. Obešli jsme všechna vrcholová skaliska, dobyli jsme původní vrchol i ten o metr vyšší, našli jsme hřib, skalní okno i miminko od viklanu. Mohli jsme „kontrolovat“ i stav ostatních tisícovek – od Bukovce, přes Jizeru, Černý vrch, Černou horu, Sněžné věžičky až po nejizerkový Ještěd.

Brzy už skaliska zakryje rostoucí nově vysázený les. Kdo si chce užít výhledů do všech stran, musí si pospíšit… za několik málo let nebude vidět nic. Shodli jsme se, že se sem ještě někdy vydáme, protože to byla opravdu vyvedená tisícovka.

Milíř

Vracet se stejnou cestou se nám nechtělo. Jednak asfalt nedělá dobře Betím tlapátkám, a jednak jsme doufali, že průseky značené na mapách nás bezpečně dovedou na „Mořskou cestu“. Kde vzala své jméno nevím, ale vím, že vede od Čihadel do Antonínova.

Průsek správným směrem byl objeven a začali jsme klesat. Beta zkoumala čerstvé jelení stopy (no stopy, hlavně bobky), občas jsme se trošku bořili do podmáčeného terénu, občas jsme překonávali hromady starých větví, balvany, trouchnivějící kmeny.

Počasí začínalo hrozit, spadlo dokonce pár kapek. Průsek se rozšířil v hezkou paseku s rozsáhlým skalním útvarem. Blesko mi hlavou, že ten šutr nahoře by klidně mohl být viklan. Polovička totéž pronesl nahlas. Jaké bylo naše překvapení, když zkusil balvanem zahýbat a kámen se dal do pohybu. Fakt viklan. A je „náš“. Jasně – možná, že už ho někdo objevil před námi. Ale zpráv o viklanech je v literatuře i na internetu málo a těch pár kusých informací, co se mi o viklanech Jizerek podařilo najít, se o tomto šutýrku nezmiňují.

O pár set metrů dál jsme konečně viděli cestu. Mělo to háček Mezi námi a cestou bylo asi 10 metrů šťavnatě zeleného mechu… neklamná známka toho, že budeme brodit. Betě to nevadilo, našim botám ano. Z mořské cesty jsme ještě odbočili do údolí Jedlové podívat se na vodopády. Překvapilo nás, jak málo vody teče. Od vodopádů už jen kilometr klesání a jsme na parkovišti.

Doma jsem začala dumat. Opravdu se ten kámen hýbal?? Já si na něj nesáhla… Odečetli jsme správně souřadnice?? Abychom si neudělali ostudu, že napíšeme na CHKO něco, co nemáme ověřené. No prostě důvěřuj, ale prověřuj :o)  :o)

Na viklanu

A tak za čtrnáct dní probíhá akce „náš“ viklan podruhé. Stejné parkoviště, jen pro tentokrát žádný asfalt. Vyrážíme po Mořské cestě, míjíme odbočku k Vodopádům a hledáme onu bažinu vedoucí k průseku. A nad krajinou krouží podivnej pták, pták nebo… nebyl to mrak, ale čáp černý.

Boty opět zaplakaly a začvachtaly, ale správné místo jsme našli přesně. Stoupání průsekem, zase správné odbočení… a nebyl to přelud, viklan tam byl. A fakt se viklal. Houpala jsem se na něm já i s Betkou. Vypili jsme kafe, snědli čokoládu, udělali fotodokumentaci, zkontrolovali souřadnice… prostě jsme se vyblbli :o)

Zkusili jsme na návrat najít jiný průsek – takový, který by nekončil v rašeliništi. A povedlo se. Hned ten vedlejší byl širší, pohodlnější a na cestu jsme vkročili suchou nohou. Z mořské cesty jsme k autu šli opět po modré značce kolem vodopádů.

Oba výlety byly zcela poklidné. Nikde jsme se neztratili, nic jsme dlouho nehledali, nikde se nevraceli. Vodítko na Kosatici jsem vůbec nepoužila, ráno je v horách lidí málo (jediné jsme vždy potkali na cestě k vodopádům). Ten první něco přes tři hodiny chůze (ale hodně času jsme byli na vrcholu Milíře), druhá ověřovací výprava byla jen dvouhodinová.

Ten „náš“ viklan, to je taková malá odměna za pravidelné cesty do hor. Ale stejně nás pořád štvou ty dva viklany, co se nám schovávají. Na Bukové a na Pilzberku. Ale my se nedáme :o)

Náš viklan

Vodopády Jedlová

Aktualizováno: 20.5.2011 — 16:30

178 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Nevím, kdo to tu psal, že mu pomrzly květy azalek. Snad Xerxová? Já dnes zjistila že 3 ze 4 zakrslých zmrzly úplně.. 🙁 Ořech se taky nějak nemůže vzpamatovat, vršek, co přesahuje střechu je furt černej a dole jsou lísty pořád stejně velké

  2. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Mladý student se vyptává různých rabínů, zda je sex práce, nebo zábava. Všichni se shodují, že je to práce.
    Jen rabi Mandelbaum jednoznačně prohlásí, že je to zábava.
    „A jste si jistý, rabi? “ diví se student. „Všichni ostatní tvrdili, že je to práce.“ „Určitě,“ kýve hlavou rabi. „Kdyby to byla práce, tak to manželka nechá naší služce.“ .(*)

    ~o) Vinšuju všem přítomným klidný večer, hezké sny
    a pěkně se vyspinkejte. ~o)

    1. A existuje ještě jeden nezvratný důkaz, že se jedná o zábavu. Sověti o tom nenatočili film.

  3. Tak uplynulý týden z pohledu Bety je tady: http://www.drporkert.com/dogy/images/beta/0511/index.html

    Fotky jsou tam hlavně z minulé neděle – hledání boční skalní mísy Kukaň nad Oldřichovem. Po celonočním lijáky byly bučiny jako deštný prales…
    Dnešní fotky ještě nejsou – je jich mocmoc a i díky Vilibaldovi se to nestíhá (wave) . Ten odjede do Prahy zítra, ale v pátek zase přijede. Protože na zahradě ve vaničce a v Jizerkách je prostě mimíšovi báječně. A ještě navíc je tu HUUUU (bat)

    1. Krásný fotky. Tak to přece bejvalo, že na jaře hodně pršelo, všude bylo mokro, bláto, stromy zelený, až oči přecházely (rain) (f)
      Ehm, ta poslední fotka, jak sedíš na tom mokrým šutru – zevnitř asi moc mokrej nebyl, ale stejně by mě zajímalo, jak vypadaly ty bílý kalhoty, když jsi vstala 😀

      1. čistá žula… čisté kalhoty… To dneska po průchodu hatěma utopenýma zcela v bahně na břehu Černý Nisy to bylo horší. Beta zapadla až po hrudník, jediný až tak nezabahněný člen expedice byl Vilém…

  4. V 10 rano jsem mela na teplomeru v absolutnim stinu 30 stupnu. A to jsme na odpoledne pozvali sousedy na grilovani. No, jeste ze terasa ma odpoledni stin pod dubem. A co se bude grilovat? Vcera meli Mexicani prekrasne broskve, pry z jizni Floridy. Za 2 dollary mam doma 10 velikych zralych broskvi. Z tehoz zdroje za 3 dolary kosik zralych rajcat – 18 rajcat. Takze to mam vymyslene takto: Grilovaci omacka z broskvi, cibule, jalapeno papricek (cerstvych), medu, octa a pak podle chuti jeste neco – to jeste nevim, lehce podusene. veprove platky z plecka, aby to bylo stavnate, potrene touto omackou a zbytek omacky bokem. V pare dusene cukety s tymianem. Na gril jeste prihodim nekolik rajcat a paprik- bude to dobre na par dalsich dnu do salatu. A jako moucnik rozpulene broskve na grilu s omackou s medem, bourbonem a skorici. A na tu horkou broskev trocha vanilkove zmrzliny. V lednici uz odpociva voda s matou a citronem. Pravda, mela bych misto toho provozovat seriozni uklid, ale priprava ke grilovani je lepsi. 🙂 Preju hezky zbytek nedele.

    1. Já být v horku pohromadě s krásnými zralými broskvemi a rajčaty… to by bylo žůžo, mňam.

    2. U nás ráno v deset hodin jen 24 °C, na oběd byly těstoviny ála fantazia (prostě jsem do hrnce s omáčkou hodila všecky zbytky, co se povalovaly v lednici – pečené maso, žampiony, zbytek domácích toustů, domácí rajský protlak s česnekem, hrst bazalky a oregana, něco olivového oleje – delikatesa (chuckle) ) a jako dezert přesňáky s trnkama.

      Sice to nebyla grilovačka, ale taky dobrý. A odpoledne jsem byla s pejskama u slepého ramene – Brůča si tam ráchala nohy, ale Toya jen decentně polehávala ve stínu – holt dáma.

    3. Taky jsme dnes k obědu grilovali. Bylo maso a lilek. Tady je jeden typ na grilovaná rajčata. Rajče nařízneme na špičce do kříže, asi do poloviny. Dovnitř pak nacpeme bazalku a česnek, posolíme. Tahle rajčata jsou u nás nejoblíbenější příloha.
      A ovoce na grilu, to je velká dobrota. My moc rádi ananas. Ale ty broskve, založím v hlavě na pozdější použití…

      1. Šiš, takový žrádlo tady, voni mě vražděj! Já eště nejedla! Moje chyba, nemám sem chodit hladová. 😀
        Zít-ra-jdu-pro-raj-ča-ta!!!
        (rofl)

    4. My k obědu taky grilovali: špízy. Vepřové masíčko v remuládě, špek, slanina, buřtík, cuketa, lilek, rajčata, paprika cibulka,…výborné. Ale v tom poledním žáru,když je náš ořech ještě porád bezlistej, je to k nevydržení
      Oba kluci osypaní, prý nějaká mixovaná alergie (sluníčko, válení v trávě,..) ale už to měla půlka vesnice, tak pochybuju….Vojtovi se dnes pokoušela dr vyrvat zbývající drát, který už taky je prořezaný ven,a le nepovedlo se, takže ve středu znova.

  5. Tak se tady zase míhám a chudince Betynce foukám tlapátka – takhle jí honit a dokonce i po cestách zpevněných. Navíc vypadá, že jí doma nedají pořádně najíst, ten hladových pohled dobře znám.

    My už máme vyměněná vešekerá okna a tudíž 2 týdny klid před …. bojlery. (Bouře nás čeká už za chvíli.)

    OT – před časem se tu mluvilo o robotických vysavačích a já to teď nemůžu najít. Vzpomene si někdo, kdy to bylo?

  6. Tak teda na JM je velmi horko, ostatně mi jedna studentka říkala, že je tu „very, very hot“. Zřejmě jsem neschopná chovatelka, protože si zvěř musí sama shánět potravu- Polárka dneska někde chytila ptáka. Ráno jsem ji viděla ho mordovat a dopoledne soused hlásil, že našel jen hlavu a kus křídla. Po této lehké snídani se dostavila domů, sežrala půl kapsičky a zmizela zase ven. A to nebyla celou noc doma.

  7. Jizerky s mimíšem byly úžasné. Mladík lezl po břehu přehrady na Černé Nise, trhal mech, kolena měl od bahna… Betka se od něj nehla, asistovala mu při průzkumu. Cestou v krosně dědovi na zádech vše komentoval, až jsme mu vysvětlovali, že se v lese nekřičí (chuckle) neboť ječel jak pavián (rofl) Najednou kousek od auta utichnul a spal… Doma ožil, nacpal do sebe veleporci oběda pak se opatlal tvarohovým moučníkem tak, že musel jít venku do vaničky odmít tvaroh zeza uší (tmi) a teď v postýlce zkouší usnout…

    1. Veram, to je pekny! Jak ted konci s tema raketoplanama, tak jsem si vzpomnela, jak v r. 1981 v uprchlickem tabore ve Vidni jsme koukali na mrnavou cernobilou televizi se zatajenym dechem, kdyz ten prvni raketoplan pristaval. Je to skoda, ze uz nebudou litat. 🙁

      1. Taky mě to mrzí. 🙁 A říkám si, jak asi budou dopravovat věci a lidi na ISS? Nebo ji tam nechají rozpadnout? Taková škoda…

        1. Budou lítat pronajatými ruskými raketami (Sojuzy). A chystá se nová generace raketoplánů, ale nebude to asi až moc brzy.

  8. malé OT: včera jsme vyrazili na Piráty z Caribicu – Na vlnách podivna…jestli půjdete, seďte jako přikovaní až poběží závěrečné titulky a neodcházejte, po titulcích je tam překvápko ….v sákle jsme zůstali jen my dva s Danem, takže všichni ostatní utřeli 😉

    1. Jako po filmech Jackie Chana? Ten blbiny vkládá do titulků a kolikrát se u nich nařehtám víc jak u filmu.

      1. Ne, ale skončí titulky a člověk se ještě dozví něco dalšího. Bylo to tak ve třetím díle, tak jsme to čekali i ve čtvrtým.
        Ale my neodcházíme nikdy, kino už taky nestojí pětikorunu. Navíc zrovna u filmů od Disneyho máme jistotu, že při titulcích se ozve výběr z hudby, která ve filmu zazněla. A taky že jo.
        Dan
        PS: Sharka by se ráno zase zapomněla přehlásit, tak to píšu od ní. Beztak se pořád nesmí moc namáhat.
        😉

  9. Hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Svoji snídani hlídám před Betkou, horký čaj před Vilémem… Otírám cinty a sbírám hračky, které v pravidelných intervalech dělají „bác“… Už abychom vyrazili – v horách bude hlídání snazší (chuckle)

    1. Jsem se chovala jak straka (wasnme) ale se Sisinkou Ti to moc sluší. Téda Ty ponocuješ! A díky za fotky, to bylo skutečně oplatkové pražení 🙂

  10. Pro Hanu W – azalky a rododendrony:
    Kdysi dávno byly opadavé a poloopadavé keře pojmenovány azalkami a neopadavé rhododendrony. Ale už v roce 1870 bylo prokázáno, že se vlastně jedná o jediný rod Rhododendron (česky Pěnišník, pojmenování bratry Preslovými). Ovšem rozdělení na azalky a rododendrony se v zahradnickém slangu a v obchodě udrželo dodnes.
    Pokojové azalky pocházejí z Číny, ale dříve se jim říkalo indické azalky.
    Největší rododendron dosahuje výšky až 30 m, nejnižší jsou polštářovité, cca 10 cm vysoké.
    Nejkrásněji kvetoucí azalky jsou Knap Hill, na zimu plně opadají.
    A velmi ceněné jsou Jelínkovy azalky, což jsou poloopadavé nebo stálezelené japonské azalky, vypěstované profesorem VŠ zemedělské v Praze. Jsou pojmenované podle českých řek – Otava, Vltava, Sázava … nízké, krásně kvetou a já je mám. 🙂

    1. Jo, a Rhododendrony jsou domovem po celé severní polokouli. Evropa má třeba 9 původních planých druhů (Klokánie jen jeden!), ale jejich rájem je Čína, oblast Himalájí. Ale také Severní Amerika a Japonsko.

      1. Vave, diky za osvetu. (inlove) Coz mi pripomnelo, ze v Blue Ridge Mountains (predvoj Kourovych hor)- prevazne Sev. Karolina, Tennessee a Virginie, je strasne moc rododendronu, tudiz jsou mistni a nebyly zaneseny JV Asie. Lidi, to je krasa, kdyz to kvete, tak nekdy v puli cervna. Ac to zni jak cervena knihovna, tak srdce jasa. Kilometry rozkvetlych hor. ndemam zadne digitalni svoje fotky, ale tady je idea, jak to muze vypadat. http://www.romanticasheville.com/Craggy.htm

          1. My jsme s Chetem jezdili kempovat do Blue Ridge a Kourovych hor nekolikrat do roka a chodili na vyslapy. Pak se ale z Cheta stal spis domaci skritek a ja mela ten uraz, tak nebylo, kdo by skritka hnal ven. Ale treba, snad, zase… 🙂

  11. Lidi, tak vam nevim, jestli mne sibe nebo co. Pred tydnem jsem si od sousedu presadila nekolik rostlin do kvetinacu. Jmenuje se to aspidistra. takova tuha rostlina, co roste ve stinu a suchu. Mam je nachystane zasadit pod cedr, kde uz kvuli stinu nic neroste. Zatim se aklimatizuji v kvetinacich. Maji takove delsi sirsi listy. JEDEN a pouze jeden z listu, kdykoliv vyjdu na zahradu, se v tom kvetinaci trepota, i kdyz je uplne bezvetri. Dnes dopoledne mi to uz nedalo, tak jsem rostlinku vyndala z kvetinace, prozkoumala, jestli tam neni mys nebo zaba, zasadila zpatky, dala na jine misto pod cedr a ted, kdyz jsem sla veset pradlo, tak se ten samy list zas trepota, a ostatnich asi 30 sedi v klidu. Nejak jsem tim uz posedla…. (fubar)

    1. Kytky se umí hýbat i schválně.
      Já jsem byla kdysi domluvená s monsterou, co jsem ji podědila po babičce, že mě pleskne do tváře, když bude mít málo vody. Ona měla listy tak šikovně do dveří. Pak jsem ji přestěhovala, respektive rozstříhala a rozsadila, a kouzlo pominulo. 🙂

    1. Hezký večer všem.

      hlásím, že u nás opět funguje dle Murphyho zákona – Vše, co se může zkomplikovat, se taky zkomplikuje. Díky tomu horko těžko stíhám číst vaše povídání a diskuse, ale reagovat už nestíhám.

      Xerxová, tvé psaní o (nejen) viklanech je žasné, už jsem ti to mockrát chtěla napsat, jak jsou tvé cestovatelské a Betí články nádherné. Díky.

      Terro , tvé kočkopsaní by mělo být povinnou četbou pro všechny, kteří kočku mají nebo mít chtějí. Jo a díky za osvětlení toho, proč hlavně Kalassymita před každým pitím „sahá“ packou do misky s vodou. Z legrace jsem říkala, že zkouší teplotu vody, aby mohla případně citýrovat dvounožkyni, že voda je málo studená – jinak jsem myslela, že si packou ověřuje, kde je hladina…A ona se snaží odstranit smetí na hladině!!No prosim! Prostě v nich ty šelmy přírodní pořád jsou….

      Karolínko! Moc na klučíčka Ríšánka a na tebe myslím. Vím, jak je to těžké, ale – drž se! Někdy prvotní sdělení doktora nemusí být nakonec tak dramatické a bezvýchodné, jak se v první ( šokující) moment zdá. Rozhodně se přidávám k těm, kteří psali, že je moc potřeba, abys své rozpoložení nepřenášela na kocourky…oni dobře tvé obavy a smutek vnímají…. Moc na vás myslíme, tlapky držíme.

      A vůbec myslíme na všechny, kteří tlapkodržení a tichou vzdálenou podporu potřebují…

    2. Já ti řeknu,co to je, všechno je u mne zahrnuto v jediné skupině – moji úhlavní nepřátelé! Jak já trpím, když ty pyly nespláchne voda-déšť, to si neumíte holky bezalergický představit.

  12. ;;) R O Z V E R N Í Č E K . ;;)

    .(*) Policisté mají změřit, jak je vysoký telegrafní sloup, ale nedaří se jim to. Opodál přihlíží babička a poradí jim, ať ho podříznou a v klidu změří na zemi a tak se i stane. Když se vrací na služebnu, plácne se jeden to hlavy a říká: „To jsme ale blbci, takhle je nám to houby platné, měli jsme přece změřit, jak je vysokej a ne dlouhej!“ .(*)

    ~o) Vinšuju všem přítomným klidný sobotní večer, hezké sny, pěkně se vyspinkejte a prožijte hezkou neděli. ~o)

    1. No co co, když babička poradí a) měla by poradit i b) a taky vyplnit protokol a předat hlášení…. takhle to totiž s těma dobře míněnýma pomocema chodí

  13. Odpoledne jsem dokončila hlídání „svěřené zvěře“. Svěřená i domácí zvěř v pořádku. Panička ještě až tak v pořádku není, pořád ta palice zlobí, ale i tak se trochu opálila při prohánění svěřených koček po svěřených latifundiích. (blush)

    Vidím, že jsou tu stále nutné pevně držené palce – těžký je svět. S podobnou historií, kterou prožívají Karolína nebo Aida, jsem dnes svěřené kočky předávala. Někdy s něčím nehneš, i kdybyste tlačili čtyři. 🙁

    Xerxová, já Ti pod vodopády prdnu ňáký video, noné?
    Tohle totiž vidět musíte: Kička veze z vonka dovnútra oba kluky, Kička se objímá s Shindou, kluci se pusinkují. Hezký a krátký večerníček.

      1. Teď jsem si pustila pusinkování do konce, týý vogo, Výý Vogovéé, takhle jsem nelíbala snad ani v šestnácti! (rofl)

    1. klidně videjko – proč nee. Opiček není nikdy dost.
      Já teď mám taky činnost – srážím v postýlce stojícího Vilibalda zpátky do polohy ležmo… (chuckle) On běžně moc hezky usíná, ale teď dorazil lehce přetažený a prý má plačtivou…

      1. Zvítězila jsem (nod) Už mám spícího (angel) Ráno jdeme do Jizerek – bez kočáru – máme krosničku, aby Betka mohla lítat terénem. Uvidíme, jak nám to půjde.

        1. Když jsem hlídala svěřená zvířata naposled, byl přítomen i pes. Dost velkej hafan typu dost velkýho ohaře či čeho (bylo toho na mne tolik moc, složné esemesky předem, co dělat můžu a co né, že rasu furt nevim).
          Prostě rodiče hlídali dětem během dovolené psa, rodiče odjeli, děti ještě nepřijely, přijela teta. Byla jsem upozorněna, že pes je hodně velký a hodně velký. Jedu hlídat. Otvírám branku. Nic nepřiběhlo. „Aha, asi si mladí už cestou z dovolené psíka odvezli, soudím,“ a vstupuji do domu a v chodbě mne nevyhlíží ani kočka Mici, ani kočka Myš, které mi chodívají naproti.
          Naproti mi jde fakt DOST veliký pes – a v hubě nese modrého medvídka. 🙂
          S Čárlím jsme se zaláskovali hned. Některý pes se laskavý narodí a on je ten případ. Poházela jsem mu medvídkem a míčkem po zahradě, pospával mi pod lavičkou, když jsem si četla venku, polehával pod gaučem, když jsem relaxovala u televize, a když zazvonily klíče a přijela paní a hlavně malinký kucí (tak třičtvrtěrok a dvaapůlrok), byl blahem bez sebe.

          Je to podobný případ, jak Tvá Beta. Jsou psi, kterým svěříš nejen vlastní život, ale i vlastní vnouče, a to je echt co říct… 🙂

          1. Že by Čárlímu nechali popis hlídací osoby? To je tedy miláček i medvěda půjčí na házení osobě vniknuvší.
            IMHO Bětílásko tys ideální opatrovatel zvěře, tvou schopnost vyjít s jakýmkoli zvířákem by měli po městě šířit spolu s inzercí. To by byla fajná brigoška ne?
            Dík za stálý přísun videjek.

            1. To by BYLA fajná brigoška – božužel ať hledám, jak hledám, zrouna nikdo podobnou brigádnici nesce. :-/

              Radenko, mám pocit, že Ti není do skoku. Držím prefentivně palce. J.

              1. Vstávaje lehaje melu mantru „bude líp, bude líp, už to skoro vypadá, že se věci vylepší“. Užitečná jsem. Práce nějaká i skromné bydlo je, co se platit má to platím, rameno na opírání si poskytujeme se segrou, děti i pejsové jsou v pohodě a nechoří. Hory mi pomáhají. Člověk má být skromnej. Už bylo hůř. Přesto díky do Bětuláskova

        2. Krosnička je skvělá věc. Teda potřebuje u takhle malýho cvrčka aspoň dva lidi (jeden nese, druhej dohlíží), ale to nebude u vás problém. Krásně se projdete!

  14. Dobrý večer, tak jsem z Pražení doma, zdravím všechny a Nelinu zvláště. Bylo mně v Praze dobře. Praha je Praha. Zítra budu dočítat. Tak, tak jsemvšechno plánované stíhala. (h)
    Jako bonus jsem si pustila Dede se synkem na radiu, bylo to s k v ě l é !!!!!
    Těším se na další pořady v režii naší Zvířetnice. (clap)
    Pá, pá, jdu chrnět, oplatky byly fakt skvělé, na fotkách je to Zdení ! krásně vidět, holt ta starší generace musí mít něco schované za škraní, na horší časy. (rofl)
    Mávám všem, se kterými mi nebylo dopřáno se vidět. (wave)

  15. Článek jsme si početla a trochu záviděla (jo, Jizerky se mi líbily moc) a Betka je tradičně sošná.
    U žabek je pod mrakem a tlak někde hodně nízko, takže my, co nemáme gril a ještě nám zoufale třeští hlava, závidíme všem grilovacím okolo, protože si jejich masa můžeme jenom čuchnout. (Netvrdím, že grilované masíčko by bylo lékem na bolavou hlavu, ale byla by to hezká metoda) 🙂

  16. Tak jsem si poslechla rozhovor Dede a našeho webmajstra a moc se mi to líbilo. Tak doufám, že budeme na fejetony navedeni, moc se na ně těším.

  17. Nazdárek Zvířetníci.
    Sošná Betka s paničkou na „vašem“ viklanu je báječnej úlovek. Máte skvělou zábavu, hlavně nenarazit na zrovna se ukládající viklan k „bývalým“ viklanům. Tohle by mělo být žrádýlko pro statiky.

    zano černý potvory mi moje připojení na zvířetníku nedělá, jen pro info

    Sháním po koňácích rady o repelentech pro koníky, naši si loni na podzim pořídili kobylku irskýho coba a co zatím koupili nezabralo, na netu jsem nějaké přípravky našla, jedná se o nezanedbatelný položky a tak bych ráda radu od někoho se zkušeností.
    Zatím vím jen že kamarádčina dcerka dává koníkům česnekový tablety.
    Víte? Povíte?

    1. já jsem teda anonym!
      Jsem zapoměla včerejší přeinstalaci připojení chjo.

      Kobylku nejvíc tejraj malý kousavý mušky jak se jim říká bohužel nevím.

      1. asi Muchničky, my tomu říkávali slušně na chmelu – peršingy,protože ty nálety byly hrozný a rychlý a trfovaly se-svině…a kluci z armády jim říkají mikrokurvy. 😉

          1. Jediné, co nám kdy fungovalo ze sprejů byl Fazer od Effolu (vyznačuje se tím, že smrdí po asfaltu) – je to ale drahé. Ideální je síťovaná deka nastříkaná tímhle smradem+samozřejmě nastříkaný kůň. Vzhledem k tomu, že mikrokurvy jdou neomylně po tenké kůži, žerou koně pod obrgurtem a okolo pytlíku/vemínka. Pokud je to i váš případ, doporučuji ušít z trikotinu tryčko, ať se koník dá aspoň sedlat. My ho přetahujeme přes hlavu a zapínáme na levé straně (cca výška přezekdrezurního podbřišníku) na zip. Myslím, že Hakr už něco takového na stránkách taky má, ale pokud zvládáte ušít, ušetříte. Jo a varianta na drahé spreje je octová voda – nešetřit, ale také nepřehnat a ne na otevřené rány!!!

            1. teda dnes mě příspěvkování skoro bolí, nechce a nechce se načíst a když to přeperu tak klekne, snad to není můj pcíček, včera mi zhasnul spolu s elektrikou celýho města při bouřce a ups co? ups nemám chjo.

              SaNaa moc děkuju rady tisknu a zmíněný přípravek jdu hledat.
              Octovou vodu ani řebříček od ioaniny ( taky děkuju ) jsem ještě neslyšela.

              Řebříček mi docela voní zkusím ho i na pejsy a sebe. Repelenty mi rozjíždí astma tak je nepoužívám a bejvá v lese veselo.

      2. Žravým potvorám nechutná řebříček. Když se čerstvou natí potře kůže, nežerou. Dokud se to nespláchne potem.
        Chráním takhle psa i sebe. Mně je to bohužel na tréninku platný, jen dokud to neodpotím; pes požraný břicho už nemívá.

    2. Konzultoval jsem to s tancpartnerkou ve vlastnictvi idealni poloviny jezdeckeho kone a odpoved zni „Ahoj, kupuje se roztok na ředění 1:1 stojí min. 500Kč někdy i víc. Rozdíl v nich není. Měla jsem u Neli 3různé a všechno podle mě je stejné. Možná to trochu pomáhá, ale je to minimální. Doporučuji zakoupit kapucu na hlavu pro koně a přežít léto.“
      To jsem tě asi nepotěšil, ale jak jsem koupil, tak prodávám.

      1. Jinak kdyz jsme tak u tech proverenych receptu ala cesnekove tablety … u lidi se doporucuje pangamin … pry pak clovek komarum nechutna. Ovsem jak moc to funguje a jestli by sla zvysit davka vitamínů B u koní a nejak jim to neublížilo to fakt netuším. A jestli to bude fugovat na ty maly zravy svine (u nas se jim rikalo muchničky) to uz vubec ne.

        1. Jendo díky,
          kapucu nebo síťovou deku naši prý uváží, za info o stejnosti repelentů děkuju psali mi to i ze stáje od kamarádky, taky kupují prostě repelent, na název moc nehledí, že prý fungují jen pár hodin a je dobrý nanášet houbou nebo hadrem, ten postřik Megy čílí ke kopání.
          Táta rád spoléhá na byliny zkouší taky omývání kopřivovým vývarem nad ocasem, kde se hodně drbe (o cokoli) a má tam pomordovanou kůži. Repelenty budou nanášet houbou.
          Kobylka bydlí s kozenkama, ty jsou buď odolnější nebo muškám nevoní.
          Česnekový pamlsky( už je sháním) mají fakt fungovat jak u lidí pangamin- vylučováním jinak voňavýho potu. Budu se poptávat co koním dělají kvasnice, na psy i lidi fungují docela dobře, loni jsme s nima experimentovala a buď to působí furt protože letos jsem po nich nevzdechla a želbohu ani na jiný přípravky, kromě odčervení, ještě nedošlo a zatím na třech psech jen jedno klíště, a žádný jiný potvory nic, klepu tu do bukovýho stolu.

          1. Kobylka se s kozenkama i jednou ovečkou i pase, nejen že spolu bydlí. Maj společné ohrady.

            1. Jestli má konička odrbaný kořen ocasu, vřele doporučuju ODČERVIT!!! – vzhledem k tomu, že chodí na pastvu s dalšími zvířátky, tak VŠECHNY. Vysbírat bobky z pastviny, a samozřejmě po odčervení komplet vykydat a přestlat.

              1. SaNaa odčervení jsou všichni, mají dvě pastviny, když jednu vypasou přejdou na druhou, první se uklidí, na pečlivý hlídání odčervování i na vysbírání bobkůnaše upozorním

  18. Zdravím a přeju hezkou sobotu.Jedna informace zcela OT.Dnes jsem poprvé vyzkoušela vaření v pomalém hrnci a ono to funguje jak píšou a ještě je to dobré.Dělala jsem guláš a povedl se.Mohu doporučit.

  19. O.T. dotaz: mám už tak dva týdny problém se stránkou Zvířetníku – no, on to není velkej problém, ale je to divný.
    Občas se mi načte (po odeslání příspěvku) trochu vadně – všecko funguje, ale lišty s nadpisama, třeba lišta s ušikoulí, lišta s nadpisem článku, někdy fotky (teď např. jen ta poslední) jsou černý. Kdybych se vrátila na stránku, kde je přehled článků, tak každej jednotlivej nadpis je černej (nedá se název přečíst).
    Stává se vám to někomu?

    1. nic mi nečerná… jen ty smajlíky a neschopnost „udržet“ text diskuze při ucpaném odesílání, mi občas pijou krev

    2. Mně to jede bez problémů na dvou prohlížečích – Google chrome a Mozile, nemám ani problém s odesíláním. Podotýkám ještě, že nemáme Wokna ale Linux…

    3. Nestíhá způsob připojení? Měnila jsi zabezpečení prohlížeče? Měla jsem se Zvířetníkem velké potíže, ale když jsem přešla z IE na jiný druh prohlížeče, je všechno OK, načte se hned a nežere příspěvky. Smajlíci se zatím nesrovnali s nějakou aktualizací na severu či kde, což není závada na našem přijímači. Aspoň si ujasním, které smajlíky vlastně opravdu potřebuji 🙂

    4. Já mám dlouho problém s odesílám příspěvků, hlavně z domova. Je to o nerv, 5x odesílaný příspěvek je dost pravidlem. 🙁

  20. Tak tedy já už dllouho Xerxové vylety závidím, z Prahy je to na hory přece jen trochu z ruky a moje polovička bohužel na takové výlety už moc není…
    Jinak plány na víkend mi zhatila Arinka. Už ve čtvtek začala kašlat, jako když ji v krku něco zůstalo – kus klacku nebo tráva. Jenže v pátek pokračovalla a občas vyblinkala hleny, takže v pátek večer jsme se sebraly (manžel s autem nebyl k dispozici) a hurá k veterináři. Autobus nám ujel před nosem, tak jsme vyrazily pěšky a somozřejmě v polovině cesty se ten hnusný černý mrak už dostal nad nás a vyšplíchl na nás kýble vody. To nejhorší jsme přečkaly pod stříškou, ale pak jsme se dobrodily potokem, ve který se ty chodníky v Jinonicích proměnily, a co na nás nezamokřil déšť, to dokonaly kolemjedoucí auta. Arina dostala antibiotika, sirup a vitamíny a má naordinovaný klid „na lůžku“. Na štěstí jsme přišly včas, že ten zánět nespadl na průdušky… Ovšem psí marod se chová jak malé dítě – cítí se dobře, chtěla by řádit a běhat, takže vytrapuje a taky dostat do ní prášky je dost náročné. Hmmm pěkný víkend se nám rýsuje… 😉

    1. Blé, není nad marodění v pěkným počasí… Tak ať to rychle zvládnete (y)
      Pohádky asi číst nechce? 😉

    2. a jéje, „psincák“ . Jen pro zajímavost – máš ji na psincový kašel očkovanou ?? Nebo nee ?? Já Betu očkuju vakcímou „do nosu“ jednou za dva roky a zatím neonemocněla, ani když kašle „celé okolí“

      1. To asi nemám, je fakt, že teď tady v okolí hodně psů kašle, jak jsem se dozvěděla. Až půjdu na kontrolu, tak se na to zeptám, dík.
        Pohádky číst nechce, zato mi v nestřeženém okamžiku sežrala několik syrových čevabčičí, potvora jedna, chuť k jídlu ji neopustila 🙂

  21. Teď mě napadá: jak se vlastně pozná viklan od balvanu, který hrozí zřícením??? Asi hraje roli kvalifikovaný odhad (jako u Xerxové), ale jestli je to metoda „ex post“, tak se jednak hluboce klaním a druhak pěkně děkuju (rofl)

    1. Proč by se měl řítit :O ?? On se hýbá maličko – ten výkyv je v centimetrech – není to jako jízda na lochnesce. Jen je prostě úžasné, že takový kolos jde prostě jednočlověčí silou (speciální jednotka (chuckle) ) přimět k pohybu. Jinak podobných šutrů jsou plné hory – zkoušeli jsme už kývat s vícero kandidáty… a je zázrak, že se u jednoho podařilo podezření potvrdit

      1. Nu, ohledně zřícení mám zřejmě obsesi zvanou „poslední kapka“ – a když je něco nestabilní, tak si myslím, že to nakonec musí spadnout. Teď mě napadá, že i stabilita může být v určitém rozmezí nestabilní, a pak asi záleží na zkušenostech, jakou míru nestability přijmu za neohrožující… kruci, už téměř filosofuji 🙂

        1. většina viklanů se ale naopak s časem ustabilní – dosedne ve vícebodech a je dovikláno 😉

    1. Liberec se každé jaro promění v město rododendronů a azalek. Kyselá půda se jim moc líbí, je jich všude ve městě vysázených mocmoc. Letos bohužel kvetou jen roďáky. Azalky přišly o poupata v mrazech… Sice listí obráží, ale i na starých obřích keřích kvete jen sem tam nezmrzlý jeden kvítek

      1. To mne na tech vasich nekterych fotkach fascinuje, ze ve skoro horskem meste rostou a kvetou azalky. Rododendrony – to chapu, ale azalku mam spojenou bud s MDZ, kdy jsme kupovali maminkam azalky v minikvetinacich coby pokojovou rostlinu, anebo s Jihem, kde na jare je z nich festival barev. Proste je mam spojene s teplym klimatem. A, ano, u nas je puda velice kysela. Tak by mne zajimalo: kdyz v Liberci kvetou hortensie, kvetou do modra? Protoze u nas, kde puda je velmi kysela, zasadis hortensii ruzovou a zmodra ti temer pred ocima. Ale v Olomouci na zahradkach jsou hortensie ruzove. Takove kytky chameleonske to jsou…
        A opadaji vam na zimu listy z azalek, anebo i na tom severu udrzi listy?

        1. Abych se vyzvejkla. Kdyz pises, ze listi „obrazi“, znamena to, ze na zimu azalky ztrati listy? Tady jsou zelene cely rok a mela jsem za to, ze je to charakteristika rostliny.

        2. V našich podmínkách si rododendrony listí přes zimu ponechávají, ale azalky opadají. Neuvědomila jsem si, že na jihu to tak asi nebývá 😀

        3. hortenzie u nás modrají…

          Jinak snad v každém dosavadním květnovém Betím deníčku jsou nějaké ty naše azalky a roďáky… Letos holt azalkový „plot“ nebude. Jen ty maličké skalkové přežily – jsou kryté domem a tak je mráz nezničil úplně.
          Jinak opravdu – rododendrony – ty velké „klasické“ i maličké skalkové jsou celoročně zelené, azalky (velké i maličké) na zimu opadávají.

          1. Já mám nad Dalmatinovem azalku (obrovskou, cca 1,2 m v průměru), která není opadavá. Možná bude vidět na rajčeti, které zhotovím v noci.

    2. Krásný fotky! Už u naší botanky jsem koukala, jak umíš vytáhnout jednotlivou kytku, aby vynikla (y)

  22. Xerxová, to je přeci jasný. Komu jinému by se měl odměnit dobrý ochranný (i malinko poťouchlý) duch Jizerek, než vám? Vaše oddanost a láska k horám za humny je neutuchající, mnohokrát prověřená a přezkoušená. Jste vytrvalí, nerozbitní, nerozpustní… a ještě šíříte čest a slávu téhle krásné krajiny (inlove) .

    Nojo, se přidávám s hlasitou a hnusnou tou onou… Čert aby vzal lesní asfaltky!

    1. Mořská cesta je alespoň panelovka s měkkým středem. To je podle mě parádní kompromis mezi pevnou cestou a turisticky schůdnou měkkou… Navíc případná extrémní voda moc škody nenadělá – prostě se zničená část podsype a panaly se usadí zpátky. Když uplave asfalt, je to mnohem dražší…

      1. Hani, děkuju! Kdybys jen věděla, jak často si vzpomenu na tvé fotky „lesního“ města. Hodně mě vzaly a každou chvíli tesklivě srovnávám s vybetonovanými holými hrůzami. Nojono, mám přes stromy a lupení těžkou ouchylku.

        A, sem hrozná, moc děkuju i všem ostatním za krásná slova a milé ohlasy u fotek! (blush)

        1. Louk, ono u nas jsou i nechutne betonove drahy lemovane dost desnym bordelem. Nastesti ale zelen je vzdycky blizko.

  23. Oni jdou Mořskou cestou a je jim divný, že si namočej nohy… (chuckle) .

    Hlasitě a hnusně vám ty výlety závidím (envy).

    1. Tak jsem ráno chvíli doufala, že se dostavila nálada (= smíření s osudem) a umeju okna. Tak halt zas nic (chuckle) .
      Hezký na poslouchání a jsem ráda, že se daří! (y) 🙂

    2. Moc Vám děkuji. Pěkné a zajímavé radio DeDe, a nebýt Vašeho upozornění, ani bych se s ním nesetkal.

    3. Díky Bedo, takového něco je přímo povinnost prásknout. Též jsem si užila (handshake) (wave)

    4. Taky děkuji za odkaz, byla to pro mě správná sobotní dopolední hodinka: vařit a při tom poslouchat rádio.

    5. Pochopila jsem dobře, že tam Dede bude působit? Pak bych prosila vlnovou délku a časy – nebo (výhružný smajlík) si to najdu sama!

        1. Jj, a celkově by to chtělo pravidelný bonz 🙂 . Že aby nám něco neuteklo, byla by to velká škoda (sun)

              1. Já bych přiznala, kdybych něco určitého věděla 🙂 Dala jsem jim nějaké věci, ale sama nevím, kdy to půjde do vysílání… Ale třeba mi dají vědět 😛

    6. Tak jsem si dala aktuální povídání Dede a našeho webmajstra a příjemně navnaděna i několikero Hobitínských povídání k nezáživnému upravování nesmyslů v počítači, který nakonec nebylo až tak hrozný, ale docela fajn. Díky 🙂
      Těším se že budou další povídání 🙂

  24. Milá Xerxová (inlove) , od Tebe bych to ani ve snu nečekala, ale nemožné se stalo skutkem: začala jsi být virulentní. Teda, kilometry našlapané v bahně, zimě a do kopce mě nadále nechávají chladnou, ale touha pohoupat si viklan narůstá. (nod)
    Zatím se ještě statečně bráním, ale je mi jasné, že další nalezený či objevený viklan mi hodně podemele nohy. 🙂
    A fotky jsem prohlížela už z Betíčku, jsou krásné – Milíř je opravdu půvabný, viklan máte i se studánkou, paráda! Jo! a místní názvy jsou krásné. O slečně Betynce ani nemluvím. (y)
    Přeju všem krásný den. (h)

    1. Souhlasím s Vave! Nemiluju strmých kopců a neschůdný terén, ale viklan! Ten tu lenost láme mocným způsobem :D) Xerxová, máte zase nádherné fotky – člověka normálně tahají ven. A Betka je sošně akční, což se v jejím případě vůbec nevylučuje! (inlove)

      A dotaz: Berry je teď teoreticky ve fázi čerstvých „virtálních štěňat“ nebo časně před nimi, je lítostivá, ukňoukaná a špatně jí. Je možné, že tohle chování patří k falešné březosti nebo mám hledat jiný důvod? Venku je normální a za míčkem lítá jak střelená (tedy jako obvykle). Ale mezi tím kňouká nebo hloubí jámy (angel)

      1. Milá Dede, náš Luxík asi falešku nemá ale kdybys viděla jámu co má vyhloubenou pod tůjemi! A v ní má nanošené hračky, některou zase občas vytáhne a s tím jídlem už to není taky takové jako dřív. Dneska by se už nemusel jmenovat Lux /vysavač/. Vidí jídlo a odejde. Jen večer se nafutruje a zalehne. A jak se naučil brečet! Když se řekne na procházku nebo že někam jedeme tak vydrží kvílet až do té doby než se to uskuteční. No máme to miláčky chlupaté.

      2. Dede, je to normální. Každá naše fenka má jiné projevy – Fleur dříve hrabala nory, teď si zaleze do garáže k vratům, kde je největší tma a nechce vylézt, baštit moc nechce. Ellie si přerovnává tenisáky a házecí činky, olizuje je a povídá si s nimi. Mlaďoška Aira nám vykutala snad pod každým keřem jámu, baštit nepřestala. Podle našeho veta nemá cenu jim nějak omezovat pití a jídlo, je to hormonální záležitost a nemá cenu tu fenu ještě trápit žízní a hlady. Je zajímavé, že ta faleška přejde ze dne na den – najednou začnou baštit, tenisáky rozervou a díry, ty musíme zahrabat sami.

      3. Klííííd – typická faleška (nod) Jen občas koukni, aby se jí moc nenalila „mlíkárna“ a nezačala hřát nebo dokonce pouštět mlíko. Jinak to neřeš – jen seber hračky, které jí rozněžňují (Beta se o některé stará – ty jí seberu, jiné jí nechávají coby matku v klídku, ty jí nechám – stejně si jich ani nevšimne) a trošku víc hoň po venku, ať se hormony rychleji vyplavují.

        Ještě k tomu nežrání – u falešky je to normální. Ale taky se Berry dostává do věku zcela dospělého. Beta v té době „sundala“ spotřebu potravy skoro o polovinu. Dospěla, dorostla a tělo to správně vyhodnotilo. Je sice stále jak kyselina, ale to, jak žrala v růstu je minulostí… Takže je možné, že se ti potkaly dva různé důvody nežravosti…

        1. Ach, v příštím životě chci být dogou, co se vstupem do dospělosti přestane tolik žrát (nod)

          1. Jenže ona miluje sladký (chuckle)
            To, co potřebuješ, docílíš tak, že si budeš přát, aby na tebe dohlížela Xerxová. S ní se netloustne :*

    2. znovu opakuji. Osada Jizerka je snad nejkrásnější kus Jizerek. Viklan (ten nejznámější) je kousek nad ní. Spousta krásných šutýrků, potoků, rašelinišť, lesů je v dosahu i Tádíkových nožek. Ubytování různých je tam dost… A od Prahy to není až tak daleko… A je to hodně vysoko – takže už se tak moc stoupat nikam nedá (rofl)

      1. Jj, Jizerka je jednak krásná, druhak prakticky na rovině. A jsou tam naprosto nádherný potůčky a potoky (inlove)

    3. Jo, jo, nakažlivý povídání – ach ty kopečky – vždycky si říkám, že jen co se dostanu domů k našim, tak musím vylízt aspoň za barák na kopec. Většinou to nestihnu, tak aspoň (wave) kopečkům z dálky.

  25. Mám před viklany respekt, jenom to čtu. Představa, že se ta obrovská masa dává do pohybu… instinkty mi velí nevěřit, že se to celé nezřítí za strašlivého rachotu a velkého počtu obětí… Xerxová, vy fakt máte objevitelskou dobrodružnou krev, a Betka taky. Ta je navíc vybavená vhodnými chůdami do podmáčeného terénu.

    OT k Pražení: moc ráda jsem všechny viděla, a příště si asi taky vezmu foťák, abych neokrádala Veram jako stará straka. Musela jsem odejít dřív (smažit někomu řízky na cestu), kolem půlnoci jsme šli spát, že do čtyř ráno něco naspíme, ale ve dvě přišla buřina a řádila přímo nad námi, pak se zpozdil ranní odjezd posádky, takže než konečně vypadli, dostala jsem se do postele až v 6 ráno, že si ukradnu ještě hodinku spánku. Dopoledne mě čekala fyzicky i psychicky hodně náročná práce, kterou jsem nakonec díky vyspáníčku ještě dobře zvládla, ale odpoledne už bylo katastrofální – ani na Zvířetník jsem pořádně neviděla, jak mi padaly oči, a spát jsem šla ještě dřív než kocouři, což je co říct. Takhle mnohomluvně omlouvám, že chválím Terrův článek až dnes (za chvíli jdu v souladu s příručkou na lov) a děkuji za pořádání Pražení. A Bláža je fakt dobrá, o čemž svědčí tučná kořist, kterou jsem si od ní dotáhla domů 🙂

    1. Milá Liko (inlove) , doufám, že nám pomůžeš rozlousknout hádanku. Bubu na fotkách z Pražení obdivovala jedny rozkošné botičky. Vylučovací metodou jsme dospěly k závěru, že pachatelkou může být jedině Víla nebo Ty, jako podezřelá se případně jeví ještě Kim.
      Tady: http://zdenabp.rajce.idnes.cz/Prazeni_19.5.2011/#P1100719.jpg
      Jde o ty botičky za krabicemi, boty se zalepeným prstem v popředí patří mně. (chuckle)

      1. Moje botky to určitě nejsou, ale na tom místě chvílemi seděla Bláža a pak myslím Olčavička.

      2. ano, jsou to opravdu velmi rozkošné botičky, já to vím velice dobře, protože jsou moje (happy)

        1. NOJO! Že mě to nenapadlo (fubar) – přece Olčavička (inlove) je krásnobotičková dáma! 🙂 (pořád má před očima ty krásné červené „vodnické“ botičky (y) )

    1. nespadne (shake) . Vlivem různě rychlého zvětrávání žuly se stane, že se horní balvan začne dotýkat podložky jen v jednom bodě. Je vratký – dá se s ním hýbat – stane se viklanem. Ty nejslavnější viklany dokáže rozpohybovat i silný vítr. Je pravda, že nešetrným zacházením se můžou některé balvany shodit – i proto se informace o viklanech raději moc nepopularizují.

      Viklan se hýbá jen poměrně krátkou dobu (u žuly jen několik set let) , pak se obrousí tak, že dosedne v dalším bodě a je po hýbání. Stane se z něj pseodoviklan… (vypadá jako viklan a buď se ještě nekývá a nebo se už nekývá)

      Jo a aby byl viklan „správným“ viklanem, musí být patřičně veliký a nesmí vzniknout uměle – lidskou činností

      Žula je typická viklanovitá hornina – v Jizerkách je asi největší koncentrace viklanů v Čechách

  26. Hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Stručnou zprávu o viklanu jsem poslala na adresu geologa CHKO. Reakce zatím žádná. Ale o reakci až tak nejde, pocit dobyvatelů stejně hřeje (chuckle)

    Další fotky z první (a z toho alba dole je ještě odkaz na druhou) výpravu k Milíři jsou tady: http://www.drporkert.com/cesty/jizerky/milir/index.htm

  27. Prolítla jsem alespoň fotky, zase, jako vždy krása, hlavně ten poslední (vodopády Jedlová). Na článek si najdu čas zítra, ale už předem vím, že mě při čtení asi v polovině začnou bolet nohy. Ale osobně jsem u žádného viklanu nikdy nebyla, tak alespoň takhle se k němu kouknu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN