MLSOTNÍK: Podzimní sluníčka

Kdysi jsem stvořila poněkud infantilní veršované přání: Moje milá tchýně, ať ti rostou dýně, velké jako skříně! Mělo to ještě pokračování, ale to se do tématu nehodí. Na trhu jsem onehdy koupila dýně, které sice nebyly velké jako skříně, ale zato to byla taková podzimní sluníčka.

Z krásných oranžových dýní Hokkaidó jsem uvařila krémovou polévku. Jeden recept jste četli asi před rokem, byl od LenkyS a její přítelkyně Patricie. Já jsem se vydala cestou experimentu – předem jsem si sice udělala menší rešerši, ale jejím výsledkem bylo, že do polévky se hodí leccos.

Na trhu jsem pořídila nejenom dýně, ale u stánku dědka kořenáře jsem koupila i koření. Na první dotaz mi doporučil směs, nazvanou Maledivy. Nabídl ochutnávku, a jak jsem tak oblizovala nasypanou špetičku, vedle mě se ozvalo s cizím přízvukem: „Co jsou malé divy?“ Kořenář sice otázku nechytil, ale zato bystře odhadl, že dotyčná paní je z Belgie (netuším, jak to poznal).

Vysvětlila jsem, že malé divy jsou s ouostroví, a dál jsme s belgickou dámou ochutnávaly a přitom konzultovaly výrobu dýňové polévky. Shodly jsme se, že Maledivy jsou k dýni vhodné, i když možná by stála za zkoušku i další směs, tentokrát pomerančová. Dědek kořenář byl spokojen, nakoupily jsme obě víc, než jsme původně měly v úmyslu.

Doma jsem se ozbrojila velkým ostrým nožem a škrabkou a vrhla se do zápasu s dýní. Rozkrájet takové sluníčko není jen tak. Z rozpůlené dýně jsem vyškrábla semena, teď ještě oloupat. Škrabku můžete rovnou zahodit, nejjednodušší je dýni nakrájet na měsíčky a slupku okrájet velkým nožem tak, jak uvidíte ve fotogalerii. Další krok – dýni nakrájíme na stejnoměrné kostky. Velikost je celkem libovolná, ale čím menší kostky, tím kratší doba varu. Ještě si připravte jednu menší cibuli na kostičky.

Na tuku zpěníme cibuli, přidáme sluníčkové kostky a restujeme, dokud se z dýně nezačnou oddělovat první vlákna. Potom osolíme, zalijeme vodou a na mírném ohni podusíme doměkka, trvá to tak 20 minut. Protože je dýně sama o sobě dost sladká, je důležité nenechat při restování zabarvit cibulku, abychom tam té sladkosti neměli moc.

Rozmixujeme na pyré, vody nesmí být moc, protože budeme přidávat další tekutiny. Do hladkého pyré přidáme mléko nebo smetanu na vaření, případně kombinaci obou surovin, a znovu prohřejeme. Teď nastává alchymistická fáze, budeme kořenit.

Dýně je zároveň sladká i aromatická, musíme postupovat obezřetně, abychom chuť nepřebili, pouze zvýraznili. Jako první jsem přidala lžičku balsamikového octa, který polévku neokyselí, ale vypíchne chuť dýně. K tomu přišla lžička malých div – varianta curry s celým hořčičným semínkem a nevím čím ještě… Mletý pepř a muškátový oříšek, trochu dosolit a na talíři přidat kysanou smetanu a krutónky.

Dýňová polévka skýtá velký prostor pro experimenty s kořením, základní sladké aromatické pyré lze ochutit mnoha způsoby. Doporučuji dýni podlévat vodou, zeleninovým vývarem nebo přímo mlékem, masový vývar chuť změní. Soli spolkne sluníčková polévka také více, je dobré nejprve přidat ocet (citronovou šťávu) pro rozvinutí chuti a až potom případně dosolit. Kysaná smetana ani krutónky nejsou povinné, ale potěší.

Na čtyři porce polévky budete potřebovat:

jednu dýni Hokkaidó, co by se do dámské dlaně s roztaženými prsty vešla (cca 800 g)

jednu menší cibuli

olivový olej, sádlo, máslo – možná je i kombinace, asi tak tři lžíce

sůl

vodu

mléko nebo smetanu 12%

Na okořenění: ocet balsamico, pepř, muškátový oříšek, směs Maledivy nebo jinou podle vlastního uvážení, můžete zkusit i pomerančovou kůru a šťávu nebo trochu česneku, nebojte se experimentovat

K podávání: krutónky z bílého pečiva (výborné jsou smažené na česnekovém oleji), zakysaná smetana

Fotoreportáž najdete zde

Aktualizováno: 28.10.2010 — 18:01

70 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Milá Renato, nemám dnes čas číst všechny reakce, možná to tu někdo už psal, ale hokkaido nemusíte loupat, ani do polévky, slupka opravdu varem změkne.

  2. Přeji všm hezkou neděli. U nás je po ránu pošmourná, ale mělo by se to protrhat a být sluníčko.

    U nás se čas posunuje až 7.11. Takže vždycky týden je rozdíl mezi Evropou jen 6 hodin, místo 7.

    Já jsem si taky dlouho pletla, kterým směrem se hodinky posunují, až mi tu někdo poradil si pamatovat:

    SPRING FORWARD, FALL BACK.
    Slovo „forward“ znamená „vpřed. Slovo „spring“ má řadu významů, dva z nich jsou „jaro“, ale také „skok“ (takže na jaře hodinky „poposkočí vpřed“). No a slovo „fall“ zase v am. angličnině znamená „podzim“(angl. autumn), ale také „pád“ (takže na pozdim hodinky „spadnou dozadu“)

    Přeji hezký den Boxíková přeji všechno NEJ (h) a brzké uzdravení bolavé dušičky (h)

          1. A v předchozích odkazech vy všichni dýňožravci i nežravci vidíte, že do pokrmu z halloweenky se hodí opravdu leccos 🙂 Polévka s mandlemi je dost podobná Hančině receptu s peanut butter (ta bude chuťově výraznější).
            Až vysypu fotky z foťáku, tak uvidíte naše letošní dvojité strašidýlko 🙂

  3. Dýně hokkaido mne popadla až letos a pozdě, ale zato hodně …. a nejlepší mi připadá omytá, vydlábnutá od semínek, nakrájená na měsíčky i s kůrou, pokladená na pečící papír a trošku osolená, olivově lehce oolejovaná a posypaná nějakým kořením, třeba provensálským a zprudka zapečená… lehce zahnědlá, pokapaná dobrou sójovkou je to úžasná věc … takhle navečer, když vás honí mlsná (chuckle) …

  4. My dýně pěstujeme.
    Velkým „goliášům“ se vyhýbáme kvůli příliš sladké chuti, takže u nás je to žlutozeleně prouhatá malá (asi tříkilová) sorta. A odjakživa se zpracovává na „dyňánku“, dýňovou kaši.
    Recept je možná východoslovenský, možná ne, ale roky provozu si vyvinul různé modifikace. Od dýně rozstrouhané, rozdušené zahuštěné smetanou, podávané pouze s chlebem (asi původní verze), po dýni vypodloženou osmaženou cibulkou a česnekem, dokořeněnou majoránkou, ke které dáváme opečenou klobásku, no a taky chleba.
    Na rozdíl od kompotu, kaše se ujala. A dýňovou polévku jsem objevila teprve nedávno a ještě nezkoušela, ale mám ji v plánu. Takže díky za inspiraci

        1. Dobrývoledobrý…bych ti mohla odpovědět 😀

          Čičiny jsou kupodivu v pohodě…už jsem je přistihla,že si spolu i hrají a dokonce ráno pořádala Vizigotka Kačenka s Ostrogotkou Pitinou kočičí atletiku…
          jsou tu tejden a já si říkám,že mám vzorné kočičí dámy (blush)

          1. NO to jsou ale chápavé holky, co jen já se načekala na první závan spříznění (a jesipak jsem převčírem nenašla Bětuli za krkem fungl novej šlinc) – závidím! 🙂
            A chci povídání a fotky a fotky a fotky a bafta!

                  1. Nějak se mi nedostává slov,Norinka chce taky bilancovat, ale je tu spousta rušivých elementů…takže to podle toho vypadá,diktuje mi v poklusu a pak řekne – škrtni to,začneme znova…. (angel)

  5. Mnó, recepis je to moc hezký i ten nazdobený talířek je činaný. (clap)
    My dříve narozený ve městech, kde masna vypadala jako nevyužitá šatna a my konzumovali výplody mětských zahrádek, což znamenalo BTW dýně stokrát jinak a rebarbora po dvousté také jinak, nemusíme do dneška dýni, když to není nutno. Jinak jen na ozdobu. (chuckle)
    Ovšem z druhé strany musím podotknouti, že dýně má asi i léčebné účinky, páč potom co mi kdys za mlada odešel dvanáctníkový vředík, stravovala jsem se tak nějak intuitivně, jen co jsem snesla a to byl studený dýňový kompot, po tom se mi hned ulevilo a taky studený kefír. Od té doby byla jen jedna malá recidiva a 30 let klidu.
    Takže dýni 3 xnazdar ! (y)

    1. Ty podzimni dyne maji hodne beta carotenu, coz ma byt prevelice zdrave a podporuje imunitu a udajne tez bojuje proti rakovine. Navic jsou dobre stravitelnym zdrojem vlaknin. Jedno z prvnich jidel, co jsem zacala jist, kdyz mne zlobila slinivka. A ano, Jenny, kefir ve znacnem mnozstvi.

    2. jenny – masna jako nevyužitá šatna, k tomu se nemusí nic dodávat a je socík jako na dlani!!!!!! 😀 😀 😀

    3. Rebarboru nemuzu. Posledne kdyz jsem si dal buchtu s rebarborou me v noci odvezli na učurologii. 🙁

  6. Renato – napsána a nafocena je dýňová polívka tak krásně, že bych si ji hned dala. Ale já se znám, mně by nechutnala (chuckle) – polívka má být slaná a takové ty novoty jako na sladko (no i staroty jako na kyselo), to není nic pro mne.
    Navíc – jak mám takové ty divné asociace – z dýní se u nás jedla dycky jenom usušená jádra (já se mám – v neděli mi mamka přivezla tři omniovky usušených a vývěvou zakonzervovaných jáder), ty škorbele se buď strouhaly prasatům nebo rozpůlené házeli slepicím – to není nic pro lidi (rofl) (rofl) .
    A pak – v pěti letech jsem si při rozsekávání škorbelu ufikla křivákem na lino kloub na palci (mamka už měsíc ležela bez pohnutí, napadnuta húserem, ošetřovala mne nejstarši sestra typem „Neřvi, stejnak vykrvácáš a umřeš“ – nevykrvácela jsem, ale kus odseknuté kosti se mi v kloubu tak šikovně vzpříčil, že byl nepohyblivý a za tři roky mi ho operovali), takže na dýně se musí opatrně a s fortelem (nod) .
    Shrnuto a podtrženo – polívka bude z domácího uzeného masa a hokaido necham větším dobrodruhům (chuckle)

    1. Jo jo! (rofl) (y)
      Moje mamina si vařila polívku z dýně, takové světlé a šišoidní. Vypadala jako mléčná a v ní plavaly kousky nastrouhané dýně. Receptem neposloužím, neb jsem se držela pěkně stranou. (tmi) (sun)

  7. Fuj, to mám hlad!!!!!!!!!!
    Hele, jste ještě někdo takovej divnej? Já krutonky – čersvý, teplý – hrozně ráda, ale NE v polívce. Chci je suchý a křupavý 😀
    Renato, díky. 🙂

    1. Jo jo, suchý a křupavý (nod) , žádnej rozblemc v polívce. Dávám si je vedle polívky do mističky a přizobávám

      1. Krutonky my můžeme! V polívce i suchý. Obvykle je pro 3 lidi dělám tak z 5 rohlíků.
        Jen co je sesypu z pánve do misky, začíná v kuchyni frmol a oba mí muži chodí nenápadně okolo misky a vždycky si hrábnou. Na stůl dávám misku už jen poloplnou. A všichni si průběžně krutonky přisypáváme, aby se nestihly rozmočit.
        A když náhodou krutonky zbudou, večera se nedožijou.

        Tolik ke smaženým houstičkám, dýňovou polívku nee. Já dýni nerada. Ani kompot, ani koláč, ani polívku. Ale věřím, že může být dobrá. A příjemně se o ní čte.

    2. My rádi krutónky taky křupavé, ale v polévce. Takže na stole je miska s křupavkama a každý si přidává postupně, aby je stihl sníst ještě nerozblemcané.

      1. My to děláme taky tak. A stejně jako u Bubu se nám před snězením záhadně vypařují. Jo a radši krutónky chlebové než rohlíkové, my moc rohlíky nejíme.

        1. Krutonky u nás byly dneska k pórkové polívce. Otázka je, co k ní bude zítra, protože polívka zbyla, ale těch osmaženejch rohlíků ubývá….

  8. Cákryš, Renátko! (inlove) Hmmm, si mě teď nahlodala. Pořád ještě mám na okně dýničku od Aleny s Maxem a dumám, jak s ní nejlépe naložit. Nejspíš se pokusím o polévku podle Teb,e a možná i bez tech malých divů se dočkám divů velkých. 🙂

  9. Ahoj Rendo, krasny clanek, i kdyz nevarim a dyne zatim nejim, moc hezky se mi cetl diky a preju pekny den vsem

  10. mám ráda maso… nemám ráda dýni (rofl)
    Ale jako polívku bych si ji klidně dala…. Jen by mě nenapadlo dýni si koupit. Když chci krémovou polívku, tak tak nějak automaticky dostane přednost brokolice, květák, pórek, žampiony… Prostě dýni řadím někam k cuketám. Je to určitě jedlé, a když to dostanu, tak se to snažím zpracovat… ale že bych si to koupila, to néééé.

    1. Jj, pěkně vyjádřeno (rofl) . Zbytečně bych jinými slovy říkala totéž.

      Ale číst o jídle mě baví vždycky, to zas jó – dík, Renáto :*

    2. S tím souhlasím. S dýní opatrně. Loni (?) nám jich pár vyrostlo a jak holčičky nejsou zmlsané, tak od tohodle si držely odstup.

      Jinak jedinou dýni, která mi chutnala, jsem měla před lety u babi. Měla z ní kompot příliš sladký na normální jezení a tak ho dala do tvarohového koláče v asi v 7 cm rozestupech. Rozhodně ho to ozvláštnilo.

  11. Dýňová polévka..
    teda ty mi po ránu dáváš zabrat…..mám ji ráda, ale ještě radeji mám dušenou dýni po maďarsku s čabajkou…připomíná to náš klasickej buřtguláš, ale ta chuť…nedávno jsem objevila ve sklepě u mamky (PŘI ÚKLIDU-KAŽDEJ ROK ODTAMA VYHAZUJU SPOUSTU NEPOTŘEBNÝCH VĚCÍ,ZA JEJÍ LAMENTACE A HOŘEKOVÁNÍ,ŽE JE TOHO ŠKODA) zavařené dýňové kompoty – jenom dva. No vyboulený víčko neměly, cedulky s rokem výroby taky ne,vypadaly po omytí skla velice dobře,takže i jedle a já zas po mnoha letech, měla na jazyku chuť dýně ala ananas a dýně ala pomeranč..byla skvělá. Možná tím proležením…
    jenže v noci mi moje starostlivá rodička 3x volala,jestli mi není zle,jestli žiju a co na to střeva. Po dýních mi nic nebylo,ale za ty budíčky, bych ji snad v tu chvíli zabila…. (angel)
    PS: letos už ji nezavařím, ale za rok si pár sklínek dýně ala ananas udělám a o totalitní recept,se s Vámi ráda podělím.
    PS: Nakupovat olejíčky (dýňový atd..) chodím sem: http://www.womfass.cz (prodají Vám i decku do jejich nebo do donesené lahvičky) a nebo Vám to i pošlou… (sun)

  12. Milá Renato, tak tomu říkám náhoda. Dneska jsem mluvila se svojí sestřenicí v Německu, jejíž syn jí prý pozval na večer na polévku z dýně Hokkiadó, která jí roste na malém políčku a synkovi jí dodala. A ty tady na ní dáváš recept. Budu se muset sestřenice příště zeptat, zda to náhodou nebyla tahle, pokud ne, přepošlu jí tuhle tvojí. Já jsem jméno Hokkiadó nikdy před tím neslyšela a ta tvoje polévka z ní vypadá lákavě. Možná ji zkusím z nějakého menšího pumpkinu, nebo jiného, podobného druhu dýně.

    Duhů dýní se v Americe pěstují spousty, hlavně v severních státech, ty zdejší jižanské odrůdy jsou mi moc vodnaté, ale i tak docela dobřé. Některé jejich chutě znám, ale zdaleka ne všechny i když jsou si dost podobné. Nějakou dýňovou polévku jsem myslím kdysi jedla, ale už si nepamatuji, jak chutnala. Já různé dýně (hlavně zimní varianty) a pumpkin používám hlavně jako přílohy (nejvíce k šunce) a do náplně amerických „pies“ (koláčů). Tedy kostičky oloupané dýní peču v troubě jen s nepatrným množstvím vody, aby nebyly vodnaté (u vodnatějších nepřikrývám, aby se voda odpařila). Když je to příloha, po rozpečení rozmačkám (šťouchačkou na brambory, nemixovat), přidám máslo, sůl, pepř, muškátový oříšek a trochu hnědého cukru (není třeba, jde o zvyk). Možno zamíchat i na drobno posekané vlašské ořechy a přidat trochu rumu. Teď je samozřejmě i tady doba dýní a pumpkins (blíží se Halloween) a bude trvat dost dlouho, takže si tu tvoji sluníčkovou polévku asi někdy udělám.

    Většina dýní má menší a měkká semínka, takže nejsou jako z pumpkin, ale i tak se dají propláchnout a na plechu v troubě mírně opražit a pak promíchat třeba se solí nebo právě tím curry.

    Můj tatínek kdysi také na naší chatě pěstoval dýně, takové oválné obry. Pak ji zavařoval na kostičky pokrájenou (jak zmínila Hanka). Ale já jí takhle měla velice ráda, byla v takovém sladko kyselém nálevu. Než mi ve 14 letech vytrhli krční mandle, strašně jsem trpěla angínami, několikrát hnisavými. A to byla doba, kdy jsem si dokázala otevřít litrovou zavařenou dýni a na posezení jí celou sníst – tak krásně to pálilo a zároveň chladilo v tom zapáleném krku.

  13. Renato: vyborne. Dyne ja moc rada v takovem a podobnem provedeni. A krom toho ted na podobnych stravach prezivam. Jestli se dnes pochlapim (pozenstim ? (rofl) ) , tak treba dodam me oblibene variace. Jen bych fcil dodala, ze je z toho taky moc dobre prave rizoto, tzn. s pomalu varenou kratkou ryzi a v podstate totez ochuceni jako u tveho slunicka.. Je to takova prijemna lepenice.

      1. Je to nejlip asi jako „man up“. Coz, vytrzeno z kontextu, muze byt ponekud zabavne lechtive. (clap) (A sama si zatleskam).

        1. Navrhuji pár dalších variant:

          take the bull by the horns
          take the plunge
          pluck up courage
          muster courage

  14. Renato, když se na všech těch jídelních blozích před cca 2-3 lety objevily články o dýni (všichni psali, jak je to in a úžasné a prostě nejlepší), taky jsem podlehla a začala z dýně vařit, abych nebyla opožděná. Musím se přiznat, že mou rodinu dýně naprosto nenadchla, spíš naopak, i dcera vegetariánka mohutně protestuje. Mě osobně to ale docela chutná (jedno Hokkaido mám ostatně zrovna ve spížce).
    Do té polévky bych ještě určitě přidala trochu mrkve a celeru (klidně i řapíkatého), aby ta chuť nebyla tak fádní (dýně opravdu fádní chuť má) a místo koření několik kapek oleje z dýňových semínek, o hodně to „zvedne“.
    P.S. Doufám, že se nebudeš zlobit, to jsou jen poznatky z průzkumu bojem v naší jinak ovoce a zelenino milné rodině (co tu není kluk, vaříme v podstatě vegetariánsky).

    1. Proč bych se zlobila, není nad poznatky z boje 🙂 Možná, že to bylo tím kořením a tou troškou octa, ale chuť fádní nebyla, mé zmlsané dětičky si žádají opakování, tak až zítra budeme dlabat strašidýlko, tak zase udělám, tentokrát s pomerančovým curry. Dýňový olej mi z té rešerše vyšel taky, ale nemám a kvůli jedné polévce se mi ho nechtělo kupovat.
      A jak se mlaďochovi u nás v metropoli líbí?

      1. Myslím, že líbí, dneska mi to ostatně konečně řekne „z oči v oči“, na tenhle víkend jim dali v Dukle volno. Co odejel (13. září), viděla jsem ho jen 2x – na Chalupa Cupu v Jindřichově Hradci (1,5 dne) a teď o volbách (v pátek večer přijel a hned ráno zas mazal pryč).
        P.S. Ten ocet do té polévky taky dávám a zdroj oleje prozradila sharka. Je opravdu moc dobrý a moc se ho nespotřebuje. Já mám štýrský originál od kamarádky z Grazu (prý je to tamní specialita), před dvěma lety mi ho dala cca 2 deci a ještě mi nejmíň půlka zbývá (skladuju v ledničce).

        1. Aido, ty máš dýňovej olej z Grazu? Na ten já nemůžu zapomenout, když jsem ho dodělala,tak jsem pro něj skoro brečela, ten z Vomfassu není špatnej,ale ten z Grazu nemá chybu…ale je fakt,že jsem ho spotřebovala cca před 6ti lety a od té doby jen přemýšlím, komu o něj říct…respektive nikdo z mého okolí do Grazu ani přes něj nejel…. ;(

          1. Nezbývá než se tam vypravit, není to (aspoň od nás) až zas tak daleko. 😉
            Nebo příští rok poprosit někoho, kdo jede do „slunné Dalmácie“, je to po cestě.
            Další varianta – ve Vídni (ale určitě i v jiných rakouských městech) je takový ten lahůdkový Meinl (asi na tři patra), a tam ten pravý štýrský olej prý mají.

                  1. Pardubic trochu z ruky…do Grazu…i do Vídně…jen pro olej…ale snad tram zas na vánoční trhy někdo pojede,tak budu otravovat..půlitřík by mi stačil .-)

                    1. Existuje jich ještě víc. Dost zásadně tam chybí olivový (rofl)

    2. Taky existuje africka varianta, ktera je pikantni. taky vice mene polivka, tradicne delana z tech cervenych sladkych brambor, ale s dyni to vyjde nastejno. Postup podobny jak u Renaty, ale prida se do toho peanut butter (burakova pasta) a neco dost ostreho, plus neco jako mlety koriandr a posype nakonec prazenyma burakama.

      Jinak v mem mladi dyne byla postrach – zejmena kdyz bratrova tchyne nas zasobovala zavarenou dyni, o ktere tvrdila, ze je lepsi nez ananas. No, on the ananas dovazeny za socialismu zas nic tak moc nebyl, ale stejne to byl rozdil nebetycny – v neprospech dyne.

      1. Ta verze s burákovým máslem je zajímavá, to zkusím. Zvlášť model „crunchy“ by se do toho asi hodil.

      2. Ahoj Hani,
        ananasová dýně – moje mňamka, ale nesměla být rozvařená. Pro mne to byla dýně s příchutí a proto mi nevadila. Ananas nějak nemusím ani teď – vždycky po něm oteču. Ale v chutney taky není špatná…..

Napsat komentář: baty Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN